wtorek, 23 listopada 2010

Sznycle z krakersami i zieleniną

Dobry sposób na odmienienie zwykłych kotletów mielonych. Do masy mięsnej zamiast namoczonej bułki dodałam krakersy, w pokruszonych ciastkach też je opanierowałam. Posiekana zielenina dodała sznyclom smaku i koloru.





Składniki:
- około 15 krakersów
- 1/4 szklanki mleka lub wody
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko (roztrzepane)
- 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- olej do smażenia


5 krakersów namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć.
Wyrobić z mięsem oraz połową roztrzepanego jajka wymieszanego z łyżką mleka, serem, natką, tymiankiem, solą i pieprzem.

Resztę krakersów zmielić lub rozkruszyć wałkiem do ciasta.

Z masy mięsnej uformować owalne kotleciki. Zwilżyć je w pozostałym jajku, a następnie obtaczać w pokruszonych krakersach.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2010/11/23 21:45:46
    Wspaniały pomysł Edytko
    dyrdymalki
    2010/11/23 21:49:28
    super pomysł, wyglądają bardzooo smacznie :)
    jolantaszyndlarewicz
    2010/11/23 22:00:58
    Niebanalny pomysł Edysiu, a sznycelki jak spod igły - takie równiutkie:) pozdrawiam ciepło
    majanaboxing
    2010/11/23 22:01:15
    Świetne kotleciki !:)
    usmiecham-sie
    2010/11/23 22:24:47
    Z krakersami, ale fajne! Takich nie znałam. Strasznie fajnie wyglądają :)
    karmel-itka
    2010/11/23 22:55:25
    świetny pomysł. dodałaś im odrobinkę kolorku ;]
    jak dawno ja sznycelków nie jadłam...
    silasmaku
    2010/11/23 23:07:45
    Edys, jakie pyszności! Uwielbiam mięso mielone pod każdą postacią, tak jeszcze nie jadłam, ale na pewno wypróbuje i to już niedługo! Pozdrawiam!!
    kulinarnespotkania
    2010/11/23 23:26:12
    fajna odmiana dla mielonych i na pewno smakowita:)
    atina_bc
    2010/11/24 05:36:23
    bardzo fajny pomysł :)
    ugotujmy
    2010/11/24 07:18:54
    pyszny pomysł z tymi krakersami.
    milk_chocolate84
    2010/11/24 07:43:12
    Kto by pomyślał że zwykłego mielonego można na tyle sposobów jest ;) Jakby się tak uprzeć to cały miesiąc można jeść mielone.. za każdym razem inne ;)
    Pysznie to wymyśliłaś Edysiu :)
    justmydelicious
    2010/11/24 11:26:14
    aż zgłodniałam. uwielbiam takie sznycle z dodatkiem gęstego kremowego sosu
    tilianara
    2010/11/24 13:14:45
    Nie ma to jak nowatorskie podejście - bardzo smakowite "mielone" :)
    wiosanna
    2010/11/24 21:24:02
    fajny pomysł na urozmaicenie :)
    tjaryma6
    2010/11/24 22:22:42
    A bardzo to jest słone czy się jakoś dobrze komponuje? Pozdrawiam
    edysia79
    2010/11/24 22:27:58
    Tjaryma nie, nie są za słone. Trzeba tylko delikatnie posolić mięso.
    Gość: Henrietta, *.dynamic.chello.pl
    2010/12/18 14:04:49
    Pyszne kotleciki. Podałam je z równie pysznym sosem pieczarkowo-boczkowym (również z Pani przepisu). Danie na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Polecam wszystkim.
    Gość: Ola J., *.icpnet.pl
    2012/03/23 11:01:18
    Zrobiłam wczoraj na obiad i wyszły bardzo smaczne. Świetny pomysł z tymi krakersami:)

    OdpowiedzUsuń