Do zrobienia pasty z suszonych pomidorów i fety
nie zużyłam całej zawartości słoiczka. W lodówce miałam też filet z
kurczaka i postanowiłam te dwa składniki połączyć, bo po zrobieniu tego
dania wiedziałam, że bardzo dobre razem smakują. W ten sposób udało mi
się odmienić zwykłe mielone i tym samym nasz niedzielny obiad.
Składniki (na 9 niedużych kotlecików):
- 350 g filetów z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 5 suszonych pomidorów
- sól i pieprz
Mięso opłukać, osuszyć i zmielić razem z czosnkiem.
Dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą i pokrojone dość drobno suszone pomidory. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać roztrzepane jajko, bułkę tartą i pokrojone dość drobno suszone pomidory. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mięsnej masy uformować dziewięć kulek wielkości dużego orzecha włoskiego i każdą lekko rozpłaszczyć formując kotlecik.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju w którym były pomidory, ułożyć kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
OdpowiedzUsuńalohaskarbie
2013/04/16 11:30:34
Noo.. wyglądają bardzo ładnie i apetycznie :)
izaa_a
2013/04/17 17:23:38
mniammm pysznosci
jolantaszyndlarewicz
2013/04/17 21:13:46
Fajna odmiana dla tradycyjnych mielonek:) .... a dodatkowo mają ładny kolor dzięki suszonym pomidorom:) pozdrawiam