wtorek, 10 września 2013

Leczo paprykowe z chorizo

Jesień to czas miedzy innymi dań z papryką w roli głównej. Na przykład leczo. Tym razem dodałam do niego ryż i pikantną kiełbasę chorizo. Oryginalnie danie zostało nazwane gulaszem, ale według mnie z gulaszem to ono nic wspólnego nie ma, więc przemianowałam je na leczo.



Przepis z magazynu "moje Gotowanie" nr 9/2013.

Składniki (na 2 porcje):
  • 50 g ryżu
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g chorizo
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
Fasolkę oczyścić, przeciąć w poprzek na pół, zblanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Czerwoną i żółtą paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w 2-cm kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Chorizo pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chorizo, przełożyć je do miski, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę i czosnek (mieszając i nie pozwalając, żeby czosnek się przypalił). Dodać kawałki papryki i smażyć przez 1 minutę. Wlać 0,5 litra wody, dodać sól oraz suszony cząber, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 5-8 minut na małym ogniu (lub do chwili, aż papryka odpowiednio zmięknie). Dodać fasolkę i ryż, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:


  1. Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2013/09/10 19:09:15
    wspaniałe i do tego z chorizo!!
    kabamaiga
    2013/09/11 09:26:42
    Pięknie wygląda. Bardzo jesiennie.
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 10:11:14
    wygląda pysznie i tak kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń