poniedziałek, 8 listopada 2010

Czekoladowe serduszka z orzechami laskowymi

To był pierwszy przepis który wpadł mi w oko kiedy kupiłam i zaczęłam przeglądać "Złotą księgę czekolady". Od razu wiedziałam, że na pewno takie serduszka upiekę. I teraz właśnie przyszedł na to czas.

Ciasteczka udały się wspaniale. Kruche, czekoladowe ciasto przykryte orzechową posypką. Dla wielbicieli takich smaków to niebo w gębie. Trudno się od nich oderwać, kiedy spróbuje się pierwszego ciastka ;)




Składniki (na około 30 ciastek):
- 200 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g ciemnego kakao
- 1/8 łyżeczki soli
- 125 g miękkiego masła
- 150 g ciemnego brązowego cukru
- 2 duże jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
- 50 g posiekanych orzechów laskowych


W średniej misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy, kakao i sól. Na wysokich obrotach zmiksować w dużej misce masło z brązowym cukrem na gładką masę. Nie wyłączając miksera, dodać jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Potem zmniejsz obroty na niskie, wsypać przygotowaną mieszankę z mąką i wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odwinąć z folii. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować je na placek o grubości ok. 5 mm i wyciąć serduszka foremką o średnicy ok. 4 cm. Pozostałe wycinki zbierać, przerabiać ponownie na placek i kontynuować wycinanie ciastek aż do zużycia ciasta.

Wykrojone ciasteczka ułożyć na natłuszczonych blachach w odległości 2,5 cm od siebie.
Pozostałe z drugiego jajka białko ubić na sztywną pianę, posmarować nią ciastka, posypać posiekanymi orzechami.

Piec w 180 st.C przez 10-15 minut, aż staną się chrupiące.





Przepis dodaję do Orzechowego Tygodnia, który dziś się zaczął.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/11/08 17:45:28
    Wcale się nie dziwię, że się nie można oderwać:)
    jolantaszyndlarewicz
    2010/11/08 18:07:28
    Zdjęcia wywołały u mnie ślinotok:) Edysiu prawdziwy rarytas nam zaserwowałaś:) pozdrawiam ciepło
    n_ina
    2010/11/08 18:12:58
    to coś dla mnie ;)
    tylkosprobuj.pl
    2010/11/08 18:47:50
    wyglądają nieziemsko!!! :)
    magdi29
    2010/11/08 19:00:15
    Bardzo lubię ciasteczka, a szczególnie czekoladowe. Naprawde fajne.
    grazyna1961.only
    2010/11/08 19:04:09
    Piękne i pyszne :)
    malgorzata.dz
    2010/11/08 19:40:51
    Juz to widzę... na jesienną chandrę... Miało być tylko jedno, potem sięgam po drugie, trzecie, czwarte... :D I nagle dno. :D Tak by było w moim przypadku, niechybnie. :D
    Pozdrówka! :)
    atina_bc
    2010/11/08 19:44:31
    oj chciałabym mieć takie serduszka u siebie:) bardzo mi się podobają:)
    milk_chocolate84
    2010/11/08 20:25:02
    czekolada i orzechy.. Mmmm... niebo w gębie :) Apetyczna ta posypka z orzeszków :))
    majanaboxing
    2010/11/08 20:49:38
    Śliczne są te serduszka ! :))
    zaytoona
    2010/11/08 20:58:15
    Jakież śliczne zdjęcia! Jeszcze bardziej zachęcają mnie do wypróbowania tych cudeniek. :)
    darki85
    2010/11/08 21:52:30
    pewnie tez bym się nie mogła oderwać, śliczniutkie są (:
    myniolinka
    2010/11/08 22:02:25
    siłą musieliby mnie od takich ciastek odrywać :)
    ugotujmy
    2010/11/08 22:14:52
    nie dziwię się, że trudno się od nich oderwac. wyglądają tak uroczo.
    gosiaa99
    2010/11/09 00:58:39
    Pysznie wygladaja z tymi orzchami na wierzchu!
    mikimama
    2010/11/09 07:37:05
    Bardzo kuszące te Twoje serca Edysiu!
    Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
    2010/11/09 07:44:42
    Wspaniale te serdeuszka wygladaja...super na taka listopadowa szarowke....
    Pozdrawiam :)
    Gość: Ania, *.jmdi.pl
    2010/11/09 17:52:18
    Idealne serduszka na walentynki i romantyczne pikniki. Jestem pewna, że wykorzystam ten przepis :)
    viridianka
    2010/11/09 18:29:28
    Ty mnie zamęczysz Kochana ta książką! znowu byłam w Empiku, z podjętą decyzją na tak, ale jej już nie było... trzeba z neta zamówić :)
    śliczne zdjęcia!
    emma001
    2010/11/09 21:22:00
    Wspaniałe te ciasteczka! Nie dosc ze pyszne to jeszcze tak ślicznie wygladaja
    Gość: bonym, *.static.debica134.tnp.pl
    2010/11/10 13:48:28
    Co rozumiesz przez ciemny brązowy cukier - czy chodzi tu o cukier trzcinowy?
    Gość: kinga, 188.33.154.*
    2010/11/10 20:28:55
    czy one długo trzymają świeżość?
    edysia79
    2010/11/11 09:55:54
    Bonym tak, chodzi o cukier trzcinowy.

    Kinga zamknięte w szczelnym pudełku zachowują świeżość przez około 7 dni.

    OdpowiedzUsuń