Od czasu, kiedy pierwszy raz upiekłam te bułki,
ani razu nie kupiłam gotowego pieczywa. Są tak szybkie i proste do
zrobienia. Kombinuję z rodzajami mąki i proporcjami, a i tak zawsze się
udają. Drożdżówki też wolę upiec niż kupić. Na przykład takie buchty.
Tym razem do środka włożyłam nutellę, ale mogą też być powidła. Bułki są
leciutkie, miękkie i puszyste. Doskonałe.
Przepis z blogu Moje wypieki podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 270-300 ml mleka
- 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 małe jajko w temperaturze pokojowej
- 2,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- nutella (około pół małego słoiczka) na nadzienie
- 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać
niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około
10minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól,
stopione masło, roztrzepane jajko oraz pozostałe letnie mleko i cukier.
Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Uformować je w kulę i
położyć w misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko
wyrobić i podzielić na 50-55 gramowe części. Z każdej uformować kulkę,
rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę nutelli i skleić.
Tak przygotowane kulki ciasta układać w
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się
stykały. Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem bułki posmarować delikatnie stopionym i przestudzonym masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-27 minut.

OdpowiedzUsuńGość: mismakuje, 46.31.32.*
2013/04/10 12:30:08
Pierwsze bułki czy chleb własnej roboty jeszcze przede mną, ale chętnie bym zjadła właśnie takie na podwieczorek :)
alohaskarbie
2013/04/10 12:45:50
Wyglądają bardzo ładnie. I na pewno super smakują :)
wiosenka27
2013/04/10 15:12:32
Sklepowe pieczywo niech się schowa:)
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2013/04/10 17:18:31
Bułki z Nutelką, ślinka cieknie od razu :)
milk_chocolate84
2013/04/10 17:51:51
wyglądają obłędnie! :)
izaa_a
2013/04/10 19:45:29
pysznosci ;))
majanaboxing
2013/04/10 20:23:48
Wspaniałe i mają przepyszny środeczek :)
kabamaiga
2013/04/10 22:25:36
Coś czuję, że u mnie zniknęły by w tempie ekspresowym.
blenda2007
2013/04/11 08:15:10
pycha:)
asialc1
2013/04/12 13:31:16
To ja od razu poproszę jedną do kawki ;-)
jolantaszyndlarewicz
2013/04/12 21:53:22
Edytko bo co dpmowe to domowe:) ... ni dmuchane i czuć prawdziwy smak chleba czy drożdżówki, a nie polepszaczy i lukru:) .... drożdżówe króluje u nas ostatnio bardzo często:). Zasyłam buziaka