sobota, 20 kwietnia 2013

Sałata z grzankami i sosem czosnkowym

Zielony dodatek do obiadu, który robi się błyskawicznie.




Składniki (na 4 porcje):
  • główka sałaty lodowej
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 4 łyżki masła
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz

Kromki chleba pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić chleb i mieszając od czasu do czasu smażyć na złoty kolor.
Sałatę opłukać, porwać na małe kawałki.

Przygotować sos:
jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.

Sałatę w misce wymieszać z ostudzonymi grzankami, polać sosem.
Wymieszać bezpośrednio przed podaniem.

1 komentarz:


  1. karmel-itka
    2013/04/20 11:00:25
    dla mnie by nawet na obiad taka sałata samodzielnie była super!
    hm, no właśnie.. chyba sobie taka zrobię.
    chochlikikuchenne
    2013/04/20 14:59:45
    Smakowita ta salatka :)
    Gość: Andrzej, *.dynamic.chello.pl
    2013/04/20 15:26:26
    Wygląda przepięknie i apetycznie :)
    espresso9
    2013/04/20 16:06:08
    Super!
    wiosenka27
    2013/04/20 17:07:53
    U mnie taka sałata często gości. Pyszna jest:)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/04/20 20:37:42
    proste i pyszne !! ja bym na kolacje schrupała..
    kabamaiga
    2013/04/20 22:42:08
    Jeszcze trochę i będzie można jeść taką sałatkę na obiad, a nie jako dodatek.
    izaa_a
    2013/04/21 08:10:26
    mniamm cudnie wygląda
    jolantaszyndlarewicz
    2013/04/22 08:17:54
    Mniam, mniam sos czosnkowy - bardzo, ale to bardzo go lubię:) buziaki
    Gość: Sal, *.centertel.pl
    2018/08/16 23:17:30
    Super proste, fajny dodatek do dań mięsnych.

    OdpowiedzUsuń