Efektowna i bardzo smaczna pieczeń, którą można podać na świąteczny lub niedzielny obiad.
Można ją podać z sałatką, lub jako samodzielne danie.
Dobrze smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład z sosem tatarskim.
Można ją podać z sałatką, lub jako samodzielne danie.
Dobrze smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład z sosem tatarskim.
Składniki
na farsz:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 300 g piersi z kurczaka (2 filety bez polędwiczek)
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę o boku ok. 1 cm
na ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
ponadto:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Najpierw przygotować ciasto:
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, rozgnieść, następnie uformować kopiec, do środka wbić jajko i nałożyć śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego gruby wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone na kawałki masło, rozgnieść, następnie uformować kopiec, do środka wbić jajko i nałożyć śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego gruby wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Kiedy ciasto się chłodzi, przygotować farsz:
filety z kurczaka pokroić na długie paski, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na łyżce oleju, ostudzić.
filety z kurczaka pokroić na długie paski, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na łyżce oleju, ostudzić.
Mięso mielone wymieszać z cebulą,
roztrzepanym jajkiem, śmietanką, natką i pokrojoną szynką. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i gałką.
Formę o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przyciąć
je tak, żeby częścią wyłożyć dno i boki formy, zostawiając 1 cm zapasu.
Z pozostałego wyciąć ozdoby, a resztę ponownie zagnieść i rozwałkować
tak, żeby wystarczyło na przykrycie mięsa w formie.
Do formy z ciastem nałożyć połowę
farszu. Ułożyć obsmażone kawałki kurczaka, przykryć pozostałym mięsem.
Wyrównać wierzch, zawinąć na niego 1-centymetrowy zapas ciasta.
Przykryć ciastem przeznaczonym na wierzch i zlepić brzegi ciasta
przyciskając je widelcem wzdłuż boków formy.Na wierzchu ułożyć ozdoby
wcześniej wycięte z ciasta. W cieście zrobić dziurki do odparowania (na
przykład słomką do picia).
Wierzch pieczeni posmarować jajkiem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 60 minut.
OdpowiedzUsuńnashelly
2013/04/13 21:53:42
Aale pycha! :) Uwielbiam takie pieczenie, oraz połączenie wytrawnego z kruchym ciastem. Do tego jakiś pyszny, majonezowy sosik - niebo w gębie :)
kabamaiga
2013/04/13 22:24:22
Edytko pięknie się prezentuje.
milk_chocolate84
2013/04/13 22:28:56
Genialna! Koniecznie pomysł do zapamiętania :)
Gość: Mamusia, 89.191.156.*
2013/04/14 09:02:26
lubię tego typu pieczenie :)
luckatwarz
2013/04/14 14:02:01
Z apetytem patrzę na Twój przepis i myślę, że trzeba go szybko wprowadzić w życie a raczej na stół w moim domu...mmmmmmm
izaa_a
2013/04/14 14:30:06
cudnie wygląda
jolantaszyndlarewicz
2013/04/15 17:21:42
Edytako wspaniała pieczeń:) Mam tylko pytanie - czy to chodzi o szynkę - wędlinę, czy szynkę - rodza mięsa? pozdrawiam
janiolka
2013/04/19 14:19:45
przepiękne!!!