Gozleme to popularne w Turcji płaskie
chlebki, a może raczej placki z nadzieniem smażone na patelni i
podawane na ciepło. Chociaż i na zimno są smaczne, to na ciepło smakują
znacznie lepiej. Polecam zrobić jeszcze do nich jeszcze sos
jogurtowo-czosnkowy i w nim maczać chlebek. Wtedy danie jest jeszcze
lepsze.
Placki przygotowuje się z ciasta
drożdżowego, które podczas smażenia lekko wyrasta i robi się puszyste.
Farsz ze szpinaku i fety uzyskuje ciekawy aromat dzięki dodatkowi kilku
listków mięty.
Przepis z książki "Wypieki" Anneki Manning podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 4 duże chlebki)
na ciasto:
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 42 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml (1/2 szklanki) letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 160 ml (2/3 szklanki) letniego mleka
- 1 łyżeczka oliwy do posmarowania miski
na nadzienie:
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 100 g świeżych liści szpinaku, grubo posiekanych
- 2 łyżki drobno posiekanej mięty
- 100 g sera ricotta
- 200 g fety, pokruszonej lub pokrojonej w kostkę
Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do posmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do posmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować nadzienie:
na sporej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, paprykę w proszku oraz pieprz cayenne i smażyć wszystko przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Dodać szpinak i smażyć dalej, aż listki stracą jędrność. Wtedy farsz przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę i wymieszać. Ostudzić.
na sporej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, paprykę w proszku oraz pieprz cayenne i smażyć wszystko przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Dodać szpinak i smażyć dalej, aż listki stracą jędrność. Wtedy farsz przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę i wymieszać. Ostudzić.
W oddzielnej misce połączyć ricottę i fetę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery
równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x34 cm,
mniej więcej grubości 3 mm. Na połowie każdego prostokąta rozłożyć
nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu
ciasta, posypać serami. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić
brzegi.
Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować
niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smazyć po około 2-3
minuty z każdej strony na rumiano.
Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać.
Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.
Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/09/05 09:50:03
Edytko super. Coś czuję, że będę mogła to zabrać do pracy. Tylko dzieciaki nie będą chciały :(
cuda.wianki
2013/09/05 10:08:09
super, zapamietam sobie :-))
Gość: http:pastawithapplepie.blogspot.com, *.adsl.inetia.pl
2013/09/05 10:43:23
jak to fajnie wygląda ! ;)
ola7
2013/09/05 10:56:51
swietnie, chetnie wyprobuje ten przepis:)
wiosenka27
2013/09/05 14:02:51
Kiedyś robiłam i bardzo nam smakowały:)
jolantaszyndlarewicz
2013/09/26 14:02:51
Coś dla mnie, zdecydowanie moje smaki:) buźka:)
jolantaszyndlarewicz
2014/04/11 13:49:05
Dziś robimy je na obiad:) buziaki
jolantaszyndlarewicz
2014/06/16 14:06:53
Edytko robiłam je już kilkukrotnie, bardzo nam smakują:). Dziękuję za przepis Kochana:) buziaki