Przekąska dla małych i dużych. Dla dzieci i dorosłych.
Dzieciaki zajadają wersje z sezamem, makiem lub bez dodatków, a my z gruboziarnistą solą morską. Czyli dla każdego coś dobrego, a pracy przy nich niedużo.
Dzieciaki zajadają wersje z sezamem, makiem lub bez dodatków, a my z gruboziarnistą solą morską. Czyli dla każdego coś dobrego, a pracy przy nich niedużo.
Przepis z książeczki "kuchnia malucha".
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 5 łyżek ciepłego mleka
- 200 g mąki pszennej
- 50 g stopionego masła
- szczypta soli
- żółtko i odrobina mleka do posmarowania
- mak, sezam, gruboziarnista sól, lub kminek do posypania
Do ciepłego mleka w garnuszku wkruszyć
drożdże. Mieszać, aż się rozpuszczą. Przelać do miski, dodać mąkę, sól i
stopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto.
Nie odstawiać do wyrośnięcia, ale od
razu rozwałkować. na placek grubości ok. 3-4 mm. Pokroić nożem lub
radełkiem na paski o szerokości ok. 5 mm. Jeśli paluszki będą za długie,
można przekroić je na pół (ja tak zrobiłam).
Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej
papierem lub matą do pieczenia zachowując odstępy (ciasto podczas
pieczenia rośnie). Każdy posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną
mleka i posypać ziarnami lub solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
przez ok. 10-15 minut, do zarumienienia (czas pieczenia zależy od tego,
jak twarde chcecie uzyskać paluszki - im dłużej pieczone, tym twardsze
będą).
OdpowiedzUsuńGość: Mania z Poznania, *.icpnet.pl
2013/04/17 15:25:53
Drożdżowe? Nie wpadłabym na to, że chrupiące paluszki mogą być drożdżowe :) Wyglądają świetnie!
Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
2013/04/17 16:43:30
Super! świetne do maczania w dipach na imprezę :)
alohaskarbie
2013/04/17 18:56:00
Robiłam cos takiego tylko z serem, i było pycha, wiec Twoje bardziej tradycyjne "paluszki" tez na pewno smakują super :)
wiosenka27
2013/04/17 20:06:24
Do barszczu idealne:)
kabamaiga
2013/04/17 20:09:36
Dla mnie z morską solą poproszę. Adres znasz.
jolantaszyndlarewicz
2013/04/17 21:14:42
ale fajne:) ....a yslałam, ze będą z ciasta francuskiego, a tu miła odmiana:) buziolek
izaa_a
2013/04/18 15:13:49
bardzo fajne ;)