niedziela, 7 listopada 2010

Bryndzylki góralskie

Lubię oscypka, lubię bryndzę, ziemniaki też lubię, więc i takie bryndzylki polubiłam :) Są łatwe do przygotowania, chociaż troszkę czasochłonne. Ale warto było, polecam.





Składniki (na 12 sztuk)
ciasto:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- sól

nadzienie:
- 3 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 100 g startego na drobnych oczkach oscypka (zastąpiłam roladą ustrzycką)
- 200 g bryndzy
- 1 roztrzepane jajko
- garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, estragon, oregano)
- sól i pieprz



Przygotowanie ciasta:
ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko, olej i zagnieść elastyczne ciasto, dosypując po trochu mąkę wymieszaną ze szczyptą soli.


Przygotowanie nadzienia:
obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą, dodać starty oscypek, jajko i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku.


Z wałka ciasta odciąć nożem 12 grubych plastrów. Każdy rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić formując owalne kluski.

Ułożyć na natłuszczonej blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 20-30 minut na złoty kolor.


Przepis z książki "Kuchnia polska" Małgorzaty Caprari.

1 komentarz:


  1. myniolinka
    2010/11/07 19:04:06
    nazwa powalająca! chętnie spróbowałabym takiego bryndzylka :)
    Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
    2010/11/07 19:39:46
    wspaniale wygladaja!!! nazwa super jest!!! tylko nie kupie tu ani oscypka ani bryndzy :( ale wiem na pewno,ze mi tez by posmakowaly :)
    Pozdrawiam :)
    wariatka327
    2010/11/07 19:53:53
    nazwa świetna i do tego jak apetycznie wyglądają ,
    też lubię oscypki i bryndzę,widziałam je w hipermarketach, ale nie ma to jak kupione w górach na straganie :)
    karmel-itka
    2010/11/07 20:33:03
    niesamowite te bryndzylki.
    pod każdym względem.
    shinju
    2010/11/07 20:52:26
    Wyglądają bardzo smakowicie :)
    majanaboxing
    2010/11/07 21:20:50
    Wyglądają bardzo smacznie! A jak coś nazywa się góralskie to ja już chetnie bym spróbowała ;)
    piegusek1976
    2010/11/07 21:22:11
    świetne danie i nazwa :) pozdrawiam
    abbra
    2010/11/08 06:18:33
    Smakowite bryndzylki :) I nazwa sympatyczna - chętnie bym spróbowała, jak smakują :)
    ugotujmy
    2010/11/08 10:42:52
    nazwa jest urocza.

    OdpowiedzUsuń