środa, 17 listopada 2010

Leczo z cukinią

Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych. Z reguły są kolorowe, gęste i bardzo sycące. No i nie potrzeba do ich przygotowania wielu naczyń, a po wrzuceniu wszystkiego do tego jednego garnka właściwie same się robią, wystarczy od czasu do czasu pomieszać.

Leczo to właśnie jedno z takich dań. Obowiązkowo pojawia się na naszym stole jesienią, a jeśli uda mi się zamrozić surową cukinię, to i zimą mogę przygotować danie przywołujące aromaty lata.

Tym razem skorzystałam z przepisu Małgosi. I było to najlepsze leczo z cukinią jakie jadłam. Polecam więc i Wam.




Składniki (na 4-5 sporych porcji):
- 1 duża cebula
- 2 średnie cukinie (około 20 cm długości)
- 2 papryki (najlepiej kolorowe: czerwona i żółta)
- ok. 3 łyżki oliwy (tyle, by delikatnie przykryć dno garnka)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (jeśli macie taką możliwość, to łyżeczkę słodkiej papryki zastąpcie łyżeczką wędzonej)
- szczypta mielonej papryczki chili
- 1 litr passaty pomidorowej, albo domowego przecieru pomidorowego
- ok. 300-400 g ulubionej wędliny (kiełbaski, parówki, boczek, etc.)



Cebulę obrać i drobno posiekać. Cukinię pokroić w kostkę nie większą niż 1x1 cm. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, wyciąć białe części i pokroić w paseczki lub kostkę.

W większym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklić. Dołożyć cukinię i 1 łyżeczkę soli. Mieszając smażyć około 3 minuty. Dodać pokrojoną paprykę, oraz przyprawy: oregano i tymianek (rozetrzeć najpierw w dłoniach, żeby uwolnić aromat), paprykę w proszku i małą szczyptę papryczki chili. Wymieszać dokładnie i smażyć kolejne 3 minuty. Zalać wszystko passatą pomidorową i gotować przez 20 minut na średnim lub małym ogniu, mieszając co jakiś czas.

W międzyczasie pokroić kiełbasę w plasterki i podsmażyć na patelni, na minimalnej ilości tłuszczu. Wrzucić wędlinę do garnka. Doprawić pieprzem, a w razie potrzeby jeszcze dodatkowo solą i chili. Gotować kolejne 15 minut.

Podawać na ciepło z dodatkiem pieczywa.

1 komentarz:


  1. majazteca
    2010/11/17 15:00:24
    Pyszne leczo :) Ja zawsze dodaje do niego cukinie. Czasami tez baklazana lub kabaczka. Moim zdaniem te warzywa znacznie wzbogacaja smak :)
    kabamaiga
    2010/11/17 15:11:14
    Uwielbiam leczo i to głównie robione przez mojego Tatę. Już mi ślinka cieknie na samą myśl o nim :)
    emma001
    2010/11/17 16:38:39
    Te leczo odpowiada mi duzo bardziej niz te tradycyjne ;)
    chochlikikuchenne
    2010/11/17 17:28:10
    Uwielbiam leczo, a szczegolnie lubie maczac kajzerke w sosie po leczo! Mniammm! :)
    mikimama
    2010/11/17 18:32:44
    Jeżeli robię leczo, to zawsze mieszam cukinię z papryką, bo cukinię uwielbiam. Świetnie smakuje również z chudym mięsem wieprzowym lub wołowym :)
    Gość: ozzie, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/11/17 19:24:42
    Jak leczo to tylko z cukinią i najbardziej to lubię w wersji bez mięsa. Pięknie wygląda to twoje leczo.
    anna.kaminska.pl
    2010/11/17 20:08:42
    Wspaniałe kolory! Pysznie na tym talerzu!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
    Gość: Ania, *.jmdi.pl
    2010/11/17 20:41:07
    Idealnie jesienna potrawa w idealnie jesiennym kolorze. Kojarzy mi się z moim dziadkiem. To on gotuje leczo na litry i pakuje do słoiczków. Każdy w rodzinie dostaje przynajmniej dwa do domu na tak zwane zaś :)
    zaytoona
    2010/11/17 20:46:25
    Uwielbiam leczo! Choc w moim domu kroluje ono raczej latem, niz jesienia. :)
    fantazjemagdyk
    2010/11/17 21:36:02
    uwielbiam takie leczo :)
    majanaboxing
    2010/11/17 21:43:25
    Jak dla mnie idealne leczo!:)
    milk_chocolate84
    2010/11/17 23:12:08
    mniam!! Uwielbiam!!
    froginthefogg
    2010/11/18 10:27:13
    musze wybróbować.
    Mieliśmy w planach robienie leczo, bo cukinia leży, a teraz wiem, czyjego przepisu użyję.
    tilianara
    2010/11/18 10:59:23
    Ojejciu, to zdjęcie jest tak apetyczne, że od razu bym zjadła całą miseczkę :)
    marinia
    2010/11/18 14:51:36
    wygląda obłędnie! mniam! :)
    gosiaa99
    2010/11/18 19:05:01
    Edysiu wspaniale sie prezentuje!
    Ja co prawda bardzo rzadko robie leczo..hmn nie wiem zawsze mi czegos w min brakuje..ciezko mi znalesc ten smak.

    Swietnie wyglada twoje i ten kolor...mniam
    Z cuknia nie probowalam jeszcze, ale brzmi ciekawie, kto wie moze sie skusze? :)
    malgorzata.dz
    2010/11/18 21:29:03
    Ojej.. to "najlepsze" spowodowało, że zrobiłam się tak czerwona jak leczo w Twojej miseczce, Edysiu. :) Cieszę się bardzo, bardzo, że smakowało. :) Tak smakowicie wygląda... :)
    Pozdrowienia! :)
    edysia79
    2010/11/18 22:15:53
    Dziękuję serdecznie za przemiłe komentarze :)
    Bardzo się cieszę, że leczo Wam się podoba, mam nadzieję, że spróbujecie i będzie Wam smakować tak samo jak mnie.
    rafasia
    2010/11/19 14:13:12
    Lubię leczo, bardzo, bardzo lubię leczo :D
    Gość: baklava, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/06/07 21:58:02
    jak bede chciala zamienic passate na pomidory z puszki to bedzie ok, czy jednak bedzie mialo to wplyw na konsystencje, smak etc?
    edysia79
    2012/06/07 23:12:57
    baklava jeśli masz możliwość zmiksowania pomidorów z puszki, to lepiej je zmiksować. Jeśli nie, to myślę, że w czasie tych 20 minut duszenia krojone puszkowe pomidory i tak się rozgotują, więc nie powinno być problemu.

    OdpowiedzUsuń