niedziela, 15 września 2013

Bułeczki ze śliwkami i czekoladą

Sezon na śliwki w pełni, a jeśli śliwki, to oczywistym wypiekiem wydaje się ciasto. Sama upiekłam już dwa, ale teraz, dla odmiany upiekłam  bułeczki. Są bardziej poręczne, więc starszak może zabrać je do szkoły, a mąż do pracy. Zrobiłam małe odstępstwo od przepisu i zamiast wkładać do bułek puste śliwki, miejsce po pestkach zapełniłam czekoladą. To był bardzo dobry pomysł, bo śliwki i czekolada do duet doskonale dobrany. Ponieważ użyłam czekolady mlecznej, w czasie pieczenia się rozpuściła i nie było jej widać, ale dobrze wyczuwało się ją podczas jedzenia śliwek.
Bułeczki są leciutkie, puszyste, nie przesadnie słodkie. Ciasto dobrze się wyrabia (ja robię to mikserem) i dobrze formuje. Jeśli dobrze się ciasto na śliwkach zalepi, podczas pieczenia sok ze śliwek nie wycieknie, więc należy o tym pamiętać.
Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Wczoraj tak szybko znikały, że z trudem udało mi się ocalić zawartość jednej blachy do zdjęć. A i z tym musiałam się spieszyć, tak nam smakowały. Dzisiaj też są pyszne, ale jak smakowałyby jutro już się pewnie nie dowiem.

bułeczki ze śliwkami i czekoladą1


Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka podaję z moimi zmianami.

Składniki (na 15 bułeczek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek masła (stopić i przestudzić)
na kruszonkę:
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
ponadto:
  • 15 śliwek węgierek
  • ok. 5 kostek czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką)
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Przygotować ciasto:
do miski wsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i zalać 100 ml letniej wody. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać resztę cukru, sól, roztrzepane jajko, mleko i masło. wszystko wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, umieścić z powrotem w misce, ponownie przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Kostki czekolady pokroić na 15 pasków.
Śliwki umyć, osuszyć, każdą naciąć nie rozcinając do końca, tylko tak, żeby usunąć pestkę. W jej miejsce włożyć pasek czekolady. 
W małej misce palcami rozgnieść wszystkie składniki do powstania kruszonki.

Przygotować bułeczki:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, żeby usunąć z niego powietrze. Podzielić na 15 równych części. Każdą spłaszczać na dłoni tak, żeby powstał placek. Na środku ułożyć śliwkę z czekoladą, zlepić brzegi ciasta i uformować kulkę. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do dołu.
Bułeczki przykryć i odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia.

Wyrośnięte bułeczki posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut.

bułeczki ze śliwkami i czekoladą2

1 komentarz:


  1. dorota20w
    2013/09/15 13:35:38
    wyglądają pysznie !
    kabamaiga
    2013/09/15 14:02:42
    Edytko patent z czekoladą rewelacyjny. U nas też tego typu bułki świetnie spisują się w szkole.
    incoom
    2013/09/15 14:55:30
    ...ależ apetycznie wyglądają, akurat mam sporo śliwek więc chyba się skuszę. :)
    majanaboxing
    2013/09/15 17:18:53
    Świetne te bułeczki! Smacznie wyglądają.
    I talerzyk piekny. :)
    luckatwarz
    2013/09/15 17:39:52
    mmmmmmmmmmm......ale mi zapachniało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Jutro po śliwki, drożdże, jaja i do bułeczek marsz !!!!
    Edysiu wielkiego smaku mi narobiłaś !!!!
    Dziękuję za pomysł !
    Gość: , *.centertel.pl
    2013/09/16 15:38:39
    Czy mogę zamiast wody użyć mleka?
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 10:44:06
    Świetny pomysł z tymi czekoladowymi "pestkami" ... patrząc na to jak pyszne było ciasto z czekolada i śliwkami to już jestem w tych bułkach zakochana:)

    OdpowiedzUsuń