niedziela, 28 listopada 2010

Ogniste rożki

Od czasu do czasu mam ochotę zjeść na śniadanie coś innego niż zwykłe kanapki. Dlatego już jakiś czas temu kupiłam książeczkę z serii Smaczna kuchnia pt. "Sandwicze, tosty i inne smakołyki" i zamierzam z niej częściej korzystać. Dziś pierwszy przepis, na pikantne sandwicze z boczkiem i papryką. Bardzo dobre, inne od tych tradycyjnych z szynką i serem. Polecam, jeśli lubicie zacząć dzień na ostro ;)





Składniki (na dwa sandwicze):
- 1 ząbek czosnku
- 50 g przerośniętego wędzonego boczku
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 strączka czerwonej papryki
- 1-2 łyżki masła lub margaryny
- 1-2 łyżki pasty paprykowej (zamieniłam na pikantny ketchup)
- 1 łyżka ziaren zielonego pieprzu (pominęłam)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 4 kromki pieczywa tostowego


Czosnek drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i stopić na nim boczek z dodatkiem czosnku. Dodać drobno posiekane cebulę i paprykę, całość zeszklić.
Domieszać pastę paprykową (lub ketchup) i ziarna pieprzu. Całość doprawić na ostro solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Ostudzić. Domieszać natkę.

Pieczywo posmarować cienko masłem lub margaryną. Na dwóch kromkach rozsmarować równomiernie przygotowaną masę. Przykryć pozostałymi kromkami pieczywa i opiekać w tosterze przez 5-6 minut. Po wyjęciu przekroić ukośnie na pół i od razu podawać.

1 komentarz:


  1. emma001
    2010/11/28 21:11:05
    uwielbiam sandwiche. jak dotąt jadłam tylko te tradycyjne z szynką i serem
    silasmaku
    2010/11/28 21:21:12
    Ja też najczęściej jem tradycyjne z szynką i serem. Czasem lubię urozmaicić je wycinając kieliszkiem do jajka dziurkę w górnej kromce tosta, wlewając w nie jajko i zapiekając. Pyszne tosty z sadzonym jajkiem :) Twoje też super, na ostry początek dnia :)
    monitt
    2010/11/28 22:07:26
    prawdopodobnie pyszne, na pewno - piękne:)

    E., wysłałam do Ciebie emaila na skrzynkę gazetową. doszła?
    jeśli nie, mogę Cię prosić o kontakt na monitt@gazeta.pl?
    pozdrowienia
    m.
    russkaya
    2010/11/28 22:10:52
    czegoś takiego jeszcze nie jadłam, a wyglądają barrrrdzo smakowicie :)
    Dotąd robiłam tylko te zwykłe, z serem i szynką. No może czasem wcisnęłam jeszcze pomidorka ciut lub pieczarki ale na tym się kończyła moja fantazja ;)
    Myślę, że taka wersja bardzo spodobałaby się mojemu narzeczonemu :)
    Oj wypróbuję! ;)
    kulinarnespotkania
    2010/11/28 23:23:43
    bardzo apetycznie wygladaja:) i chetnie bym skusila i to nie na jednego:)
    abbra
    2010/11/29 06:40:04
    Takie śniadanko z chęcią bym zjadła ! Smakowite rożki :)
    fantazjemagdyk
    2010/11/29 11:03:16
    bardzo lubię :) zwykle z serem i szynką, ale czasem warto trochę urozmaicić :)
    espresso9
    2010/11/29 11:38:21
    Też uwielbiam sandwicze.Idealne na te zimne miesiące,które są przed nami.
    Gość: Kaligula, *.static.akk.net.pl
    2010/11/29 12:51:58
    Muszę koniecznie skosztować i zrobić Narzeczonemu :) Może lepiej na kolację, ale wypróbuję! Wyglądają apetycznie.
    pani.serwusowa
    2010/11/29 12:52:56
    Lubie takie przekaski, szczegolnie, gdy za oknem zimno. Nie mamy takiego tostera i coraz czescie rozwazam jego kupno, szczegolnie patrzac na takie apetyczne zdjecia. ;)
    justmydelicious
    2010/11/29 17:28:24
    aż zgłodniałam patrząc na te smakowite rożki :)
    andzia-35
    2010/11/29 19:00:23
    Takie sniadanko, to i ja bym zjadła :P
    Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
    2010/11/29 23:14:20
    Jestem chetna na wszystko co ma w tytule ogniste :)
    Gość: ania9993, *.amwins.com
    2012/09/11 21:38:13
    Bardzo mi sie podobaja te przepisy-bede korzystac. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń