wtorek, 9 kwietnia 2013

Babka kardamonowa

Taka zwykła-niezwykła babka. Ucierana, łaciata, ale z kawowo-kardamonową nutką smakową.
Oblana pięknie błyszczącą polewą.

Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu.



Przepis z "Ugotuj.to na Wielkanoc" (podaję z moimi zmianami)

Składniki
na ciasto:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 240 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g drobnego białego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
na polewę:
  • 50 g masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 8 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu



Przygotowanie ciasta:
masło z cukrem ucierać mikserem na pulchną masę przez około 10 minut. Dodawać po jednym jajku, każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać 2 łyżki mleka, ekstrakt z wanilii oraz kardamon i miksować do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i po łyżce dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć do formy babkowej natłuszczonej i posypanej bułką tartą.

Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać.
Masę kakaową wyłożyć na jasne ciasto i przemieszać trzonkiem widelca tworząc marmurek.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

Przygotowanie polewy:
wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Mieszając gotować przez 10 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i dobrze wymieszać. pozostawić do przestygnięcia i od czasu do czasu mieszać. Gęstniejącą polewą udekorować babkę.

Można jeszcze udekorować cukrowymi jajeczkami.

1 komentarz:


  1. blenda2007
    2013/04/09 12:54:29
    pycha:)
    katalogstronwwwplusprogramy
    2013/04/09 15:35:37
    gdyby ktoś tak podał mi to ciasto, napewno bym nie odmówił
    Gość: katie, *.torun.mm.pl
    2013/04/09 17:09:21
    Ależ piękna! Wspaniała! :) Moja wyszła krzywo...
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/09 18:58:26
    Przepiękna:) ... a czy jest z rodzaju tych wilgotnych czy bardziej piasowych Edytko?:) buziaki
    kabamaiga
    2013/04/09 19:05:44
    Edytko piękne te zdjęcia. Cudownie oblana czekoladą. IDealna.
    majanaboxing
    2013/04/09 19:12:07
    Piękna babka i piękne zdjęcia. :) Naprawdę cudna ozdoba:)
    piegusek1976
    2013/04/09 21:52:49
    jak wspaniale się prezentuje:)
    alohaskarbie
    2013/04/10 12:50:48
    Ależ ta babka jest piekna. Az rozochociłaś we mnie chęc na zrobienie takowej, bo dawno nie miałam jej na stole :)
    izaa_a
    2013/04/10 19:29:37
    apetycznie wygląda
    gin86
    2013/04/11 15:18:08
    Z kardamonem musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń