Od czasu do czasu lubimy zjeść pizzę.
Ale tylko domową, nie zamawiamy gotowej. Wciąż jeszcze szukam ciasta
idealnego, chociaż na chwilę obecną pozostaję wierna temu przepisowi (od
Marghe). Dodatki
zmieniam za każdym razem, ostatnio sprawdziłam jak będzie smakować pizza
z fasolką szparagową, która do typowych warzyw pojawiających się na
pizzy nie należy.
Smakowało, kwalifikuje się do powtórki ;)
Smakowało, kwalifikuje się do powtórki ;)
Składniki (na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm)
na ciasto do pizzy:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy + odrobina do posmarowania
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier.
Wszystkie składniki zagnieść (ja robię to mikserem).
Ciasto przełożyć do miski, posmarować oliwą, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach ponownie wyrobić, podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm. Posmarować sosem pomidorowym.
- pomidorowy sos do pizzy z tego przepisu, lub własny ulubiony
dodatki:
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 200 g salami w plasterkach
- 150 g fasolki szparagowej (ugotowanej i pokrojonej)
- 200 g tartego żółtego sera
Cebulę pokroić w cienkie krążki, pomidora bez skórki w plasterki.
Wszystkie dodatki rozłożyć na
posmarowanych sosem krążkach ciasta, wstawić do piekarnika rozgrzanego
do 220 st.C i piec przez 10-15 minut.
OdpowiedzUsuńGość: kaczodajnia, 91.229.22.*
2012/10/25 11:40:52
Jak ja kocham pizze... a za taką z salami dam się pokroić ;)
aeljot
2012/10/25 16:08:29
Ciekawy pomysł z fasolką.
izaa_a
2012/10/25 21:36:37
taką pizzę chetnie bym sobie zjadła
vanilia81
2012/10/26 09:22:00
Innowatorsko bez dwóch zdań! Brawo!
Gość: marghe, *.dynamic.chello.pl
2013/03/06 13:50:59
cieszę się, że mój przepis Ci podpasował :)
Pozdrawiam
marghe