Składniki (na 4 duże lub 6 mniejszych porcji)
pulpeciki:
- 500 g mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- sól i pieprz
- mąka pszenna do obtoczenia
sos:
- woda lub bulion warzywny
- 1-2 marchewki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- pół pęczka koperku
Mięso zmielić z posiekaną wcześniej i zeszkloną na łyżce masła cebulą, oraz namoczoną w wodzie a potem odciśniętą bułką. Dodać roztrzepane jajko, sól i pieprz, dokładnie wyrobić.
Uformować małe pulpeciki, każdy obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Zalać wodą lub bulionem (do 3/4 wysokości pulpetów). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, przykryć i dusić do miękkości.
Zaprawić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i dwoma rodzajami mąki. Zagotować, dodać posiekany koperek.
OdpowiedzUsuńmajazteca
2010/11/04 14:40:43
Pyszny obiadek :) Wiedzialam, ze ogladanie blogow przed obiadem to nie najlepszy pomysl :) Teraz jestem taka glodna... :))
wiosenka27
2010/11/04 14:49:05
Niezwykle apetyczny obiad:)
mikimama
2010/11/04 14:51:43
Z marchewką jeszcze smaczniejsze!
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/04 15:01:42
Edyto widząc zapowiedź Twojego dania na durszlaku, chciałam napisać dokładnie to co Ty zrobiłaś na wstępie postu :) Danie idealne dla dzieci a i dorośli też będą zadowoleni. Do tego jeszcze kasza (o której wspominasz post wcześniej) np. jaglana i danie idealne :)
Pozdrawiam
kulinarnespotkania
2010/11/04 15:40:09
smakowicie wyglada Twoje jedzonko:) bardzo lubie takie klopsiki:)
szarlotek
2010/11/04 16:01:31
Łał ! Ale obiadek ! Bardzo mi się podoba ta propozycja, chociaż u siebie musiałabym przed podaniem wydłubać marchewkę :)*
dyrdymalki
2010/11/04 16:03:49
cudowne! wykorzystam :)
olciaky
2010/11/04 16:03:57
Tydzień temu też u Mnie było pulpecikowo.Tyle że w nieco innym wydaniu- zupa krem z pieczarek z pulpecikami.
Mniam:) aż się oblizuję.
Ps: Bardzo fajna akcja- z kaszą.
Buziaczki
froginthefogg
2010/11/04 16:06:33
Edysiu, wyglądają wspaniale.
Sos koperkowy to mój ulubiony.
Czasem też robię takie pulpeciki.
milk_chocolate84
2010/11/05 08:01:36
często takie robię :) To był jeden z pierwszych stałych obiadów jakie podałam synkowi. Taki mały szkrabol zajadał się że ho ho ;)
Gość: Iwona, *.play-internet.pl
2013/06/24 11:50:34
robiłam pierwszy raz pulpety - nie rozpadły się, w smaku super, przepis ląduje w ulubionych. Aha, ja dałam po jednej łyżeczce mąki. 4 łyżeczki to dla mnie za dużo a sosik i tak zrobił się fajnie gęsty.