Na przykład takich jak te. Z zarumienioną cebulką, fetą i pachnącymi ziołami. Nie wymagające już żadnych więcej dodatków. Smaczne na ciepło i na zimno. Doskonałe do popijania gorącym barszczem czerwonym.
Składniki
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- niepełna szklanka letniego mleka
- 4 żółtka
- 100 g masła (roztopionego i przestudzonego)
- 1/2 łyżeczki soli
wierzch:
- 200 g sera feta
- 100 g cebuli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- biały pieprz
- 1 i 1/2 łyżki suszonego tymianku i oregano
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem i polać niewielką ilością letniego mleka. Rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodać sól, żółtka, masło i wyrabiać ciasto dolewając stopniowo letnie mleko. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
W tym czasie przygotować nadzienie: cebule pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju (można delikatnie posolić, ale nie za dużo, bo ser feta jest słodki). Oprószyć białym pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta uformować niewielkie bułeczki i na blasze spłaszczyć je tak, żeby na środku powstało wgłębienie. Na środku bułeczek ułożyć porcje cebuli i fety, posypać ziołami. Jeszcze na chwilę zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Brzegi bułek posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor.
OdpowiedzUsuńdyrdymalki
2010/11/16 21:23:55
a ja .. a ja .. po proszę o bułeczkę :)
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/11/16 21:40:09
pyszne na pewno sa,uwielbiam fete i tymianek ,a w takim ciescie zamkniete musza byc extra!!
Pozdrawiam :)
majanaboxing
2010/11/16 21:45:09
Sliczne są te buleczki. Musza świetnie smakować i pachniec :)
tjaryma6
2010/11/16 22:04:11
Zjadłbym takie, w ogóle najbardziej lubię drożdżowe ciasto.
Gość: monikucha, 217.168.135.*
2010/11/16 22:18:01
idelane nie tylko do barszczyku :)
wariatka327
2010/11/16 23:26:37
Bardzo lubię fetę, pyszniaste te bułeczki :)
abbra
2010/11/17 06:55:39
Zjadłabym je nawet bez barszczyku :)
panna_malwinna
2010/11/17 08:23:01
idealny połączenie! zapisuję- przepis bardzo ciekawy ;)
eve3.0
2010/11/17 13:07:26
fajne takie :)
od razu gotowe kanapeczki do pałaszowania, bez dodatków :)
justmydelicious
2010/11/17 17:06:25
świetny pomysł na dodanie do nich fety!
Gość: picea, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/17 19:22:18
wyglądają apetycznie, chyba się skuszę ... mała poprawka do tekstu w przepisie: ser feta jest słony ;)
froginthefogg
2010/11/18 10:28:40
wyglądają bardzo apetycznie....
elau66wr
2010/11/18 13:56:25
Tym przepisem trafiłaś w moje smaki. Właśnie wczoraj piekłam chlebek, ale te bułeczki na pewno wykonam. Już bym chrupnęła klika. ;-)
domaskowa
2012/12/16 12:22:05
Pyszne! Ale wyrosły mi potwornie :))
edysia79
2012/12/16 12:30:33
Dominika to już? Szybka jesteś :)