Taka zwykła-niezwykła babka. Ucierana, łaciata, ale z kawowo-kardamonową nutką smakową.
Oblana pięknie błyszczącą polewą.
Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu.
Oblana pięknie błyszczącą polewą.
Była ozdobą naszego wielkanocnego stołu.
Przepis z "Ugotuj.to na Wielkanoc" (podaję z moimi zmianami)
Składniki
na ciasto:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 240 g mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 100 g drobnego białego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
na polewę:
- 50 g masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 8 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie ciasta:
masło z cukrem ucierać mikserem na pulchną masę przez około 10 minut. Dodawać po jednym jajku, każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać 2 łyżki mleka, ekstrakt z wanilii oraz kardamon i miksować do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i po łyżce dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
masło z cukrem ucierać mikserem na pulchną masę przez około 10 minut. Dodawać po jednym jajku, każde kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą. Dodać 2 łyżki mleka, ekstrakt z wanilii oraz kardamon i miksować do połączenia składników. Zmniejszyć obroty miksera na minimalne i po łyżce dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć do formy babkowej natłuszczonej i posypanej bułką tartą.
Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać.
Masę kakaową wyłożyć na jasne ciasto i przemieszać trzonkiem widelca tworząc marmurek.
Do pozostałego ciasta dodać kakao, 1 łyżkę mleka, kawę i wymieszać.
Masę kakaową wyłożyć na jasne ciasto i przemieszać trzonkiem widelca tworząc marmurek.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Przygotowanie polewy:
wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Mieszając gotować przez 10 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i dobrze wymieszać. pozostawić do przestygnięcia i od czasu do czasu mieszać. Gęstniejącą polewą udekorować babkę.
Można jeszcze udekorować cukrowymi jajeczkami.
wszystkie składniki oprócz kardamonu włożyć do rondelka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Mieszając gotować przez 10 minut na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać kardamon i dobrze wymieszać. pozostawić do przestygnięcia i od czasu do czasu mieszać. Gęstniejącą polewą udekorować babkę.
Można jeszcze udekorować cukrowymi jajeczkami.
OdpowiedzUsuńblenda2007
2013/04/09 12:54:29
pycha:)
katalogstronwwwplusprogramy
2013/04/09 15:35:37
gdyby ktoś tak podał mi to ciasto, napewno bym nie odmówił
Gość: katie, *.torun.mm.pl
2013/04/09 17:09:21
Ależ piękna! Wspaniała! :) Moja wyszła krzywo...
jolantaszyndlarewicz
2013/04/09 18:58:26
Przepiękna:) ... a czy jest z rodzaju tych wilgotnych czy bardziej piasowych Edytko?:) buziaki
kabamaiga
2013/04/09 19:05:44
Edytko piękne te zdjęcia. Cudownie oblana czekoladą. IDealna.
majanaboxing
2013/04/09 19:12:07
Piękna babka i piękne zdjęcia. :) Naprawdę cudna ozdoba:)
piegusek1976
2013/04/09 21:52:49
jak wspaniale się prezentuje:)
alohaskarbie
2013/04/10 12:50:48
Ależ ta babka jest piekna. Az rozochociłaś we mnie chęc na zrobienie takowej, bo dawno nie miałam jej na stole :)
izaa_a
2013/04/10 19:29:37
apetycznie wygląda
gin86
2013/04/11 15:18:08
Z kardamonem musiała smakować obłędnie :)