środa, 10 kwietnia 2013

Buchty z nutellą

Od czasu, kiedy pierwszy raz upiekłam te bułki, ani razu nie kupiłam gotowego pieczywa. Są tak szybkie i proste do zrobienia. Kombinuję z rodzajami mąki i proporcjami, a i tak zawsze się udają. Drożdżówki też wolę upiec niż kupić. Na przykład takie buchty. Tym razem do środka włożyłam nutellę, ale mogą też być powidła. Bułki są leciutkie, miękkie i puszyste. Doskonałe.

 

Przepis z blogu Moje wypieki podaję z moimi zmianami.
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 270-300 ml mleka
  • 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 małe jajko w temperaturze pokojowej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • nutella (około pół małego słoiczka) na nadzienie
  • 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, stopione masło, roztrzepane jajko oraz pozostałe letnie mleko i cukier. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Uformować je w kulę i położyć w misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 50-55 gramowe części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć w dłoni, na środek nałożyć łyżeczkę nutelli i skleić.
Tak przygotowane kulki ciasta układać w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się stykały. Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem bułki posmarować delikatnie stopionym i przestudzonym masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-27 minut.



1 komentarz:


  1. Gość: mismakuje, 46.31.32.*
    2013/04/10 12:30:08
    Pierwsze bułki czy chleb własnej roboty jeszcze przede mną, ale chętnie bym zjadła właśnie takie na podwieczorek :)
    alohaskarbie
    2013/04/10 12:45:50
    Wyglądają bardzo ładnie. I na pewno super smakują :)
    wiosenka27
    2013/04/10 15:12:32
    Sklepowe pieczywo niech się schowa:)
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2013/04/10 17:18:31
    Bułki z Nutelką, ślinka cieknie od razu :)
    milk_chocolate84
    2013/04/10 17:51:51
    wyglądają obłędnie! :)
    izaa_a
    2013/04/10 19:45:29
    pysznosci ;))
    majanaboxing
    2013/04/10 20:23:48
    Wspaniałe i mają przepyszny środeczek :)
    kabamaiga
    2013/04/10 22:25:36
    Coś czuję, że u mnie zniknęły by w tempie ekspresowym.
    blenda2007
    2013/04/11 08:15:10
    pycha:)
    asialc1
    2013/04/12 13:31:16
    To ja od razu poproszę jedną do kawki ;-)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/12 21:53:22
    Edytko bo co dpmowe to domowe:) ... ni dmuchane i czuć prawdziwy smak chleba czy drożdżówki, a nie polepszaczy i lukru:) .... drożdżówe króluje u nas ostatnio bardzo często:). Zasyłam buziaka

    OdpowiedzUsuń