wtorek, 17 września 2013

Orzechowe ciasto ze śliwkami

Puszyste, słodkie ciasto orzechowe z kwaskowymi śliwkami to bardzo zgrany duet.
W sam raz na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnie.

 orzechowe ciasto ze śliwkami


Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
na wierzch:
  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Orzechy zmielić, lub zetrzeć w maszynce na tarce o małych oczkach.
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mlekiem dodawać ją do ucieranej masy.
Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto.
Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Owoce posypać cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50 minut.

1 komentarz:


  1. lucynella
    2013/09/17 14:09:55
    przepysznie wygląda :)
    kabamaiga
    2013/09/17 15:49:54
    Takie lubię najbardziej
    karmel-itka
    2013/09/17 18:19:01
    wygląda cudnie! orzechowy posmak w cieście nadaje nowego wymiaru!
    majanaboxing
    2013/09/17 18:48:06
    Bardzo smaczne połączenie i ładnie wygląda :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 11:09:53
    Oj przygarnęłabym dziś kawałek takiego ciacha:) ....
    abbra
    2013/10/11 06:39:43
    Edytko - upiekłam . Jest (a właściwie było) bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń