Chyba każdy ma swój ulubiony przepis na
ciasto do pizzy. Ja swojego długo szukałam, bo lubię pizzę na cienkim
cieście i nareszcie mam. Dostałam go od Marghe.
Ciasto jest po prostu rewelacyjne.
Szybko się wyrabia, można je przygotować przy pomocy miksera. Nie trzeba
robić zaczynu, ciasto wyrabia się od razu. Na wyrośniecie trzeba
poczekać tylko 30 minut, a potem już pozostaje tylko wałkowanie, które
jest bezproblemowe i nakładanie ulubionych dodatków.
Przepis na sos pomidorowy do pizzy znajdziecie tutaj.
Składniki (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm):
- 400 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy + odrobina do posmarowania
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść (ja robię to mikserem).
Ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki.
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść (ja robię to mikserem).
Ciasto przełożyć do posmarowanej oliwą miski, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki.
Tak przygotowane formy z pizzą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 st.C i piec przez 10-15 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/04/22 10:33:12
Niby mam już moje ulubione, ale przecież nie zaszkodzi spróbować, prawda?
Gość: Justyna, *.96.226.148.tvksmp.pl
2013/04/22 11:38:37
Świetny przepis! Znalazłam go w internecie już dawno i od tego czasu nie kombinuję z żadnymi innymi, bo domownicy są zachwyceni tym ciastem :)
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.devs.futuro.pl
2013/04/22 12:23:27
ciasto na pizze to jak ciasto na naleśniki niby ma się to ulubione a i tak kusi żeby sprobowac nowe ;)
zauberi
2013/04/22 14:31:07
muszę spróbować Twojego przepisu :), u nas pizza jest bardzo często a stary przepis już mi się trochę znudził, pozdrawiam serdecznie!
blenda2007
2013/04/22 14:54:10
uwielbiaamy:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/04/22 20:07:20
musze spróbowac tego ciasta...skoro tak fajnie i szybko sie robi..
jolantaszyndlarewicz
2013/04/23 18:48:27
Dokłądnie każdy z nas znajduje swój ulubiony przepis:) ...ja też taki mam, od Jamiego Olivera. Uwielbiam salami na pizzy:) buziaki
Gość: Natka, *.dsl.pltn13.pacbell.net
2013/04/23 22:59:26
A jak to jest z drożdżami? Świeże czy suszone i jakie ilości w zależności czy świeże czy suszone? Nie mam łatwego dostępu do świeżych i chciałabym wiedzieć, ile trzeba użyć suszonych i jakiego rodzaju (bo jest ich kilka).
Dziękuję.
Natka
edysia79
2013/04/24 09:23:59
Natka używam drożdży świeżych.
Jeśli chodzi o przelicznik to wygląda tak:
25 g drożdży świeżych = 7 g drożdży suchych (instant, suszone)
czyli
17 g drożdży świeżych = 1 łyżeczka drożdży suchych
Więc do ciasta na pizzę potrzebowałabyś 7 g drożdży suszonych.
izaa_a
2013/04/24 16:34:14
dawno nie robiłam pizzy, ale mi zrobiłaś ochoty
Gość: Natka, *.dsl.pltn13.pacbell.net
2013/04/24 23:08:40
Bardzo dziękuję za te przeliczenia- a w ogóle to bardzo fajny przepis. Zaraz będę robić!
Natka
blanc-rose
2013/05/27 15:52:06
To NAJLEPSZE ciasto do pizzy, jakie kiedykolwiek robiłam i jadłam. Warto dodać, że jestem fanatyczką pizzy, to do czegoś zobowizuje ;) Dzięki Edytko!
Gość: magda, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/01 20:34:14
właśnie zjedlismy z moja rodzinka pizze z tego przepisu i mojemu mężowi smakowało ,, a dla mnie była za twarda i jakoś bez szału ,, ale plus za łatwiznę w wykonaniu ...
Gość: paulina, 185.5.218.*
2013/09/02 11:49:32
ogolnie pizza wyszla dobra ale ciasto twardawe,moze to zalezy od wyrobienia:)
Gość: Aaa, *.bb.sky.com
2013/12/07 01:02:41
Ja robiłam i wyszła super. Żeby ciasto było miękkie trzeba je długo wyrabiać. Wałkować i znów zagniatac. Tak kilka razy. Dzięki za super przepis :)