Wprowadzam w czyn moje postanowienie, żeby w naszej rodzinnej diecie pojawiało się więcej ryb.
Wszyscy lubimy wędzoną makrelę rozsmarowaną na świeżej bułce z zimnym masłem. Tym razem podałam ją w odmienionej postaci - połączoną z jajkiem, ogórkiem, cebulą i majonezem. Otrzymałam bardzo dobrą pastę do pieczywa, która smakowała zarówno nam, dorosłym, jak i dzieciom.
Wszyscy lubimy wędzoną makrelę rozsmarowaną na świeżej bułce z zimnym masłem. Tym razem podałam ją w odmienionej postaci - połączoną z jajkiem, ogórkiem, cebulą i majonezem. Otrzymałam bardzo dobrą pastę do pieczywa, która smakowała zarówno nam, dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- pieprz do smaku
- szczypiorek do posypania
Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ryby. Dodać majonez i musztardę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z tym trzeba uważać, bo zarówno ryba jak i ogórki są słone).
Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do ryby. Dodać majonez i musztardę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z tym trzeba uważać, bo zarówno ryba jak i ogórki są słone).
OdpowiedzUsuńpanna_malwinna
2013/09/13 10:33:09
Rzeczywiście telepatia :) U mnie także postanowienie wprowadzenia większej ilości ryb do diety. Na dzień dobry zaczynamy od tych wędzonych właśnie.
kabamaiga
2013/09/13 17:33:41
Jak wiosennie wygląda, chyba przez ten szczypiorek.
klikaf
2013/09/13 21:21:12
Od lat robię taka pastę , pychota :) Kiedyś w ramach eksperymentu doprawiłam ja sypka przyprawa curry, efekt jest bardzo ciekawy, polecam wypróbować :)
majanaboxing
2013/09/14 15:57:49
Bardzo lubię pastę z makreli. Coś dawno nie kupowałam tej rybki, a narobiłaś mi na nią chęci :)
Gość: gosiek, *.adsl.inetia.pl
2013/09/14 20:13:57
a ja makrelę wędzoną urabiam z białym serkiem i cebulką- pyszności
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 10:40:34
ja też powzięłam takie postanowienie, bo ryby to samo dobro:) zakochaliśmy się ostatnio w mirunie:) ... a taką podobną pastę często robię:)
a.l.e.x.m
2014/01/23 19:08:32
uwielbiam takie pasty :) i Twojego bloga też ;) kiedyś wypróbowałam mnóstwo Twoich przepisów i wszystko było dobre :) komentowałam pod innym nickiem, ale nie mogę go odzyskać, więc założyłam nowe konto, bo będę testować kolejne przepisy :) pozdrawiam! :)
Gość: Lidan, *.dynamic.chello.pl
2014/10/23 22:26:22
Przed chwilą skończyłam robić tą pastę. Pycha!!! Zastąpiłam majonez jogurtem greckim light ale i tak jest wspaniała. Tylko następnym razem chyba dam o 1-2 jajka więcej.