czwartek, 12 września 2013

Kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie

Rewelacyjne ciasto.
Połączenie ciasta kruchego, czekoladowej masy przypominającej konsystencją brownie i śliwek. Tyle dobrego w jednym cieście. Polecam gorąco - koniecznie musicie je upiec!

kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie1

Przepis z blogu Wypieki z pasją, podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki (na formę o wymiarach 25x40 cm)
na ciasto:
  • 200g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki zimnej wody
na masę czekoladową:
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 110g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
na kruszonkę:
  • 100g masła
  • 160g mąki
  • 120g cukru
ponadto:
  • 1,2kg śliwek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier brązowy (jeśli śliwki są kwaśne)

Przygotować ciasto:
mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią w misce miksera. Dodać pokrojone w kostkę masło, miksować do uzyskania drobnej kruszonki. Wtedy dodać kolejno żółtka, a następnie wodę. Kiedy ciasto będzie wyrobione, zwinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki.

Przygotować masę czekoladową:
czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Do masy jajecznej dodać czekoladę z masłem, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.

Przygotować kruszonkę:
wszystkie składniki wsypać do miski i wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka.

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zasypać 2 łyżkami brązowego cukru. Wymieszać.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na ciasto wylać masę czekoladową, na masie ułożyć śliwki skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć, a ciasto posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Kroić dopiero, kiedy całkiem ostygnie, bo świeże bardzo się kruszy.


kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie2


1 komentarz:


  1. Gość: Ania, 31.100.170.*
    2013/09/12 10:49:21
    A bez owocow mozna? Co mozna dodac oprocz owocow?
    milk_chocolate84
    2013/09/12 12:42:08
    Cudnie Ci wyszło :) bardzo się cieszę że przypadło Ci do gustu !!!
    Pozdrawiam :)
    Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
    2013/09/12 14:14:40
    Właśnie mam ochotę na takie pyszne ciacho:) Mniam!!
    majanaboxing
    2013/09/12 17:20:29
    Smakowicie wygląda! No to koniecznie muszę spróbować, skoro takie pyszne. :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/09/12 18:54:13
    śliwki w czekoladzie to moja slabość ...musze zrobic takie ciacho
    Gość: agus, *.tvk.torun.pl
    2013/09/12 19:05:53
    f.kafeteria.pl/index.php/temat.php?id_p=5701687 niejaki maciek b przywłaszcza sobie Twoje przepisy, zdjęcia, a nawet wypowiedzi
    Gość: Maciek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/09/12 22:09:15
    Rozpływam się na połączenie śliwek z czekoladą!
    edyta_rosner
    2013/09/13 09:29:28
    Aniu bez śliwek ciasto może być za słodkie, więc gdybyś chciała piec bez owoców, to polecam zmniejszyć ilość cukru. A co zamiast owoców? Może orzechy?

    agus dziękuję za czujność, już napisałam do administracji forum.
    kabamaiga
    2013/09/13 17:38:19
    To drugie zdjęcie też ładne :)
    abbra
    2013/09/14 09:18:36
    Wygląda zachęcająco ! I do tego to połączenie - czekolada + śliwki - pycha ! :)
    Gość: ania, *.zicom.pl
    2013/09/14 19:54:22
    Ciasto zrobiłam. Zostało dosłownie wymiecione. Fantaxstyczna mieszanka smaków, do tego niesamowicie pachnące węgierki. Dzieki za przepis
    Gość: Ata, *.centertel.pl
    2013/09/15 12:49:13
    Super! Dziękuję za przepis! Jest świetny!
    Pozwoliłam sobie opublikować na moim blogu o garach.
    garymoniki.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-w-masie.html
    Gość: galgo, 91.194.202.*
    2013/09/17 10:21:48
    hej Edysiu, zrobilam w ten weekend. Sliwki mialam kwasne, bo takie owoce najbardziej lubimy, nie slodzilam ich juz, a i cukru w kruszonce dalam troche mniej, ale ciasto bylo WYSMIENITE! Goscie zjedli pol blachy, z reszta dalismy sobie rade sami :-) No i kruszonka jest tez o niebo lepsza (nie kruszy sie) od tych, ktore robilam do tej pory, takze przepis zachowam na przyszlosc.
    edyta_rosner
    2013/09/17 13:44:50
    Aniu bardzo się cieszę :)

    Ata dziękuję za link, już byłam i zobaczyłam Twoją wersję.

    galgo jak dobrze przeczytać Twój komentarz :)
    Cieszę się, że ciasto tak smakowało!
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 10:35:38
    Edytko też upiekłam to Kasiowe ciasto:) jest doskonałe:) buziaki
    Gość: Agniecha, *.elk.mm.pl
    2013/12/21 16:22:16
    witam, mam pytanie, chciałabym upiec te ciasto na Święta, bo jest pyszne ale nie wiem kiedy mogłabym je upiec, żeby było świeże i dobre na Swięta? W poniedziałek wieczorem?
    edyta_rosner
    2013/12/22 23:56:59
    Agniecha może być poniedziałek wieczorem albo wtorek rano.
    wedelka
    2015/08/07 09:24:15
    Edytko, pyszne to ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń