sobota, 13 kwietnia 2013

Pieczeń w cieście kruchym

Efektowna i bardzo smaczna pieczeń, którą można podać na świąteczny lub niedzielny obiad.
Można ją podać z sałatką, lub jako samodzielne danie.
Dobrze smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład z sosem tatarskim.



Składniki
na farsz:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 300 g piersi z kurczaka (2 filety bez polędwiczek)
  • 200 g szynki pokrojonej w kostkę o boku ok. 1 cm
na ciasto kruche:
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
 ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Najpierw przygotować ciasto:
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, rozgnieść, następnie uformować kopiec, do środka wbić jajko i nałożyć śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego gruby wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Kiedy ciasto się chłodzi, przygotować farsz:
filety z kurczaka pokroić na długie paski, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na łyżce oleju, ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z cebulą, roztrzepanym jajkiem, śmietanką, natką i pokrojoną szynką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Formę o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przyciąć je tak, żeby częścią wyłożyć dno i boki formy, zostawiając 1 cm zapasu. Z pozostałego wyciąć ozdoby, a resztę ponownie zagnieść i rozwałkować tak, żeby wystarczyło na przykrycie mięsa w formie.
Do formy z ciastem nałożyć połowę farszu. Ułożyć obsmażone kawałki kurczaka, przykryć pozostałym mięsem. Wyrównać wierzch, zawinąć na niego 1-centymetrowy zapas ciasta.  Przykryć ciastem przeznaczonym na wierzch i zlepić brzegi ciasta przyciskając je widelcem wzdłuż boków formy.Na wierzchu ułożyć ozdoby wcześniej wycięte z ciasta. W cieście zrobić dziurki do odparowania (na przykład słomką do picia).
Wierzch pieczeni posmarować jajkiem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 60 minut.

 

1 komentarz:


  1. nashelly
    2013/04/13 21:53:42
    Aale pycha! :) Uwielbiam takie pieczenie, oraz połączenie wytrawnego z kruchym ciastem. Do tego jakiś pyszny, majonezowy sosik - niebo w gębie :)
    kabamaiga
    2013/04/13 22:24:22
    Edytko pięknie się prezentuje.
    milk_chocolate84
    2013/04/13 22:28:56
    Genialna! Koniecznie pomysł do zapamiętania :)
    Gość: Mamusia, 89.191.156.*
    2013/04/14 09:02:26
    lubię tego typu pieczenie :)
    luckatwarz
    2013/04/14 14:02:01
    Z apetytem patrzę na Twój przepis i myślę, że trzeba go szybko wprowadzić w życie a raczej na stół w moim domu...mmmmmmm
    izaa_a
    2013/04/14 14:30:06
    cudnie wygląda
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/15 17:21:42
    Edytako wspaniała pieczeń:) Mam tylko pytanie - czy to chodzi o szynkę - wędlinę, czy szynkę - rodza mięsa? pozdrawiam
    janiolka
    2013/04/19 14:19:45
    przepiękne!!!

    OdpowiedzUsuń