piątek, 15 sierpnia 2008

Młoda kapusta do obiadu

Taką kapustę robi moja mama, więc i ja się nauczyłam :) Podaję ją do obiadu, na gorąco.
Składniki:
- 1 główka młodej białek kapusty
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- sól i cukier
Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, resztę drobno poszatkować. Zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
Cebule ze szczypiorkiem pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, połączyć z kapustą, wlać bulion, przykryć i dusić około 30 minut. Pod koniec duszenia zdjąć przykrywkę, doprawić do smaku solą i cukrem, wsypać posiekany szczypiorek i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Najlepiej smakuje gorąca, ale można jeść ją też na zimno.

Przepis zaczerpnięty ze starego numeru tygodnika "przyjaciółka"

1 komentarz:


  1. atina_bc
    2008/08/15 20:10:57
    Ja ostatnio właśnie polubiłam taką kapustę. Ja osobiście jej nie robię, ale moja mam robi ja dość często. Ślicznie wygląda na twoim zdjęciu:-)
    majanaboxing
    2008/08/15 22:13:37
    Jejku, wygląda super! Bardzo lubie taką mlodą kapustkę, moja Mama takze czesto taką robi. Moze kiedys sprobuje tez zrobic . Pozdrawiam Cie :)
    edysia79
    2008/08/16 08:50:12
    Wygląda na to że taka kapusta to specjalność naszych mam :) Właściwie to ja też nauczyłam się ją gotować dopiero kiedy sama mamą zostałam ;)
    askher
    2008/08/16 16:02:12
    pyszności. u mnie dodaje sie jeszcze marchewke :)
    edysia79
    2008/08/16 22:54:27
    Askher - z marchewką jeszcze nie próbowałam..
    kuchareczka58
    2008/08/18 19:01:19
    Edysiu :)
    Uwielbiam taką kapustę, podobnie jak u Was najlepszą kapustę robi mama, i to właśnie od niej nauczyłam się ,jak ją wykonać.
    Najbardziej smakuje z kotlecikiem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem...pyszotka.
    edysia79
    2008/08/18 22:29:32
    Kuchareczko - masz rację, tak smakuje najlepiej :)
    usmiecham-sie
    2008/08/20 09:41:35
    A ja lubię taka kapustę, oprocz tego ze na cieplo, to na zimno do kanapki :)
    edysia79
    2008/08/20 12:54:52
    Usmiecham-sie o podaniu takiej kapusty do kanapki nie pomyślałabym ;)
    saurelin
    2008/09/28 00:42:21
    w mojej rodzinie robi sie identycznie kapuste - z tym ze pod koniec duszenia dodaje lyzke, max 2 kwasnej smietany
    edysia79
    2008/09/28 17:38:32
    Saurelin nigdy nie próbowałam tej kapusty ze śmietaną. Ciekawe jak smakuje.
    faza.grawitacji
    2009/01/08 21:16:00
    hej .

    Również moja Mama robi taką kapustkę :) tylko trochę inaczej : gotuje młodą kapustę daje koperek i wegetę i zagęszcza ją odrobiną mąki przesmażonej na masełku. W okresie zimowym daje jeszcze przecier pomidorowy :) Spróbuj też w ten sposób :)
    pozdr

    OdpowiedzUsuń