czwartek, 25 listopada 2010

Złociste filety z sosem koktajlowym

Rewelacyjny sposób na przyrządzenie filetów z kurczaka.
Podałam je na obiad razem z surówką marchewkową z pomarańczą i pieczonymi ziemniakami. Majonezowy sos z dodatkiem ketchupu i soku pomarańczowego wspaniale się tutaj wkomponował. Moim dwóm mężczyznom bardzo smakowało :)

Te kotleciki stały się też już hitem wśród mojej dalszej rodziny.





Składniki
(na 4 porcje)
kotleciki:
- 300 g piersi z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g płatków kukurydzianych
- 60 g bułki tartej

sos koktajlowy:
- 60 g majonezu
- 60 g ketchupu
- sok z połowy pomarańczy


Przygotowanie kotlecików:
mięso pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka, przykryć i odstawić na 10 minut do lodówki.

Płatki rozdrobnić w blenderze lub wałkiem do ciasta i wymieszać z bułką tartą.

Mięso panierować w mące, roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach z bułką.

Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju sięgającym do połowy kotlecików. Po usmażeniu kłaść je na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.


Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, podawać do kotlecików.


Przepis z tej strony, ja nieco pozmieniałam proporcje.

2 komentarze:


  1. kabamaiga
    2010/11/25 21:50:32
    Robiłąm kiedyś piersi z płatkach i maślance według Nigelli. Ciekawe czy te Twoje są podobne w smaku.
    majanaboxing
    2010/11/25 21:53:40
    Fajne te kotleciki :) W płatkach fajnie smakują :)
    piegusek1976
    2010/11/25 22:04:46
    wspaniale wyglądają :) aż zrobiłam się głodna :)
    milk_chocolate84
    2010/11/25 22:11:15
    u Ciebie zawsze same pyszności na obiad! Zazdroszczę Twoim mężczyznom ;)
    fantazjemagdyk
    2010/11/25 22:15:31
    warte zapamiętania, będą się u mnie cieszyły popularnością :)
    tjaryma6
    2010/11/25 22:39:14
    Strasznie jestem ciekawy tego smaku, muszę ten sos spróbować. Pozdrowienia.
    silasmaku
    2010/11/25 23:01:20
    Edyś, ostatnio mam tak, że czego nie zobaczę u Ciebie na blogu, od razu mam ochotę to przygotować! Jak Ty to robisz??
    najsmaczniejsze.pl
    2010/11/25 23:23:14
    świetnie prezentują się te piersiątka, w sam raz na ugoszczenie sobotnio-andrzejkowych gości :)
    wariatka327
    2010/11/25 23:39:59
    świetny przepis, takie jedzonko przypadłoby do gustu mojej rodzinie
    gosiaa99
    2010/11/26 04:33:38
    Podobaja mi sie takei proste przepisy :)
    U mnie na pewno z checia wszyscy by takie filety zjedli :)
    abbra
    2010/11/26 06:23:42
    O , takie chrupiące kotleciki lubię ,i moja rodzinka również !

    Edysiu, a próbowałaś robić panierkę z pokruszonych słonych paluszków ? Taka wersja też jest bardzo smaczna :)
    mikimama
    2010/11/26 08:00:03
    Taka płatkowa panierka jest przepyszna, gości w moim domu już od kilku lat. Robię ją do filetów w maślance dop iekarnika i tak jak Ty, na patelnię. Dzieci takie mięso lubią najbardziej!
    dyrdymalki
    2010/11/26 09:08:13
    brzmią i wyglądają przepysznie !
    justmydelicious
    2010/11/26 09:23:15
    bardzo lubię takiego złocistego kurczaka :) pyszny, domowy obiad
    myniolinka
    2010/11/26 15:16:26
    takie fileciki to ja lubię... często z rybą robię tak samo :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. flusso
    2010/11/26 17:11:38
    Piękna panierka!
    Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
    2010/11/28 14:09:47
    fajny przepis:)
    asgardsreia
    2010/11/29 21:29:16
    A w jaki sposób przygotowałaś pieczone ziemniaki? ;)
    Wybacz, ale dopiero zaczynam raczkowac w kuchni, więc Twój blog musi mnie nauczyć ;)
    edysia79
    2010/11/29 21:50:35
    Asgardsreia możesz zrobić wg tego przepisu:
    przystole.blox.pl/2009/10/Rozmarynowe-wedges.html
    niekoniecznie z rozmarynem, możesz użyć swoich ulubionych ziół.

    Albo po prostu pokroić nieduże surowe ziemniaki na 4-6 części (tak, żeby nie były zbyt grube), włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (ja daję zioła prowansalskie, tymianek i oregano), polać oliwą z oliwek i wymieszać żeby ziemniaki były obtoczone w przyprawach i oliwie z każdej strony. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po 30 minutach przemieszać. Ewentualnie można przed włożeniem do piekarnika podlać niewielką ilością wody.
    asgardsreia
    2010/11/29 22:01:29
    Ziemniaki kroisz na kawałki, czy plasterki? ;)
    edysia79
    2010/11/29 22:10:00
    Asgardsreia w cząstki, czyli szóstki albo ćwiartki, nie w plasterki :)
    asgardsreia
    2010/11/30 00:29:56
    Ok :) już teraz wszystko jasne :)
    dopiero stawiam pierwsze kroki, więc uczę się niemalże od alfabetu ;)
    asgardsreia
    2010/12/02 17:59:44
    Udało się :)
    Twoje danie zrobiło furorę na obiedzie czwartkowym :D
    A ziemniaczki będą zrobione na wigilię do karpia :)
    kinia_1979
    2010/12/03 20:00:14
    No teraz to ja mam juz komplet na jutrzejszy obiadek :O)
    Fileciki i surówka jak najbardziej, ale w komentarzach jeszcze znalazłam ziemniaczek...już mi ślinka leci :)
    Ale idę dalej szukać gdzies jakiś krewetek....
    edysia79
    2010/12/03 22:46:11
    Asgardsreia super! bardzo się cieszę :)
    Może przed Wigilią spróbuj takie pieczone ziemniaczki zrobić, żeby mieć już sprawdzony przepis?

    Kinia koniecznie napisz jak wam obiad smakował ;)
    asgardsreia
    2010/12/05 21:39:21
    Przepis na ziemniaczki pieczone już sprawdzony :)
    I z tego powodu, że są bardzo smaczne, obowiązkowo muszę zrobić do karpia na wigilię :)
    edysia79
    2010/12/06 09:24:23
    Ach, to dobrze :)
    kinia_1979
    2010/12/06 13:47:14
    Eh...pisać jak smakowało będę dopiero dzisiaj...nastąpila sobotnia zmiana planów obiadowych...ale dzisiaj jej juz nie będzie.
    Wszystko przygotowane, wlasnie wstawiam ziemniaczki do piekarnika ;)
    kinia_1979
    2010/12/06 21:06:50
    No więc tak...na obiadek zaserwowałam dzisiaj te fileciki wraz z ziemniaczkami zapiekanymi jak pisalaś i suróweczką z marchewki i pomarańczy...
    Zaserwowałam ja, bo zazwyczaj gotuje moja mama, dzisiaj jednak jej nie było.
    Mąż wrócił z pracy, zjadł, po czym rzekł: "No to teściowa jak przyjdzie to niech się zajmuje dziećmi...a Ty gotuj"
    Chłopakom młodszym nie zasmakowaly ziemniaki, ale pewnie dlatego, ze nie żalowałam ziół.
    Natomiast filecików prosili dokładkę :O)
    Dziękuję za super przepis!!!
    Proste w wykonaniu, a ja w gotowaniu noga jestem ;O)
    Gość: prabutka, 109.243.56.*
    2011/02/16 15:30:14
    Zrobiłam dzisiaj z twojego przepisu. Bardzo dobre. Przed chwilką właśnie zjadłam:)). Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń