W tym cieście połączyłam lato i jesień. Ostatni rabarbar z ogrodu z aronią.
Kwaskowe owoce i słodkie ciasto oraz chrupiąca kruszonka. Połączenie doskonałe. Moje ulubione.
Kwaskowe owoce i słodkie ciasto oraz chrupiąca kruszonka. Połączenie doskonałe. Moje ulubione.
Składniki (na formę o wymiarach 25x40 cm)
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 3 jajka
- szczypta soli
- 8 łyżek mleka
na kruszonkę:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
owoce:
- 250 g aronii (wcześniej przemrożonej przez 2 dni, a następnie odmrożonej)
- 500 g rabarbaru
do posypania:
- 30 g brązowego cukru
Aronię rozmrozić, rabarbar oczyścić i pokroić w ok. 1,5 cm kawałki.
Przygotowanie ciasta:
miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią oraz szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozłożyć przygotowane owoce.
miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią oraz szczyptą soli na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno jajka. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozłożyć przygotowane owoce.
Kruszonkę zagnieść z podanych składników, pokruszyć na owoce. Posypać brązowym cukrem.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 45-50 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Maggie, *.zen.co.uk
2013/09/11 15:33:04
Tak dawno nie jadlam aronii, ze juz prawie zapomnialam, jak smakuje. A chetnie bym sobie przypomniala...
kabamaiga
2013/09/11 15:47:01
Wiesz, że chyba jeszcze nie jadłam ciasta z aronią?
majanaboxing
2013/09/11 21:30:19
Nigdy nie jadłam ciasta z aronią. Bardzo ciekawe połączenie , a ciasto wygląda pysznie .Pozdrawiam.
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/23 12:33:45
Bardzo mi się tu u Ciebie podoba... Dużo mojej ulubionej aronii.. :)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 10:15:14
Ciasta z aronią nie miałam jeszcze okazji jeść Edytko .... zapiszę na przyszły rok do spróbowania ... bo całą aronię na sok już przerobiłam:)