Składniki:
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- słodka i ostra mielona papryka
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 szklanka soku pomidorowego (passaty)
Pokrojone w niewielką kostkę mięso oprószyć mąką wymieszaną z przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 20-30 minut. Następnie w rondlu należy rozgrzać oliwę i smalec. Na bardzo gorącym tłuszczu smażyć mięso rumieniąc ze wszystkich stron. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem do miękkości (około 30 minut).
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w kostkę pomidor, wlać sok, zagotować i doprawić do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę rosołu lub soku pomidorowego.
Podawać z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Przepis pochodzi z książki "Książka kucharska. Polskie przepisy" Ewy Aszkiewicz.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2010/11/02 14:05:53
U nas też zazwyczaj z makaronem razowym. Jak jest inaczej, to dzieci się gniewają ;)
emma001
2010/11/02 15:33:01
w pomidorowym sosie to ja uwielbiam wzystko ! ;)
majanaboxing
2010/11/02 18:07:54
Apetycznie wygląda :)) Kocham sos pomidorowy:)
kulinarnespotkania
2010/11/02 19:07:39
ale smakowite jedzonko:) mmm... zjadlabym :)
Gość: Gosia, *.adsl.alicedsl.de
2010/11/02 20:59:11
pysznosci!! takie klasyki zawsze smakuja najlepiej :) choc gulasz u mnie najczesciej z ziemniakami lub kluskami jest :)
Pozdrawiam wieczornie :)
milk_chocolate84
2010/11/02 21:16:22
gulasz? Dawno nie było. Ostatnio dominują u nas warzywa więc taka porządna porcja gulaszu dobrze by nam zrobiła ;) Cudna fotka :)
Gość: Ivon, 195.117.67.*
2010/11/03 12:47:49
mmm pycha !!!!! wygląda obłędnie :)
justmydelicious
2010/11/03 14:09:43
mocno pomidorowy, pyszny gulasz. bardzo domowy :)
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/11/03 15:44:07
Bardzo smakowicie wygląda :) w sam raz na jesienne chłody.
piegusek1976
2010/11/03 20:37:13
idealne jedzonko na taką pogodę :)