Właściwie
to w moim domu mówiło się na tą potrawę po prostu cukinia. Potem, kiedy
mama dawała przepis innym osobom którym ta potrawa zasmakowała,
zaczęliśmy ją nazywać bigosem z cukinii. Może bardziej przypomina ona
leczo, ale dla mnie zostanie jednak bigosem, chociaż nie ma tutaj ani
kawałka kapusty ;)
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki (może też być papryka biała)
- 30 dag pieczarek
- 1 pęto cienkiej kiełbasy
- 3-4 duże pomidory
- 2 cebule
- garść fasolki szparagowej (niekoniecznie)
- 8 łyżek oleju
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
- po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki (może też być papryka biała)
- 30 dag pieczarek
- 1 pęto cienkiej kiełbasy
- 3-4 duże pomidory
- 2 cebule
- garść fasolki szparagowej (niekoniecznie)
- 8 łyżek oleju
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
Wszystkie
warzywa umyć, obrać, fasolkę szparagową wrzucić do wrzątku z dodatkiem
cukru i soli, odsączyć, wystudzić. Z każdego strąka odkroić końcówki i
pokroić na trzy części.
Cebule
pokroić w kostkę, zeszklić w dużym garnku na oleju, dodać pokrojone w
kostkę papryki i pieczarki w półplasterki. Przykryć i dusić aż papryka
będzie miękka, a pieczarki puszczą sok. Dodać kiełbasę pokrojoną w
półplasterki, chwilę poddusić. Na końcu dodać pokrojone pomidory i
fasolkę, oraz cukinię pokrojoną w kostkę o boku mniej więcej 2 cm.
Przykryć i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec przyprawić do smaku solą
i pieprzem dosypać posiekany koperek.
Podawać z pieczywem.
Do tej potrawy nie dolewa się wody, wystarczy sok jaki puszczą warzywa w czasie duszenia.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/08/06 23:30:13
ooo doczekalam sie:) Na pewno zrobie ten bigos w najblizszej przyszlosci. Jestem pewna ze bedzie mi smakowac:)
edysia79
2008/08/07 09:24:57
Iwonko - troszkę to trwało, ale skoro obiecałam, to przepis wstawiłam ;) Mam nadzieję że będzie Ci smakować przynajmniej tak bardzo jak nam :)
majanaboxing
2008/08/07 10:26:30
Edysiu cudny bigos! :) Ja chyba do Ciebie przyjade! :)
edysia79
2008/08/07 10:31:10
Majanko przyjeżdżaj!!!
atina_bc
2008/08/07 18:00:18
Ależ apetycznie wygląda ten bigos! Widzę, że przez urlop, to przegapiłam głosowanie;-) Gratuluję, że dostałaś się do serwisu. Pozdrawiam serdecznie.
edysia79
2008/08/07 23:52:41
Dziękuję i również pozdrawiam :)
eda-1
2008/08/08 08:45:10
Ja też w sezonie często robię ten bigos i zajadamy się nim całą rodzinką:)))
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2008/08/12 22:00:24
znam podobny: papryka, cukinia, cebula, kiełbasa, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy;
równe proporcje ( np. po pół kg wszystkiego), ;cebulę duszę z kiełbasą, następnie dodaję cukinię i paprykę - duszę do miękkości - dalej koncentrat, przyprawy i gotowe; podaję z pieczywem lub gdy jesteśmy bardzo głodni z ziemniakami -pychotka
kulinarneprzepisy
2008/12/19 23:01:02
Ja jednak polecam tradycyjny bigos polski - "na winie" (co sie nawinie to do bigosu). ;)
edysia79
2008/12/19 23:44:19
Kulinarneprzepisy taki tradycyjny bigos też lubię, chociaż sama go jeszcze nie gotowałam. Moja mama robi najlepszy ;)
Gość: anucha, *.net.pbthawe.eu
2009/08/13 13:18:46
Dziś wypróbuję przepis. Zobaczymy jak wyjdzie! ;)
Super blog! Pozdrawiam!
froginthefogg
2009/09/01 14:39:27
mam cukinie, koniecznie muszę zrobić.
froginthefogg
2009/09/05 14:09:37
no i zrobiłam wczoraj.
Powiem krótko: oczywiście, że pychotka bo wg Twego przepisu.
:)
pozdrawiam Edysiu i czekam na kolejne wspaniałe przepisy
Gość: Ohara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/05 23:34:02
Witam. Jutro zrobię "bigos" dokładnie w/g tego przepisu, a na deser ptasie mleczko. Jestem pewna że będzie pyszny, tylko dodam mniej kiełbasy. Preferuję dietetyczne dania. Dziękuję i pozdrawiam.
edysia79
2009/09/05 23:42:12
Froginthefogg super!!! Fajnie że wypróbowałaś mój przepis :)
Dziękuję za komentarz!
Oharo witaj. Życzę smacznego jutro w takim razie :)