Mazurek zawsze kojarzył mi się jako coś
bardzo słodkiego. I właśnie taki jest mazurek, który zrobiłam na
tegoroczną Wielkanoc - niesamowicie słodki. Ale nie ma w tym nic
dziwnego, skoro składa się głównie z masy kajmakowej. Dzięki temu jednak
wystarczy zjeść niewielki kawałek, żeby zaspokoić ochotę na słodycze.
No i nie trzeba go piec, co jest niewątpliwą zaletą w czasie
przedświątecznej krzątaniny.
Składniki:
- 6 wafli (1 opakowanie)
- 1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 50 g masła
- 1 tabliczka białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- bakalie i krem czekoladowy do dekoracji
Dzień przed przygotowywaniem mazurka
zamknięte puszki z mlekiem umieścić w wysokim garnku i zalać zimną wodą
tak, żeby puszki były przykryte. Garnek przykryć i doprowadzić do
wrzenia, a potem gotować przez 3 godziny na małym ogniu pilnując, by
puszki były cały czas przykryte wodą! Po tym czasie wodę wylać i
zostawić puszki do ostygnięcia.
Wafle (oprócz górnego) kolejno smarować
powstałym kajmakiem (2 łyżki odłożyć do posmarowania górnego wafla).
Owinąć folią spożywczą i przycisnąć czymś ciężkim, np. deską do
krojenia. Odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie posmarować odłożonym kajmakiem wierzch mazurka.
Po tym czasie posmarować odłożonym kajmakiem wierzch mazurka.
Przygotować krem z białej czekolady:
czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka, wlać śmietankę. Postawić na małym ogniu i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Ostudzić.
czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka, wlać śmietankę. Postawić na małym ogniu i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodać czekoladę.
Krem przełożyć do szprycy, udekorować brzegi mazurka (z pozostałego zrobiłam kwiatki).
Udekorować dowolnie bakaliami.
Przechowywać w lodówce.
OdpowiedzUsuńGość: mismakuje, 46.31.32.*
2013/04/03 13:41:31
Ja mam tylko jeden problem z tym mazurkiem - w moim przypadku jeden kawałek czegokolwiek z kajmakiem to za mało i zanim się obejrzę, znika połowa ;)
tojatenia
2013/04/03 16:32:13
Muszę spróbować, ja też uwielbiam kajmak i będę musiała potem przejść na dietę.
kabamaiga
2013/04/03 17:07:00
Kajmak i biała czekolada - chyba bardziej słodko być nie może :) Rzeczywiście po kawałku można już zaspokoić pragnienie słodyczowe.
izaa_a
2013/04/03 18:31:35
piękny mazurek ;)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/04/03 19:19:20
mazurek z wafli-super pomysł
majanaboxing
2013/04/03 20:26:42
Świetny mazurek Edysiu :)
jolantaszyndlarewicz
2013/04/04 16:23:01
Bardzo lubię mazurki z masą kajmakową ...bo ja kajmak po prostu kocham:) Śliczna dekoracja:)
blenda2007
2013/04/08 10:03:15
mniam:)
Gość: szurens, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/06/15 12:22:17
Jarek B. z którym pracuję,polecił mi Twój blog. Kulinaria mnie nie interesują, ale fotografie masz PYSZNE, bardzo podoba mi się fotograficzny sposób podawania potraw.