Kwiecień to miesiąc, w którym zaczynam
wiosenne porządki. W domu i kuchni. Zawsze się okazuje, że kuchenne
szafki kryją prawdziwe skarby. Na przykład orzechy nerkowca. W trakcie
poszukiwań przepisów z ich wykorzystaniem trafiałam głównie na
propozycje słodkie. Ale znalazłam też ten. Na mięsne curry z dodatkiem
orzechów. Musiałam spróbować. Tym bardziej, że znalazłam też puszkę
zielonego groszku, a w lodówce akurat miałam otwartą śmietankę kremówkę.
Byłam bardzo ciekawa smaku tej potrawy i
właściwie nie wiedziałam, czego się spodziewać. W końcu wieprzowiny z
curry jeszcze nie łączyłam, chociaż na słodko już jadłam - tutaj znajdziecie przepis na wieprzowinę z morelami.
Okazało się, że takie połączenie jest
bardzo smaczne. Mięso podałam z kuskusem, chociaż z pieczywem też byłoby
dobre. Nawet starszak zjadł ze smakiem, a z wiekiem coraz trudniej
trafić w jego kulinarny gust, bo co rusz okazuje się, że czegoś nowego
nie lubi ;)
Przepis z tej strony podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 500 g łopatki wieprzowej
- 3 cebule
- 1 zielona ostra papryczka
- 3 płaskie łyżki przyprawy curry
- 400 ml wody
- 50 g groszku konserwowego
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- 30 g orzechów nerkowca
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na małe
kawałki. Cebule obrać, jedną pokroić w krążki, pozostałe dwie w kostkę.
Papryczkę pokroić w cienkie krążki i usunąć nasiona.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oleju. Włożyć mięso, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i
papryczkę, posypać curry i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie wlać
400 ml gorącej wody, przykryć patelnię i całość dusić przez około 45
minut, aż mięso zmięknie.
Po 30 minutach duszenia dodać groszek i śmietankę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, dodać do potrawy, wymieszać.
Krążki cebuli podsmażyć na łyżce masła. Po nałożeniu potrawy na talerze, na każdej porcji ułożyć kilka krążków cebuli.
OdpowiedzUsuńalohaskarbie
2013/04/25 16:42:48
O mniami! wygląda świetnie :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/04/25 18:11:17
O cos dla mojej rodzinki :))
izaa_a
2013/04/25 22:47:54
pyszne danie ;)
jolantaszyndlarewicz
2013/04/26 18:18:49
Bardzo ciekawa potrawa:) .... mój Olko też ostatnio ma fazę nielubienia:)