Sezon na śliwki w pełni, a jeśli śliwki,
to oczywistym wypiekiem wydaje się ciasto. Sama upiekłam już dwa, ale
teraz, dla odmiany upiekłam bułeczki. Są bardziej poręczne, więc
starszak może zabrać je do szkoły, a mąż do pracy. Zrobiłam małe
odstępstwo od przepisu i zamiast wkładać do bułek puste śliwki, miejsce
po pestkach zapełniłam czekoladą. To był bardzo dobry pomysł, bo śliwki i
czekolada do duet doskonale dobrany. Ponieważ użyłam czekolady
mlecznej, w czasie pieczenia się rozpuściła i nie było jej widać, ale
dobrze wyczuwało się ją podczas jedzenia śliwek.
Bułeczki są leciutkie, puszyste, nie
przesadnie słodkie. Ciasto dobrze się wyrabia (ja robię to mikserem) i
dobrze formuje. Jeśli dobrze się ciasto na śliwkach zalepi, podczas
pieczenia sok ze śliwek nie wycieknie, więc należy o tym pamiętać.
Najlepsze są świeże, zaraz po
upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Wczoraj tak szybko znikały, że z
trudem udało mi się ocalić zawartość jednej blachy do zdjęć. A i z tym
musiałam się spieszyć, tak nam smakowały. Dzisiaj też są pyszne, ale jak
smakowałyby jutro już się pewnie nie dowiem.
Przepis z książki "Drożdżowe bułeczki i rogaliki" Z. Prokopczuka podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 15 bułeczek):
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 6 łyżek masła (stopić i przestudzić)
na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
ponadto:
- 15 śliwek węgierek
- ok. 5 kostek czekolady mlecznej (można zastąpić gorzką)
- 1 jajko do posmarowania bułek
Przygotować ciasto:
do miski wsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i zalać 100 ml letniej wody. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
do miski wsypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i zalać 100 ml letniej wody. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Po tym czasie dodać resztę cukru, sól,
roztrzepane jajko, mleko i masło. wszystko wyrobić na gładkie,
elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, umieścić z powrotem w misce,
ponownie przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Kostki czekolady pokroić na 15 pasków.
Śliwki umyć, osuszyć, każdą naciąć nie rozcinając do końca, tylko tak, żeby usunąć pestkę. W jej miejsce włożyć pasek czekolady.
Śliwki umyć, osuszyć, każdą naciąć nie rozcinając do końca, tylko tak, żeby usunąć pestkę. W jej miejsce włożyć pasek czekolady.
W małej misce palcami rozgnieść wszystkie składniki do powstania kruszonki.
Przygotować bułeczki:
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, żeby usunąć z niego powietrze. Podzielić na 15 równych części. Każdą spłaszczać na dłoni tak, żeby powstał placek. Na środku ułożyć śliwkę z czekoladą, zlepić brzegi ciasta i uformować kulkę. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do dołu.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić, żeby usunąć z niego powietrze. Podzielić na 15 równych części. Każdą spłaszczać na dłoni tak, żeby powstał placek. Na środku ułożyć śliwkę z czekoladą, zlepić brzegi ciasta i uformować kulkę. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zlepieniem do dołu.
Bułeczki przykryć i odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut.
OdpowiedzUsuńdorota20w
2013/09/15 13:35:38
wyglądają pysznie !
kabamaiga
2013/09/15 14:02:42
Edytko patent z czekoladą rewelacyjny. U nas też tego typu bułki świetnie spisują się w szkole.
incoom
2013/09/15 14:55:30
...ależ apetycznie wyglądają, akurat mam sporo śliwek więc chyba się skuszę. :)
majanaboxing
2013/09/15 17:18:53
Świetne te bułeczki! Smacznie wyglądają.
I talerzyk piekny. :)
luckatwarz
2013/09/15 17:39:52
mmmmmmmmmmm......ale mi zapachniało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jutro po śliwki, drożdże, jaja i do bułeczek marsz !!!!
Edysiu wielkiego smaku mi narobiłaś !!!!
Dziękuję za pomysł !
Gość: , *.centertel.pl
2013/09/16 15:38:39
Czy mogę zamiast wody użyć mleka?
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 10:44:06
Świetny pomysł z tymi czekoladowymi "pestkami" ... patrząc na to jak pyszne było ciasto z czekolada i śliwkami to już jestem w tych bułkach zakochana:)