poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Bułki z ziarnami

W środku miękkie i puszyste, na zewnątrz otoczone rumianą skórką z chrupiącymi ziarnami dyni. Smaczne bułki na dobry początek dnia i całego tygodnia.



Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Zbigniewa Prokopczuka podaję z moimi zmianami.

Składniki (na 12 bułek):
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 230 ml letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
na wierzch:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki ziaren dyni

Obydwa rodzaje mąki wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, polać łyżeczką miodu oraz niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, oliwę lub olej, resztę miodu oraz pozostałą letnią wodę wymieszaną z mlekiem. Na końcu wsypać ziarna i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto uformować w kulę i ponownie przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, podzielić na 12 równych, niedużych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na 30-40 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami dyni.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 minut, aż bułeczki lekko się zarumienią.


1 komentarz:


  1. Gość: kuchenny bałagan, *.dynamic.chello.pl
    2013/04/15 12:19:16
    Pięknie wyrosły :)
    blenda2007
    2013/04/15 12:59:41
    pychotki:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/15 17:22:29
    Uwielbiam bułki z ziarnami, czy to w środku czy na zewnątrz, nieważne:) ...byleby chrupały:) buziaki zasyłam
    kabamaiga
    2013/04/15 17:58:38
    Domowe najlepsze. Dawno nie robiłam bułek :)
    izaa_a
    2013/04/16 13:45:59
    piekne buleczki :)
    Gość: Gosiuszka, *.wist.com.pl
    2015/01/24 00:37:20
    Super przepis! Ja nie miałam mąki razowej i zamiast tego dodałam do zwykłej 5 łyżek otrębów (pszenne i żytnie). Wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń