Składniki:
- około 15 krakersów
- 1/4 szklanki mleka lub wody
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 jajko (roztrzepane)
- 2 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
5 krakersów namoczyć w mleku lub wodzie. Odcisnąć.
Wyrobić z mięsem oraz połową roztrzepanego jajka wymieszanego z łyżką mleka, serem, natką, tymiankiem, solą i pieprzem.
Resztę krakersów zmielić lub rozkruszyć wałkiem do ciasta.
Z masy mięsnej uformować owalne kotleciki. Zwilżyć je w pozostałym jajku, a następnie obtaczać w pokruszonych krakersach.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2010/11/23 21:45:46
Wspaniały pomysł Edytko
dyrdymalki
2010/11/23 21:49:28
super pomysł, wyglądają bardzooo smacznie :)
jolantaszyndlarewicz
2010/11/23 22:00:58
Niebanalny pomysł Edysiu, a sznycelki jak spod igły - takie równiutkie:) pozdrawiam ciepło
majanaboxing
2010/11/23 22:01:15
Świetne kotleciki !:)
usmiecham-sie
2010/11/23 22:24:47
Z krakersami, ale fajne! Takich nie znałam. Strasznie fajnie wyglądają :)
karmel-itka
2010/11/23 22:55:25
świetny pomysł. dodałaś im odrobinkę kolorku ;]
jak dawno ja sznycelków nie jadłam...
silasmaku
2010/11/23 23:07:45
Edys, jakie pyszności! Uwielbiam mięso mielone pod każdą postacią, tak jeszcze nie jadłam, ale na pewno wypróbuje i to już niedługo! Pozdrawiam!!
kulinarnespotkania
2010/11/23 23:26:12
fajna odmiana dla mielonych i na pewno smakowita:)
atina_bc
2010/11/24 05:36:23
bardzo fajny pomysł :)
ugotujmy
2010/11/24 07:18:54
pyszny pomysł z tymi krakersami.
milk_chocolate84
2010/11/24 07:43:12
Kto by pomyślał że zwykłego mielonego można na tyle sposobów jest ;) Jakby się tak uprzeć to cały miesiąc można jeść mielone.. za każdym razem inne ;)
Pysznie to wymyśliłaś Edysiu :)
justmydelicious
2010/11/24 11:26:14
aż zgłodniałam. uwielbiam takie sznycle z dodatkiem gęstego kremowego sosu
tilianara
2010/11/24 13:14:45
Nie ma to jak nowatorskie podejście - bardzo smakowite "mielone" :)
wiosanna
2010/11/24 21:24:02
fajny pomysł na urozmaicenie :)
tjaryma6
2010/11/24 22:22:42
A bardzo to jest słone czy się jakoś dobrze komponuje? Pozdrawiam
edysia79
2010/11/24 22:27:58
Tjaryma nie, nie są za słone. Trzeba tylko delikatnie posolić mięso.
Gość: Henrietta, *.dynamic.chello.pl
2010/12/18 14:04:49
Pyszne kotleciki. Podałam je z równie pysznym sosem pieczarkowo-boczkowym (również z Pani przepisu). Danie na stałe wchodzi do naszego jadłospisu. Polecam wszystkim.
Gość: Ola J., *.icpnet.pl
2012/03/23 11:01:18
Zrobiłam wczoraj na obiad i wyszły bardzo smaczne. Świetny pomysł z tymi krakersami:)