środa, 6 sierpnia 2008

Bigos z cukinii

Właściwie to w moim domu mówiło się na tą potrawę po prostu cukinia. Potem, kiedy mama dawała przepis innym osobom którym ta potrawa zasmakowała, zaczęliśmy ją nazywać bigosem z cukinii. Może bardziej przypomina ona leczo, ale dla mnie zostanie jednak bigosem, chociaż nie ma tutaj ani kawałka kapusty ;)
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- po strąku zielonej, żółtej i czerwonej papryki (może też być papryka biała)
- 30 dag pieczarek
- 1 pęto cienkiej kiełbasy
- 3-4 duże pomidory
- 2 cebule
- garść fasolki szparagowej (niekoniecznie)
- 8 łyżek oleju
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
Wszystkie warzywa umyć, obrać, fasolkę szparagową wrzucić do wrzątku z dodatkiem cukru i soli, odsączyć, wystudzić. Z każdego strąka odkroić końcówki i pokroić na trzy części.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić w dużym garnku na oleju, dodać pokrojone w kostkę papryki i pieczarki w półplasterki. Przykryć i dusić aż papryka będzie miękka, a pieczarki puszczą sok. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, chwilę poddusić. Na końcu dodać pokrojone pomidory i fasolkę, oraz cukinię pokrojoną w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Przykryć i dusić aż cukinia zmięknie. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem dosypać posiekany koperek.
Podawać z pieczywem.
Do tej potrawy nie dolewa się wody, wystarczy sok jaki puszczą warzywa w czasie duszenia.

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/08/06 23:30:13
    ooo doczekalam sie:) Na pewno zrobie ten bigos w najblizszej przyszlosci. Jestem pewna ze bedzie mi smakowac:)
    edysia79
    2008/08/07 09:24:57
    Iwonko - troszkę to trwało, ale skoro obiecałam, to przepis wstawiłam ;) Mam nadzieję że będzie Ci smakować przynajmniej tak bardzo jak nam :)
    majanaboxing
    2008/08/07 10:26:30
    Edysiu cudny bigos! :) Ja chyba do Ciebie przyjade! :)
    edysia79
    2008/08/07 10:31:10
    Majanko przyjeżdżaj!!!

    atina_bc
    2008/08/07 18:00:18
    Ależ apetycznie wygląda ten bigos! Widzę, że przez urlop, to przegapiłam głosowanie;-) Gratuluję, że dostałaś się do serwisu. Pozdrawiam serdecznie.
    edysia79
    2008/08/07 23:52:41
    Dziękuję i również pozdrawiam :)
    eda-1
    2008/08/08 08:45:10
    Ja też w sezonie często robię ten bigos i zajadamy się nim całą rodzinką:)))
    Gość: , *.adsl.inetia.pl
    2008/08/12 22:00:24
    znam podobny: papryka, cukinia, cebula, kiełbasa, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy;
    równe proporcje ( np. po pół kg wszystkiego), ;cebulę duszę z kiełbasą, następnie dodaję cukinię i paprykę - duszę do miękkości - dalej koncentrat, przyprawy i gotowe; podaję z pieczywem lub gdy jesteśmy bardzo głodni z ziemniakami -pychotka
    kulinarneprzepisy
    2008/12/19 23:01:02
    Ja jednak polecam tradycyjny bigos polski - "na winie" (co sie nawinie to do bigosu). ;)
    edysia79
    2008/12/19 23:44:19
    Kulinarneprzepisy taki tradycyjny bigos też lubię, chociaż sama go jeszcze nie gotowałam. Moja mama robi najlepszy ;)
    Gość: anucha, *.net.pbthawe.eu
    2009/08/13 13:18:46
    Dziś wypróbuję przepis. Zobaczymy jak wyjdzie! ;)

    Super blog! Pozdrawiam!
    froginthefogg
    2009/09/01 14:39:27
    mam cukinie, koniecznie muszę zrobić.
    froginthefogg
    2009/09/05 14:09:37
    no i zrobiłam wczoraj.
    Powiem krótko: oczywiście, że pychotka bo wg Twego przepisu.
    :)

    pozdrawiam Edysiu i czekam na kolejne wspaniałe przepisy
    Gość: Ohara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/09/05 23:34:02
    Witam. Jutro zrobię "bigos" dokładnie w/g tego przepisu, a na deser ptasie mleczko. Jestem pewna że będzie pyszny, tylko dodam mniej kiełbasy. Preferuję dietetyczne dania. Dziękuję i pozdrawiam.
    edysia79
    2009/09/05 23:42:12
    Froginthefogg super!!! Fajnie że wypróbowałaś mój przepis :)
    Dziękuję za komentarz!

    Oharo witaj. Życzę smacznego jutro w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń