Składniki (na 18 bułeczek):
- 25 g drożdży
- 1/3 - 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka ciepłej maślanki
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki soli
- 4 do 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą, przykryć i odstawić na około 10 minut.
Do dużej miski wlać maślankę, masło, roztrzepane jajko, dodać cukier i sól. Wsypać 1,5 szklanki mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i całość dokładnie połączyć. Następnie powoli dosypywać resztę mąki do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i wyrabiać przez około 7-10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.
Czystą miskę natłuścić, z ciasta uformować kulę i włożyć do miski. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 części, z każdej uformować owalną bułeczkę lub inny dowolny kształt i ułożyć na natłuszczonej blasze. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem.
Piec w 190 st.C przez około 15-18 minut.
Przepis z blogu Gosi.
OdpowiedzUsuńkulinarnespotkania
2010/11/18 22:33:18
niesamowicie wygladaja:) tak pysznie, ze az chce sie zlapac jedna i zjesc z dzemikiem... mniam:)
gosiaa99
2010/11/19 01:43:47
Edysiu : Jakie piekne ci wyszly!:)
Jest mi niezmiernie milo, ze skorzystalas z przepisu :)
A ja akurat nie mam pieczywa..moze zabiore kilka? :))
Pozdrawiam!
atina_bc
2010/11/19 05:23:53
Wygladaja pysznie!
mikimama
2010/11/19 07:05:20
Ja też je piekłam, są naprawdę pyszne!
ugotujmy
2010/11/19 08:17:48
miodowe bułki najbardziej lubię ze słodkim twarożkiem. :-)
tilianara
2010/11/19 11:48:27
Zjadłabym teraz taką na drugie śniadanko :)
kabamaiga
2010/11/19 15:08:20
Bułeczki z miodem są zawsze wspaniałe. Piękne te Twoje Edysiu.
Gość: Ania, *.jmdi.pl
2010/11/19 19:34:56
Pysznie śniadaniowe, mniam :)
justmydelicious
2010/11/19 22:49:24
miodowe smaki są rewelacyjne. w bułeczkach również.
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/11/20 14:01:09
Lubie takie slodkie buleczki na sniadanie, najlepiej jak sa jeszcze cieple :)
tjaryma6
2010/11/21 10:13:10
Widać rękę mistrza. Dziurki są małe i regularnie rozłożone. Bułeczki muszą być pyszne. Pozdrawiam.
edysia79
2010/11/23 21:54:10
Dziękuję!