Puszyste, słodkie ciasto orzechowe z kwaskowymi śliwkami to bardzo zgrany duet.
W sam raz na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnie.
W sam raz na pochmurne i deszczowe jesienne popołudnie.
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 250 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
na wierzch:
- 400 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Orzechy zmielić, lub zetrzeć w maszynce na tarce o małych oczkach.
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mlekiem dodawać ją do ucieranej masy.
Śliwki umyć, osuszyć, podzielić na połówki, usunąć pestki.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mlekiem dodawać ją do ucieranej masy.
Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Przelać do niej przygotowane ciasto.
Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Owoce posypać cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem.
Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Owoce posypać cukrem brązowym wymieszanym z cynamonem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50 minut.
OdpowiedzUsuńlucynella
2013/09/17 14:09:55
przepysznie wygląda :)
kabamaiga
2013/09/17 15:49:54
Takie lubię najbardziej
karmel-itka
2013/09/17 18:19:01
wygląda cudnie! orzechowy posmak w cieście nadaje nowego wymiaru!
majanaboxing
2013/09/17 18:48:06
Bardzo smaczne połączenie i ładnie wygląda :)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 11:09:53
Oj przygarnęłabym dziś kawałek takiego ciacha:) ....
abbra
2013/10/11 06:39:43
Edytko - upiekłam . Jest (a właściwie było) bardzo dobre :)