Rewelacyjne ciasto.
Połączenie ciasta kruchego, czekoladowej masy przypominającej konsystencją brownie i śliwek. Tyle dobrego w jednym cieście. Polecam gorąco - koniecznie musicie je upiec!
Połączenie ciasta kruchego, czekoladowej masy przypominającej konsystencją brownie i śliwek. Tyle dobrego w jednym cieście. Polecam gorąco - koniecznie musicie je upiec!
Przepis z blogu Wypieki z pasją, podaję z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki (na formę o wymiarach 25x40 cm)
na ciasto:
- 200g masła
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki zimnej wody
na masę czekoladową:
- 200g czekolady gorzkiej
- 110g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
na kruszonkę:
- 100g masła
- 160g mąki
- 120g cukru
ponadto:
- 1,2kg śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- ew. cukier brązowy (jeśli śliwki są kwaśne)
Przygotować ciasto:
mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią w misce miksera. Dodać pokrojone w kostkę masło, miksować do uzyskania drobnej kruszonki. Wtedy dodać kolejno żółtka, a następnie wodę. Kiedy ciasto będzie wyrobione, zwinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią w misce miksera. Dodać pokrojone w kostkę masło, miksować do uzyskania drobnej kruszonki. Wtedy dodać kolejno żółtka, a następnie wodę. Kiedy ciasto będzie wyrobione, zwinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki.
Przygotować masę czekoladową:
czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Do masy jajecznej dodać czekoladę z masłem, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić w gorącej kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Do masy jajecznej dodać czekoladę z masłem, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Przygotować kruszonkę:
wszystkie składniki wsypać do miski i wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka.
wszystkie składniki wsypać do miski i wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka.
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zasypać 2 łyżkami brązowego cukru. Wymieszać.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na
ciasto wylać masę czekoladową, na masie ułożyć śliwki skórką do góry.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut. Po
tym czasie formę wyjąć, a ciasto posypać kruszonką. Piec kolejne 40
minut w tej samej temperaturze. Kroić dopiero, kiedy całkiem ostygnie,
bo świeże bardzo się kruszy.
OdpowiedzUsuńGość: Ania, 31.100.170.*
2013/09/12 10:49:21
A bez owocow mozna? Co mozna dodac oprocz owocow?
milk_chocolate84
2013/09/12 12:42:08
Cudnie Ci wyszło :) bardzo się cieszę że przypadło Ci do gustu !!!
Pozdrawiam :)
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2013/09/12 14:14:40
Właśnie mam ochotę na takie pyszne ciacho:) Mniam!!
majanaboxing
2013/09/12 17:20:29
Smakowicie wygląda! No to koniecznie muszę spróbować, skoro takie pyszne. :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/09/12 18:54:13
śliwki w czekoladzie to moja slabość ...musze zrobic takie ciacho
Gość: agus, *.tvk.torun.pl
2013/09/12 19:05:53
f.kafeteria.pl/index.php/temat.php?id_p=5701687 niejaki maciek b przywłaszcza sobie Twoje przepisy, zdjęcia, a nawet wypowiedzi
Gość: Maciek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/12 22:09:15
Rozpływam się na połączenie śliwek z czekoladą!
edyta_rosner
2013/09/13 09:29:28
Aniu bez śliwek ciasto może być za słodkie, więc gdybyś chciała piec bez owoców, to polecam zmniejszyć ilość cukru. A co zamiast owoców? Może orzechy?
agus dziękuję za czujność, już napisałam do administracji forum.
kabamaiga
2013/09/13 17:38:19
To drugie zdjęcie też ładne :)
abbra
2013/09/14 09:18:36
Wygląda zachęcająco ! I do tego to połączenie - czekolada + śliwki - pycha ! :)
Gość: ania, *.zicom.pl
2013/09/14 19:54:22
Ciasto zrobiłam. Zostało dosłownie wymiecione. Fantaxstyczna mieszanka smaków, do tego niesamowicie pachnące węgierki. Dzieki za przepis
Gość: Ata, *.centertel.pl
2013/09/15 12:49:13
Super! Dziękuję za przepis! Jest świetny!
Pozwoliłam sobie opublikować na moim blogu o garach.
garymoniki.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-ze-sliwkami-w-masie.html
Gość: galgo, 91.194.202.*
2013/09/17 10:21:48
hej Edysiu, zrobilam w ten weekend. Sliwki mialam kwasne, bo takie owoce najbardziej lubimy, nie slodzilam ich juz, a i cukru w kruszonce dalam troche mniej, ale ciasto bylo WYSMIENITE! Goscie zjedli pol blachy, z reszta dalismy sobie rade sami :-) No i kruszonka jest tez o niebo lepsza (nie kruszy sie) od tych, ktore robilam do tej pory, takze przepis zachowam na przyszlosc.
edyta_rosner
2013/09/17 13:44:50
Aniu bardzo się cieszę :)
Ata dziękuję za link, już byłam i zobaczyłam Twoją wersję.
galgo jak dobrze przeczytać Twój komentarz :)
Cieszę się, że ciasto tak smakowało!
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 10:35:38
Edytko też upiekłam to Kasiowe ciasto:) jest doskonałe:) buziaki
Gość: Agniecha, *.elk.mm.pl
2013/12/21 16:22:16
witam, mam pytanie, chciałabym upiec te ciasto na Święta, bo jest pyszne ale nie wiem kiedy mogłabym je upiec, żeby było świeże i dobre na Swięta? W poniedziałek wieczorem?
edyta_rosner
2013/12/22 23:56:59
Agniecha może być poniedziałek wieczorem albo wtorek rano.
wedelka
2015/08/07 09:24:15
Edytko, pyszne to ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)