Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 12 bułek):
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej
- 230 ml letniej wody
- 100 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki ziaren dyni
Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na
środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać łyżeczką
miodu oraz niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc
zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około
10minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta,
dodając sól, oliwę lub olej, resztę miodu oraz pozostałą letnią wodę
wymieszaną z mlekiem. Na końcu wsypać ziarna i dobrze wyrobić. Gotowe
ciasto uformować w kulę i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do podwojenia
objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 12 równych, niedużych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 12 równych, niedużych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.
OdpowiedzUsuńGość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
2013/04/15 12:19:16
Pięknie wyrosły :)
blenda2007
2013/04/15 12:59:41
pychotki:)
jolantaszyndlarewicz
2013/04/15 17:22:29
Uwielbiam bułki z ziarnami, czy to w środku czy na zewnątrz, nieważne:) ...byleby chrupały:) buziaki zasyłam
kabamaiga
2013/04/15 17:58:38
Domowe najlepsze. Dawno nie robiłam bułek :)
izaa_a
2013/04/16 13:45:59
piekne buleczki :)
Gość: Gosiuszka, *.wist.com.pl
2015/01/24 00:37:20
Super przepis! Ja nie miałam mąki razowej i zamiast tego dodałam do zwykłej 5 łyżek otrębów (pszenne i żytnie). Wyszły pyszne :)