Już się cieszę na zimowe wieczory z
gorącą herbatą z sokiem z cytryną i sokiem z aronii. No dobrze, przyznam
się, że jedną butelkę sobie zostawiłam otwartą i już taką herbatę
popijam w coraz chłodniejsze wieczory. Ale pozostałe muszą zostać na
zimę.
Przepis z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte, podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 2 kg aronii (wcześniej umytej, osuszonej i przemrożonej przez co najmniej dwa dni)
- 1 kg cukru
- 4 szklanki wody
Wodę z cukrem zagotować mieszając, aż
cukier się rozpuści. Do wrzątku wsypać owoce aronii, doprowadzić do
wrzenia, zestawić z ognia i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie sok
przecedzić przez gęste sito i odczekać, aż owoce dobrze odciekną. Owoców nie wyrzucać, jeszcze się przydadzą do zrobienia konfitury!
Uzyskany sok jeszcze raz zagotować, przelać do wyparzonych butelek i zakręcić.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/09/19 19:18:00
Edytko myślisz, że w takich butelkach dobrze się pasteryzują? Ja miałam taką jedną i zużyłam od razu, bo nie byłam pewna.
milk_chocolate84
2013/09/19 22:30:10
robiłam w zeszłym roku w takich ilościach, że jeszcze na ten wystarczy :) Do herbatki idealny! :)
asialc1
2013/09/22 12:21:48
Ale narobiłaś mi apetytu :-)
Gość: asia, *.dynamic.chello.pl
2013/09/22 16:41:15
Zapowiada się pysznie:) A ile mniej więcej soku wychodzi z tego przepisu?
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 11:12:28
Też robiłam w tym roku i jakoś ciągle znika w niewyjaśnionych okolicznościach:)