czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa brokułowa z serem i krakersami

Szybka do przygotowania, kremowa zupa w pozytywnie nastawiającym zielonym kolorze.
Zamiast tradycyjnych grzanek dodałam do niej krakersy. Z tej zamiany oczywiście najbardziej zadowolony był nasz starszak, więc i inne dzieci na pewno chętnie by taką zupę zjadły ;)

Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego dodatku, to koniecznie musicie spróbować!





Składniki (na 4 porcje):
  • 1 brokuł (500 g)
  • 2 łyżki masła
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 80 g żółtego sera
  • mała torebka krakersów

W garnku zagotować 1 litr wody. Włożyć podzielony na różyczki i opłukany brokuł. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Zmiksować.
Dodać masło, doprawić do smaku solą i białym pieprzem (należy pamiętać, że ser i krakersy są słone).
Gotową zupę przelać na talerze.
Do każdego nałożyć łyżkę jogurtu naturalnego i przemieszać, tworząc marmurek.
Posypać startym na drobnych oczkach serem i krakersami.  Od razu podawać (krakersy szybko rozmiękają).

1 komentarz:


  1. aga-aa
    2013/04/18 12:06:59
    zjadłabym z przyjemnoscią taką zupę, zrobie sobie po remoncie kuchni, bo teraz nawet nie mam jak ;)
    wiosenka27
    2013/04/18 15:08:32
    Krakersy to bardzo fajny pomysł:)
    Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.devs.futuro.pl
    2013/04/19 08:29:52
    ;) super pomysl z tymi krakersami
    izaa_a
    2013/04/19 10:07:23
    fajna zupka ;) z pewnością pyszna
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/22 07:57:18
    Bardzo lubię zupy z dodatkiem brokuła, ale krakersy są dla mnie nowością:). Muszę koniecznie spróbować jak smakują z zupą:)
    Gość: vespertinee, *.dynamic.chello.pl
    2013/04/26 08:59:50
    ALe fajny pomysł z dodatkiem krakersów :)NIgdy nie dorzucałam ich do zupy, a przecież teraz, gdy zobaczyłam je u Ciebie, wydaje mi się to oczywistym połączeniem. Dziękuję za inspirację :)
    Gość: slowo, *.vivaldiego.wroclaw.pl
    2013/04/28 08:47:18

    Raj dla podniebienia. To lubię. Wielki lajk za pomysł.

    OdpowiedzUsuń