Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co
jeść. A jeśli są trzy? To mogą mieć problem z wyborem potrawy do
wspólnego gotowania. Chociaż nie, tak na prawdę wcale nie było tak źle
;) Ale po to, by ułatwić nam wybór, zaproponowałam Malwinie i Karolinie
zaproponowałam wybieranie przepisów na zasadzie: zamykamy oczy,
losujemy książkę z półki, otwieramy na chybił-trafił i mamy przepis. I
tak na zmianę. Tym razem przepis zaproponowany przez Malwinę.
To bardzo pożywna, pełna warzyw zupa z kaszą jęczmienną.
Zupę ugotowaną przez Malwinę możecie zobaczyć tutaj, a wersję Karoliny tutaj.
Przepis z książki "Dieta Italiana" Gino D'Acampo, podaję z moimi zmianami.
Składniki (na 4 porcje):
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g białej kapusty
- 1 duży ziemniak
- 1 litr wody
- 1 cukinia
- 15 listków bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- odrobina oliwy do skropienia zupy
Cebulę posiekać, kapustę grubo poszatkować, marchewkę, seler, ziemniak i cukinię pokroić w kostkę o boku 1 cm.
W garnku zagotować wodę, wsypać kaszę,
zagotować. Wrzucić cebulę, kapustę, marchewkę, seler i ziemniaka,
ponownie doprowadzić do wrzenia i wtedy do garnka dorzucić cukinię.
Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, lub do chwili, kiedy
warzywa i kasza będą miękkie. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Przygotować pesto: bazylię, czosnek i osiem łyżek gorącego wywaru zmiksować. Dodać do zupy, wymieszać.
Na talerzach pokropić zupę oliwą.
OdpowiedzUsuńmargot11
2013/09/22 16:21:28
O taki wypasiony krupnik z przytupem , świetna ta zupa
kabamaiga
2013/09/22 17:24:59
Edytko oj czasami łatwo nie jest z tym wyborem dania. Zresztą nie tylko z tym ;)
Śliczna Ci wyszła.
majanaboxing
2013/09/22 18:29:06
Świetna zupa, rozgrzewająca. A jaki talerz ładny :)
Gość: Magdalena M, *.sds.uw.edu.pl
2013/09/22 20:59:11
Ale świetny, pychota!
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 11:18:23
Bardzo lubię takie zupy z kaszą .... a pesto to musi być świetny dodatek:) buziaki