Jesień to czas miedzy innymi dań z
papryką w roli głównej. Na przykład leczo. Tym razem dodałam do niego
ryż i pikantną kiełbasę chorizo. Oryginalnie danie zostało nazwane
gulaszem, ale według mnie z gulaszem to ono nic wspólnego nie ma, więc
przemianowałam je na leczo.
Przepis z magazynu "moje Gotowanie" nr 9/2013.
Składniki (na 2 porcje):
- 50 g ryżu
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 100 g chorizo
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Ryż ugotować na sypko, ostudzić.
Fasolkę oczyścić, przeciąć w poprzek na pół, zblanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Czerwoną i żółtą paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w 2-cm kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Chorizo pokroić w plasterki.
Fasolkę oczyścić, przeciąć w poprzek na pół, zblanszować we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Czerwoną i żółtą paprykę umyć, przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w 2-cm kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Chorizo pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć
chorizo, przełożyć je do miski, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić
cebulę i czosnek (mieszając i nie pozwalając, żeby czosnek się
przypalił). Dodać kawałki papryki i smażyć przez 1 minutę. Wlać 0,5
litra wody, dodać sól oraz suszony cząber, doprowadzić do wrzenia,
przykryć i gotować przez 5-8 minut na małym ogniu (lub do chwili, aż
papryka odpowiednio zmięknie). Dodać fasolkę i ryż, wymieszać, doprawić
do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką
pietruszki.
OdpowiedzUsuńGość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/09/10 19:09:15
wspaniałe i do tego z chorizo!!
kabamaiga
2013/09/11 09:26:42
Pięknie wygląda. Bardzo jesiennie.
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 10:11:14
wygląda pysznie i tak kolorowo:)