piątek, 12 listopada 2010

Chlebek "samo zdrowie"

Przepis na ten chleb zapisałam kiedyś oglądając kilka lat temu program "Pytanie na śniadanie". Od tego czasu leżał sobie w segregatorze i czekał aż zdecyduję się go upiec. W końcu moje lenistwo oznaczające niechęć pójścia do sklepu po pieczywo skłoniło mnie do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście co nieco pozmieniałam i przepis podaję w mojej wersji.

Co do samego chlebka, to nie jest to taki typowy chleb. Nie jest puszysty, a raczej bardziej ciężki i zbity. Ale smaczny i jaki zdrowy - ma w sobie całe bogactwo błonnika i pyszne ziarna.




Składniki:
- 100 g otrąb żytnich*
- 150 g otrąb pszennych*
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych*
- po 2 łyżki nasion słonecznika i dyni
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 3 łyżki mąki pszennej białej lub razowej (użyłam razowej)
- 1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru


Drożdże rozetrzeć w garnuszku z cukrem, rozprowadzić mlekiem, wsypać mąkę, wymieszać i przykryć na chwilę, żeby zaczyn podrósł.

Otręby i płatki wymieszać z nasionami, dodać roztrzepane żółtka, masło i zaczyn, oraz pianę ubitą z białek. Wszystko wymieszać, przełożyć do dużej formy keksowej, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 40-45 minut.


* w oryginalnym przepisie było 400 g otrąb owsianych, ja użyłam tego, co akurat miałam w domu.

1 komentarz:


  1. Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/11/12 14:53:40
    Rewelacyjny chlebek :)
    myniolinka
    2010/11/12 15:38:24
    nawet wygląda zdrowo! lubię takie ciężkie i zbite, ostatnio mam na nie fazę :)
    viridianka
    2010/11/12 17:55:32
    ja takie uwielbiam, moja rodzinka juz mniej ;)
    Gość: OSa, *.chello.pl
    2010/11/12 18:36:22
    Ciekawy, do wypróbowania.
    majanaboxing
    2010/11/12 18:59:26
    On nawet wygląda zdrowo! ;))
    Gość: Halina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/11/12 19:14:02
    super :) Chyba jutro sobie upiekę :D
    ugotujmy
    2010/11/12 19:31:56
    lubię zbite chleby. mają coś w sobie. coś pysznego.
    zaytoona
    2010/11/12 19:33:12
    Ja zdecydowanie uwielbiam takie właśnie zbite i mało puszyste pieczywo. Chlebek ten jest więc dla mnie idealnym!
    tjaryma6
    2010/11/12 19:42:09
    A nie jest on trochę za ciężki? Choć pewnie przy takich zdrowych składnikach musi być trochę gliniasty? Na pewno do pasztetu bardzo dobry. Pozdrawiam.
    malgorzata.dz
    2010/11/12 21:47:57
    Tu nawet nie trzeba wierzyć na słowo. :) Tutaj widać czarno na białym :) Samo zdrowie!
    karmel-itka
    2010/11/12 22:49:02
    och, takiego zdrowe chleba chyba nigdzie nie uraczę.
    obłędny, zdrowotny bochenek.
    kasiaaaa24
    2010/11/13 11:08:39
    Wypiek idealny jak dla mnie. Od lat nie jem białego pieczywa, a chlebek im cięższy tym lepszy :) Super przepis, z pewnością z niego skorzystam :)

    Miłego weekendu :)
    justmydelicious
    2010/11/13 11:44:42
    wygląda jak samo zdrowie :)
    wariatka327
    2010/11/13 19:34:38
    uwielbiam takie wypieki :)
    edysia79
    2010/11/13 21:43:58
    A wiecie, że zastanawiałam się, czy ten chlebek tutaj wstawić?
    Bardzo jestem ciekawa Waszej opinii jeśli wypróbujecie ten przepis.

    Dziękuję!
    Gość: wronka, *.witnet.pl
    2010/11/13 23:35:08
    przetestowano. otręby żytnie plus pszenne plus płatki orkiszowe, pięć jajek, bo były eko-małe, no i sól, bo jakoś mi tak nieswojo bez soli było :)
    wyszedł zaiste smaczny, choć - siłą rzeczy - nie jest to pieczywo dla miłośników dmuchanych bagietek, oj nie. polecam z miodem. mniam.
    P.S. nawet próbowałam się tak trochę czarować, że błonik zdrowie pitu-pitu, ale trzeba stawić czoła faktom: żegnaj dieto, witaj rozmiarze xxxxl! zwłaszcza, że w planach na jutro lub pojutrze są ciasteczka :DDD
    Gość: Halina, *.adsl.inetia.pl
    2010/11/19 21:41:59
    ja również zrobiłam :) smaczny, faktycznie zbity i ciężki ale na to liczyłam robiąc go i się nie zawiodłam :) też dodałam soli, pół łyżeczki ale następnym razem dałabym więcej (może 1,5?) bo chlebek wyszedl troche za malo slony, ale warto zrobić :)
    edysia79
    2010/11/19 22:53:04
    Wronka super! cieszę się :)
    A jak tam ciasteczka? Zrobiłaś?

    Halina tak się bałam, czy znajdą się osoby chętne do spróbowania tego chlebka, a Ty jesteś już druga :) Ciesze się i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń