piątek, 26 listopada 2010

Ciasto marchewkowe

To było moje drugie podejście do ciasta marchewkowego. Pierwsze było udane, chociaż mój mąż i synek byli bardziej zachwyceni niż ja. Za to teraz znalazłam chyba mój ideał.
Miękkie, wilgotne i aromatyczne ciasto pełne bakalii przełożone i udekorowane kremem z kremowego serka. Jest jednak jedna rzecz, którą bym zmieniła - do masy serowej dałabym jeszcze mniej cukru (jego ilość zmniejszyłam z 400 g do 360 g, a i tak była jeszcze nieco za słodka).




Składniki
ciasto:
- 2 jaja
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju
- 200 g startej na drobnych oczkach marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 75 g ananasa pokrojonego w drobną kostkę
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej
- po 1 łyżce: cynamonu, sody i soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
- 400 g cukru pudru (może być mniej)
- 100 g kremowego serka (np. Bieluch, Philadelphia)
- 50 g masła


Przygotowanie ciasta:
ubić jajka, wciąż ucierając wsypać cukier, a potem cienkim strumieniem wlać olej. Następnie delikatnie wsypać marchewkę, , ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką.

Dodać mąkę, cynamon, sodę, sól, proszek do pieczenia i delikatnie połączyć wszystkie składniki.

Gotową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 150 st.C piekarnika i piec przez około 1 godzinę.


Przygotowanie kremu:
mikserem utrzeć serek z miękkim masłem. Dodać cukier puder w 3 częściach, dokładnie ucierając między kolejnymi partiami. Wstawić do lodówki żeby masa lekko stężała.


Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części, spod posmarować połową kremu, przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki (krem stwardnieje).


Przepis ze strony Kwestia Smaku.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/11/26 18:13:45
    Wygląda fenomenalnie:)
    mikimama
    2010/11/26 18:20:23
    Ale fajne, choć tego cukru bardzo dużo :)
    edysia79
    2010/11/26 18:22:50
    Wiosenko dziękuję!

    Mikimamo dlatego we wstępie napisałam, że ilość cukru zmniejszyłam, a i tak jeszcze za słodki ten krem był ;)
    Gość: , 87.206.167.*
    2010/11/26 18:32:41
    Pysznie wygląda Twoje ciacho. Ja cukru do ciasta marchewkowego dodaję zawsze na oko :), w zależności od słodkości marchewki.
    Pozdrawiam
    www.kucharzytrzech.blogspot.com
    malgorzata-p17
    2010/11/26 19:20:37
    ja mam przepis na ciasto marchewkowe ale bez masy:)jest fajne bo nie jest suche ani za słodkie-takie trochę piernikowe:)
    tjaryma6
    2010/11/26 19:47:45
    Wygląda prawie jak ciasto z dużą ilością orzechów. Taki mały tort orzechowy.
    myniolinka
    2010/11/26 20:23:34
    marchewkowe to mam za sobą dopiero rogaliki ale na takie prawdziwe ciacho z masą z serka to czaję się od dawna... bardzo, ale to bardzo apetycznie wygląda!
    zaytoona
    2010/11/26 20:49:18
    Ciasto marchewkowe jest dopiero przede mną. Twoja wersja bardzo mi się podoba! :)
    silasmaku
    2010/11/26 20:54:34
    Szukam ostatnio przepisu na idealne ciasto marchewkowe. Co prawda właśnie rozmrażam ser na sernik, ale w następnej kolejności na pewno wypróbuję :) Miłego weekendu!
    piegusek1976
    2010/11/26 21:24:41
    wspaniale wygląda za mną też ostatnio chodzi :) pozdrawiam
    fantazjemagdyk
    2010/11/26 22:02:40
    ciasto wygląda bardzo smakowicie :) kuszą mnie ciasta marchewkowe, a skoro mówisz, że to jest idealne, więc zapisuję :)
    majanaboxing
    2010/11/26 22:20:18
    Pysznosci! Lubię marchewkowe ciasta :)
    Gość: Monika, *.5-3.cable.virginmedia.com
    2010/11/27 00:36:31
    Do kremu koniecznie trzeba dodac sok z cytryny,zrownowazy to ten strasznie slodki smak.Bedzie w 100% wspanialsze.Wystarczy wycisnac polowe cytryny na koniec mieszania kremu i gotowe.sprobujcie a nie zawiedziecie sie.Moje idealne ciasto marchewkowe jest bardzo podobne do tego.Zawiera dokladnie te same skladniki,tylko marchewka jest ugotowana i przetarta.Taki przepis dostalam od znajomej amerykanki.Mysle ze nigdy nie jadlam lepszego ciasta marchewkowego.Pozdrawiam.
    P.S. Jesli jest ktos chetny napisze dokladne proporcje na moje idealne ciasto marchewkowe.
    karmel-itka
    2010/11/27 02:25:10
    wygląda wprost niezwykle.
    jak tort! mmm...
    justmydelicious
    2010/11/27 10:20:20
    od dawna kusi mnie to ciasto :)
    Gość: jushka, *.12-3.cable.virginmedia.com
    2010/11/27 12:15:45
    Robilam to ciasto juz dwa razy z identycznego przepisu, nie dodaje tylko kokosu i mase robie z podwojnej porcji z tym ze cukier zmniejszam o polowe, nastepnym razem wyprobuje z cytryna. Za kazdym razem zniknelo z predkoscia swiatla i bylo malo, przepyszne ciasto, idealne!
    wedelka
    2010/11/27 13:39:23
    Bardzo lubie ciasto marchewkowe. Nie robiłam go jednak nigdy z masą. Ciekawi mnie tez dodatek ananasa i wiórek. Muszę wypróbowac :)
    maskana
    2010/11/27 17:22:50
    Ciasto już w piekarniku. Krem w lodówce. Nie mogę sie doczekać efektu końcowego:)
    mtotowangu
    2010/11/27 19:25:53
    uwielbiam ciasto marchewkowe ! na 100% jest pyszne ;p pozdrawiam i zapraszam mtoto-wangu.blogspot.com/
    edysia79
    2010/11/28 21:05:33
    Dziękuję za wszystkie miłe słowa!

    Maskana no i jak? Smakuje?
    :)

    Mtotowangu witam i dziękuję, na pewno zajrzę :)
    Gość: Amelia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/01/30 14:51:28
    Spróbowałam - wspaniałe ! Nie miałam wprawdzie ananasa, ale i tak wyszło znakomite.
    Gość: agnezz, *.acn.waw.pl
    2012/02/09 19:30:11
    mogą być orzechy laskowe zamiast włoskich? tylko takie mam..
    Gość: ~~ja, *.play-internet.pl
    2012/04/05 21:45:44
    podobnie jak Ty robię krem na bazie twarożku z dodatkiem skórki otartej z cytryny,cukru i cynamonu. Nie dodaję masła,a wykładam go tylko na wierzch jeszcze gorącego ciasta.na ciasto mam nieco inny przepis. lubię to ciasto w okresie jesienno-zimowym.

    OdpowiedzUsuń