Rewelacyjny sposób na przyrządzenie filetów z kurczaka.
Podałam je na obiad razem z surówką marchewkową z pomarańczą i pieczonymi ziemniakami. Majonezowy sos z dodatkiem ketchupu i soku pomarańczowego wspaniale się tutaj wkomponował. Moim dwóm mężczyznom bardzo smakowało :)
Te kotleciki stały się też już hitem wśród mojej dalszej rodziny.
Podałam je na obiad razem z surówką marchewkową z pomarańczą i pieczonymi ziemniakami. Majonezowy sos z dodatkiem ketchupu i soku pomarańczowego wspaniale się tutaj wkomponował. Moim dwóm mężczyznom bardzo smakowało :)
Te kotleciki stały się też już hitem wśród mojej dalszej rodziny.
Składniki (na 4 porcje)
kotleciki:
- 300 g piersi z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 g płatków kukurydzianych
- 60 g bułki tartej
sos koktajlowy:
- 60 g majonezu
- 60 g ketchupu
- sok z połowy pomarańczy
Przygotowanie kotlecików:
mięso pokroić w paski, posypać przyprawą do kurczaka, przykryć i odstawić na 10 minut do lodówki.
Płatki rozdrobnić w blenderze lub wałkiem do ciasta i wymieszać z bułką tartą.
Mięso panierować w mące, roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach z bułką.
Smażyć na złoty kolor w gorącym oleju sięgającym do połowy kotlecików. Po usmażeniu kłaść je na ręczniku papierowym, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, podawać do kotlecików.
Przepis z tej strony, ja nieco pozmieniałam proporcje.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2010/11/25 21:50:32
Robiłąm kiedyś piersi z płatkach i maślance według Nigelli. Ciekawe czy te Twoje są podobne w smaku.
majanaboxing
2010/11/25 21:53:40
Fajne te kotleciki :) W płatkach fajnie smakują :)
piegusek1976
2010/11/25 22:04:46
wspaniale wyglądają :) aż zrobiłam się głodna :)
milk_chocolate84
2010/11/25 22:11:15
u Ciebie zawsze same pyszności na obiad! Zazdroszczę Twoim mężczyznom ;)
fantazjemagdyk
2010/11/25 22:15:31
warte zapamiętania, będą się u mnie cieszyły popularnością :)
tjaryma6
2010/11/25 22:39:14
Strasznie jestem ciekawy tego smaku, muszę ten sos spróbować. Pozdrowienia.
silasmaku
2010/11/25 23:01:20
Edyś, ostatnio mam tak, że czego nie zobaczę u Ciebie na blogu, od razu mam ochotę to przygotować! Jak Ty to robisz??
najsmaczniejsze.pl
2010/11/25 23:23:14
świetnie prezentują się te piersiątka, w sam raz na ugoszczenie sobotnio-andrzejkowych gości :)
wariatka327
2010/11/25 23:39:59
świetny przepis, takie jedzonko przypadłoby do gustu mojej rodzinie
gosiaa99
2010/11/26 04:33:38
Podobaja mi sie takei proste przepisy :)
U mnie na pewno z checia wszyscy by takie filety zjedli :)
abbra
2010/11/26 06:23:42
O , takie chrupiące kotleciki lubię ,i moja rodzinka również !
Edysiu, a próbowałaś robić panierkę z pokruszonych słonych paluszków ? Taka wersja też jest bardzo smaczna :)
mikimama
2010/11/26 08:00:03
Taka płatkowa panierka jest przepyszna, gości w moim domu już od kilku lat. Robię ją do filetów w maślance dop iekarnika i tak jak Ty, na patelnię. Dzieci takie mięso lubią najbardziej!
dyrdymalki
2010/11/26 09:08:13
brzmią i wyglądają przepysznie !
justmydelicious
2010/11/26 09:23:15
bardzo lubię takiego złocistego kurczaka :) pyszny, domowy obiad
myniolinka
2010/11/26 15:16:26
takie fileciki to ja lubię... często z rybą robię tak samo :) pycha
flusso
OdpowiedzUsuń2010/11/26 17:11:38
Piękna panierka!
Gość: monikucha, *-rev.hti.pl
2010/11/28 14:09:47
fajny przepis:)
asgardsreia
2010/11/29 21:29:16
A w jaki sposób przygotowałaś pieczone ziemniaki? ;)
Wybacz, ale dopiero zaczynam raczkowac w kuchni, więc Twój blog musi mnie nauczyć ;)
edysia79
2010/11/29 21:50:35
Asgardsreia możesz zrobić wg tego przepisu:
przystole.blox.pl/2009/10/Rozmarynowe-wedges.html
niekoniecznie z rozmarynem, możesz użyć swoich ulubionych ziół.
Albo po prostu pokroić nieduże surowe ziemniaki na 4-6 części (tak, żeby nie były zbyt grube), włożyć do żaroodpornego naczynia, posypać solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (ja daję zioła prowansalskie, tymianek i oregano), polać oliwą z oliwek i wymieszać żeby ziemniaki były obtoczone w przyprawach i oliwie z każdej strony. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po 30 minutach przemieszać. Ewentualnie można przed włożeniem do piekarnika podlać niewielką ilością wody.
asgardsreia
2010/11/29 22:01:29
Ziemniaki kroisz na kawałki, czy plasterki? ;)
edysia79
2010/11/29 22:10:00
Asgardsreia w cząstki, czyli szóstki albo ćwiartki, nie w plasterki :)
asgardsreia
2010/11/30 00:29:56
Ok :) już teraz wszystko jasne :)
dopiero stawiam pierwsze kroki, więc uczę się niemalże od alfabetu ;)
asgardsreia
2010/12/02 17:59:44
Udało się :)
Twoje danie zrobiło furorę na obiedzie czwartkowym :D
A ziemniaczki będą zrobione na wigilię do karpia :)
kinia_1979
2010/12/03 20:00:14
No teraz to ja mam juz komplet na jutrzejszy obiadek :O)
Fileciki i surówka jak najbardziej, ale w komentarzach jeszcze znalazłam ziemniaczek...już mi ślinka leci :)
Ale idę dalej szukać gdzies jakiś krewetek....
edysia79
2010/12/03 22:46:11
Asgardsreia super! bardzo się cieszę :)
Może przed Wigilią spróbuj takie pieczone ziemniaczki zrobić, żeby mieć już sprawdzony przepis?
Kinia koniecznie napisz jak wam obiad smakował ;)
asgardsreia
2010/12/05 21:39:21
Przepis na ziemniaczki pieczone już sprawdzony :)
I z tego powodu, że są bardzo smaczne, obowiązkowo muszę zrobić do karpia na wigilię :)
edysia79
2010/12/06 09:24:23
Ach, to dobrze :)
kinia_1979
2010/12/06 13:47:14
Eh...pisać jak smakowało będę dopiero dzisiaj...nastąpila sobotnia zmiana planów obiadowych...ale dzisiaj jej juz nie będzie.
Wszystko przygotowane, wlasnie wstawiam ziemniaczki do piekarnika ;)
kinia_1979
2010/12/06 21:06:50
No więc tak...na obiadek zaserwowałam dzisiaj te fileciki wraz z ziemniaczkami zapiekanymi jak pisalaś i suróweczką z marchewki i pomarańczy...
Zaserwowałam ja, bo zazwyczaj gotuje moja mama, dzisiaj jednak jej nie było.
Mąż wrócił z pracy, zjadł, po czym rzekł: "No to teściowa jak przyjdzie to niech się zajmuje dziećmi...a Ty gotuj"
Chłopakom młodszym nie zasmakowaly ziemniaki, ale pewnie dlatego, ze nie żalowałam ziół.
Natomiast filecików prosili dokładkę :O)
Dziękuję za super przepis!!!
Proste w wykonaniu, a ja w gotowaniu noga jestem ;O)
Gość: prabutka, 109.243.56.*
2011/02/16 15:30:14
Zrobiłam dzisiaj z twojego przepisu. Bardzo dobre. Przed chwilką właśnie zjadłam:)). Dziękuję za przepis i pozdrawiam!