Od zawsze chciałam spróbować jak smakują
anchois, ale nigdzie nie udało mi się ich kupić. Niedawno jednak
dostałam kosz produktów włoskich z Lidla, wśród których znalazły się też
dwa słoiczki anchois. Od razu pomyślałam o położeniu ich na pizzy.
Inspiracją do jej powstania była konkursowa propozycja Marty.
Na wspólne pieczenie pizzy umówiłyśmy się z Domi. Nie trzymałyśmy się ściśle tego samego przepisu. Każda z nas ma swoje ulubione ciasto i sos do pizzy, więc tylko dodatki starałyśmy się dać takie same, chociaż tutaj ograniczyło mnie nieco zaopatrzenie moich miejscowych sklepów. Tak wiec zapraszam w imieniu swoim i Dominiki na nasze pizze: takie same, ale jednak inne :)
Pizzę Domi znajdziecie tutaj.
Na wspólne pieczenie pizzy umówiłyśmy się z Domi. Nie trzymałyśmy się ściśle tego samego przepisu. Każda z nas ma swoje ulubione ciasto i sos do pizzy, więc tylko dodatki starałyśmy się dać takie same, chociaż tutaj ograniczyło mnie nieco zaopatrzenie moich miejscowych sklepów. Tak wiec zapraszam w imieniu swoim i Dominiki na nasze pizze: takie same, ale jednak inne :)
Pizzę Domi znajdziecie tutaj.
Składniki (na 2 pizze o średnicy 30 cm):
- ciasto do pizzy z tego przepisu
- sos pomidorowy z tego przepisu
dodatki:
- 2 kulki mozzarelli
- 14 filecików anchois
- 1/2 dużej czerwonej papryki lub 1 mała, pokrojona w paski
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki lub piórka
- 1 ostra zielona papryczka pokrojona w cieniutkie krążki
- mały kawałek żółtego sera startego na dużych oczkach
Wyrośnięte ciasto na pizzę podzielić na
dwie części, każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Placki
posmarować ostudzonym sosem pomidorowym i ułożyć dodatki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 12-15 minut.
OdpowiedzUsuńdomaskowa
2013/04/23 09:05:33
Już wczoraj mówiłam Ci, że wygląda świetnie :)
Cieszę się, że się spotkałyśmy w kuchni, bo miałam motywację, by spróbować po raz kolejny sardeli i nie żałuję.
Dziękuję Ci ślicznie raz jeszcze i do szybkiego zobaczenia w kuchni :)
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.devs.futuro.pl
2013/04/23 09:18:31
Ja tez nigdy ich nie probowalam :) musze wkoncu kupic, faktycznie na pizzy wygladaja smacznie
kabamaiga
2013/04/23 15:55:04
U nas w rodzinie smakują chyba tylko mi, więc nie jadamy. Chociaż może z pizzą by pozostałym osobom posmakowały?
jolantaszyndlarewicz
2013/04/23 18:49:32
Edytko nawet nie wiesz jak bardzo zapragnęłam pizzy ..... moge wirtualnie porwać kawałek Twojej?:) buziolek
alohaskarbie
2013/04/23 19:10:28
Ajjj aj aj! Ale bym sobie zjadła coś takiego! :)
dorota20w
2013/04/23 19:39:17
cała nasza rodzinka uwielbia domowa pizze
chochlikikuchenne
2013/04/23 22:16:07
Mmm :D
Pyszzzota! Fajna alternatywa dla ''oklepanego'' tunczyka :)
izaa_a
2013/04/24 16:41:15
wygląda perfekcyjnie