Oczarowana zdjęciami Kuchareczki58 postanowiłam zrobić takie cukinie, tym bardziej że w ogrodzie mamy cukiniowy urodzaj.
Składniki:
- 4 nieduże cukinie
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 opakowanie sosu pomidorowego (np. Cirio)
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 20 dag żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 1 opakowanie sosu pomidorowego (np. Cirio)
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 20 dag żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek
Cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, odłożyć na bok.
Następnie
na oleju podsmażyć mięso z dodatkiem czosnku i przypraw. Do usmażonego
mięsa dodać cebulę i marchewki starte na drobnych oczkach i sos
pomidorowy. Wszystko wymieszać i chwilę gotować na małym ogniu,
mieszając do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku.
Cukinie umyć, przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki. Nałożyć farsz, posypać siekaną natką i startym na dużych oczkach serem.
Ułożyć
w naczyniu żaroodpornym lub na zwykłej blasze. Naczynie żaroodporne
przykryć pokrywką, blachę do pieczenia zakryć folią aluminiową. Pod
przykryciem piec w 200st. C przez 30 minut, potem folię zdjąć i piec do
zrumienienia sera.
Cukinie przed zapieczeniem:
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2008/08/26 08:42:00
Edysiu, chyba jakas telepatia ;) Ja sobie wczoraj na obiadek przygotowałam cukinię grilowaną . Wprawdzie zrobiłam ją na szybko (i tylko dla siebie, bo chłopaki nie lubią takich dan) i była jedynie faszerowana serkiem pleśniowym i pieczarkami,ale pyszna była :)
Twoja wygląda bardzo apetycznie, muszę kiedys taką zrobić :) Pozdrówka.
grumko
2008/08/26 09:12:48
Cukinię bardzo lubimy i jedliśmy podobną wersję jak u Ciebie. Było to jednak dawno temu, więc dzięki za przypomnienie;-) Fajne fotki, a ta większa cukinia to mi kształtem rybkę przypomina;-)
iis111
2008/08/26 09:31:25
Uwielbiam takie dania:) piekne zdjecia
andzia-35
2008/08/26 09:56:15
Edysiu,smakowicie wyglada ta potrawa. ja tez lubie cukinie i to pod kazda postacia.
Kurczaczki wyszly pyszne. mysle,ze jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
edysia79
2008/08/26 11:36:49
Majanko miałyśmy cukiniowy początek tygodnia ;)
Andrzeju mi też ta cukinia przypomina rybę :) Może teraz nadeszła pora żeby przypomnieć sobie jak taka faszerowana cukinia smakuje?
Iwonko my też uwielbiamy takie dania :)
Andziu Ja też lubię cukinie i mogę je wykorzystywać do woli, bo rosną w naszym ogródku ;)
Cieszę się że kurczaczki smakowały :)
atina_bc
2008/08/26 11:38:06
Edysiu ja też uwielbiam takie dania:-) Twoje cukinie wyglądają bardzo smakowicie:-)
edysia79
2008/08/26 11:44:57
Atinko to jest nas już trzy :) Dziękuję :)
majanaboxing
2008/08/26 12:57:14
Dokładnie Edysiu :)) Kiedy wyjeżdżasz na wakacje ?
casiapaw
2008/08/26 21:42:36
Jest na nawet więcej, bo ja też uwielbiam takie dania :)
kuchareczka58
2008/08/26 22:38:07
Edysiu :)
Pięknie Ci wyszły :) to takie fajne danie, że pewnie niedługo zrobie je ponownie, tym bardziej ,że w ogrodzie podobnie jak Ty, mam urodzaj cukiniowy ;)
A mojemu mojemu mężowitaka cukinia, smakowała nawet na zimno :)
edysia79
2008/08/27 09:18:50
Majanko wyjeżdżamy w sobotę z samego rana :)
Casiu cieszę się że jest nas tyle ;)
Kuchareczko u nas cukinie nie zdążyły wystygnąć, były takie dobre ;)
Gość: helena541, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/18 09:11:59
czy cukini nie trzeba obierać ze skóry?
edysia79
2009/10/18 19:02:21
Heleno nie, cukinii nie trzeba obierać.