Taką kapustę robi moja mama, więc i ja się nauczyłam :) Podaję ją do obiadu, na gorąco.
Składniki:
- 1 główka młodej białek kapusty
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- pół pęczka koperku
- sól i cukier
Z kapusty zdjąć zwiędnięte i uszkodzone liście, resztę drobno poszatkować. Zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić.
Cebule
ze szczypiorkiem pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, połączyć z
kapustą, wlać bulion, przykryć i dusić około 30 minut. Pod koniec
duszenia zdjąć przykrywkę, doprawić do smaku solą i cukrem, wsypać
posiekany szczypiorek i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Najlepiej smakuje gorąca, ale można jeść ją też na zimno.Przepis zaczerpnięty ze starego numeru tygodnika "przyjaciółka"
OdpowiedzUsuńatina_bc
2008/08/15 20:10:57
Ja ostatnio właśnie polubiłam taką kapustę. Ja osobiście jej nie robię, ale moja mam robi ja dość często. Ślicznie wygląda na twoim zdjęciu:-)
majanaboxing
2008/08/15 22:13:37
Jejku, wygląda super! Bardzo lubie taką mlodą kapustkę, moja Mama takze czesto taką robi. Moze kiedys sprobuje tez zrobic . Pozdrawiam Cie :)
edysia79
2008/08/16 08:50:12
Wygląda na to że taka kapusta to specjalność naszych mam :) Właściwie to ja też nauczyłam się ją gotować dopiero kiedy sama mamą zostałam ;)
askher
2008/08/16 16:02:12
pyszności. u mnie dodaje sie jeszcze marchewke :)
edysia79
2008/08/16 22:54:27
Askher - z marchewką jeszcze nie próbowałam..
kuchareczka58
2008/08/18 19:01:19
Edysiu :)
Uwielbiam taką kapustę, podobnie jak u Was najlepszą kapustę robi mama, i to właśnie od niej nauczyłam się ,jak ją wykonać.
Najbardziej smakuje z kotlecikiem i młodymi ziemniaczkami z koperkiem...pyszotka.
edysia79
2008/08/18 22:29:32
Kuchareczko - masz rację, tak smakuje najlepiej :)
usmiecham-sie
2008/08/20 09:41:35
A ja lubię taka kapustę, oprocz tego ze na cieplo, to na zimno do kanapki :)
edysia79
2008/08/20 12:54:52
Usmiecham-sie o podaniu takiej kapusty do kanapki nie pomyślałabym ;)
saurelin
2008/09/28 00:42:21
w mojej rodzinie robi sie identycznie kapuste - z tym ze pod koniec duszenia dodaje lyzke, max 2 kwasnej smietany
edysia79
2008/09/28 17:38:32
Saurelin nigdy nie próbowałam tej kapusty ze śmietaną. Ciekawe jak smakuje.
faza.grawitacji
2009/01/08 21:16:00
hej .
Również moja Mama robi taką kapustkę :) tylko trochę inaczej : gotuje młodą kapustę daje koperek i wegetę i zagęszcza ją odrobiną mąki przesmażonej na masełku. W okresie zimowym daje jeszcze przecier pomidorowy :) Spróbuj też w ten sposób :)
pozdr