sobota, 13 listopada 2010

Migdałowy placek

Jakiś czas temu to ciasto było prawdziwym hitem w naszym domu i obowiązkowo musiało być na każdym spotkaniu rodzinnym. Teraz przypomniałam sobie jak smakuje. Jest miękkie i puszyste, a migdały i powidła śliwkowe dodają mu "smakowego pazura".




Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g zmielonych migdałów
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 słoik powideł śliwkowych
- płatki migdałowe do posypania


Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodając po jednym żółtku. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i pianą z białek.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao.

Do dwóch form* o wymiarach 40x25 cm wyłożyć ciasta i upiec osobno w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C (przez około 15 minut, tak żeby było upieczone, ale nie zrumienione).

Wyjąć z piekarnika i od razu ciemne ciasto posmarować połową powideł, przykryć jasnym ciastem. Rozsmarować drugą połowę powideł i posypać płatkami migdałowymi.

Ponownie wstawić do piekarnia i piec jeszcze przez około 20 minut w 140 st.C.


* jeśli macie tylko jedną taką formę, możecie ciasta upiec jedno po drugim - najpierw jasne, potem ciemne.


Przepis dodaję do Orzechowego tygodnia Eli.

1 komentarz:


  1. silasmaku
    2010/11/13 21:47:01
    Uwielbiam połączenie migdałów i powideł. Pysznie wygląda! :)
    grazyna1961.only
    2010/11/13 21:58:02
    Pyszny ! Nie ma, jak to rodzinne przepisy :)
    wariatka327
    2010/11/13 22:01:33
    Lubię takie sprawdzone, domowe przepisy
    majanaboxing
    2010/11/13 22:02:52
    Edysiu, ciasto wygląda przepysznie! Alez bym wciągnęła, nawet teraz ;)
    cukrowawrozka
    2010/11/13 22:22:54
    i miękkie, i z pazurem i jeszcze się ładnie prezentuje. :)
    gosiab_3
    2010/11/14 08:14:21
    prezentuje sie wspaniale,a smakuje pewnie tez przepysznie :)
    Pozdrawiam :)
    Gość: Gosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/11/14 08:19:08
    Powidła i migdały - brzmi wspaniale :)
    malgorzata.dz
    2010/11/14 09:44:26
    A w pierwszym momencie miałam skojarzenie z dwukolorowym sernikiem. :) Cudnie się prezentuje. :)
    justmydelicious
    2010/11/14 09:59:04
    lubię migdałowe nutki w wypiekach
    emma001
    2010/11/14 10:41:35
    Piękne to ciacho. Takie proste a wyglada bardzo gustownie ;)
    karmel-itka
    2010/11/14 11:40:48
    piękne.
    lubię kontrast czerni i bieli.
    lubię wyraźne kontrasty w smaku.
    wspaniałe ciasto.
    mikimama
    2010/11/14 12:41:08
    Edysiu! Ja, wielka fanka migdałów zapisuję przepis do zrobienia w trybie pilnym :)
    Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/11/14 13:43:35
    poproszę kawałek, jeszcze przed obiadem! ;)
    kabamaiga
    2010/11/14 15:30:11
    Kocham ciasta z dodatkiem migdałów.
    dorota20w
    2010/11/14 17:58:56
    pysznie się prezentuje !
    milk_chocolate84
    2010/11/14 18:59:42
    Wygląda na bardziej skomplikowane niż jest ;) Cudne :))
    najlepszaomega3
    2010/11/14 19:59:30
    Przez tego Dukana, nie wiem kiedy będę mogła wypróbować taki przepis. Pycha mniam.
    Ślicznie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam
    repka85
    2010/12/16 09:48:27
    Ciasto wspaniałe! Z braku płatków migdałowych wierzch posypałam kolorowym cukrowym brokatem i u Nas od wczoraj to ciasto nosi nazwę "imprezowego" ;) świetne połączenie smaków! Jasne ciasto przy przekładaniu na powidła uległo małemu wypadkowi (moje zdolności manualne są bardzo skromne), ale w trakcie dopiekania "złamana nóżka" sama się naprawiła, więc ciasto jest nie tylko pyszne, ale i bardzo "bezpieczne" ;) Zdecydowanie polecam i dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
    edysia79
    2010/12/16 16:58:39
    Repko cieszę się, że przepis się sprawdził i ciasto smakowało :)
    Fajna ta Wasza nowa nazwa dla niego ;)
    jolantaszyndlarewicz
    2011/01/20 20:10:12
    Ha Kochana to ja juz wiem co upiekę jutro lub w sobotę:) ....zawsze jak jedziemy sie gościć bierzemy ze sobą coś słodkiego, to ciasto wydaje mi się idealne:)
    Gość: Kropka, *.is.net.pl
    2011/03/19 20:36:10
    Droga Edysiu piekłam dwa razy i za każdym razem klapa! ciasto było twarde i glutowate po upieczeniu jasny pacek (nawt 20 min) był lepki i rozwalił sie. Owszem po sklejeniu wszystkiego i posmarowaniu powidłem dało dało się zjeść ale myślę ze to nie to. Może gdyby komentarze były były normalne ( a nie "Edysiu wyglada cudnie!" ) wiedziałabym co zrobiłam nie tak. pozdrawiam Kropka
    jolantaszyndlarewicz
    2011/06/14 16:53:04
    ten placek robi w mojej rodzinie futrorę ...piekłam go juz kilkukrotnie ...ale dopiero teraz udało mi się zrobic zdjecia:) ...i to tylko dlatego, ze zabrałam kawałek juz na samym początku:) dziekuję za wspaniały przepis Edytko:)

    OdpowiedzUsuń