Od czasu do czasu starszy synek prosi o
zrobienie "kurczaczków" i frytków. Tym razem zrobiłam nuggetsy pieczone w
piekarniku, bez dodatku tłuszczu, bo prawdę mówiąc, zapomniałam je
skropić oliwą przed pieczeniem. I też się udały, a panierka dobrze
trzymała i za bardzo nie kruszyła. Ta wersja smakowała nam chyba
najbardziej ze wszystkich, jakie do tej pory zrobiłam.
Mięso zamarynowane w jogurcie z sosem
sojowym było miękkie i soczyste, a panierka chrupiąca. A całość nie była
zbyt pikantna, więc spokojnie mogłam je podać także dzieciom.
Sos powstał z tego, co akurat miałam w
lodówce. Też bardzo dobry, łagodny. Taki jak lubi starszak, ale i nam
dorosłym bardzo smakował.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- szczypta soli i białego pieprzu
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka bułki tartej
na sos:
- 1 czubata łyżka kremowego serka (Bieluch)
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
Mięso pokroić w niezbyt cienkie paski.
W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, sól i biały pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, sól i biały pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w
blenderze lub włożyć do woreczka, zamknąć i rozbić wałkiem lub
tłuczkiem. Wymieszać z bułką tartą.
Kawałki mięsa wyciągać z marynaty przy
pomocy dwóch widelców i obtaczać z każdej strony w panierce. Układać na
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko skropić oliwą przed
pieczeniem, ja tego nie zrobiłam.
Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, do zezłocenia panierki.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, podawać z nuggetsami.
OdpowiedzUsuńkbukowiecka
2013/09/24 09:41:23
Wyglądają smakowicie - na pewno wypróbuję :)
mikimama
2013/09/24 10:02:56
Marynata z jogurtu jest obłędna, a mięso soczyste w środku...
majanaboxing
2013/09/24 12:18:43
Bardzo ladnie wyglądają. Ja też czasami robię, bo synek lubi :)
kabamaiga
2013/09/24 18:53:58
Edytko bo robienie zdrowych kurczaczków i frytków dla dzieci to jest to.
milk_chocolate84
2013/09/24 21:23:25
Genialne! Będę miała w pamięci :)
aeljot
2013/09/25 08:31:30
U nas takie danie to od długiego czasu przebój, dziewczyny uwielbiają. Zresztą i ja też ;)
Gość: Kolizje Smaków, *.icpnet.pl
2013/09/25 09:32:21
Wygląda przepysznie!:)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 12:26:39
Bo domowe rybki, kurczaki, czy frytki to jest to:) Synek wie co dobre:)
Gość: olimama, *.telpol.net.pl
2013/10/20 17:15:08
mam pytanie, Czy te nuggetsy piecze sie w termoobiegu , czy bez?
edyta_rosner
2013/10/22 10:35:35
olimamo ja piekę bez termoobiegu, w piekarniku gazowym.
Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/09 23:49:14
A ja piekłam w piekarniku elektrycznym za pierwszym razem połowę grzanie góra-dół i drugą połowę grzanie od dołu z przewracaniem w połowie pieczenia, za drugim z termoobiegiem. Z termoobiegiem upiekł się szybciej, ale był suchszy - polecam pieczenie z grzaniem góra-dół.
PS. 12-letni bratanek strzelił przepisowi komplement: "ciociu, lepsze niż w McDonalds'sie" :)
Gość: ewa, *.as13285.net
2015/02/27 15:00:30
Nuggetsy wyszły smaczne, ale panierka niestety nie wyglądała jak na zdjęciu - była niedopieczona/blada w kilku miejscach i nie była chrupiąca. Zastanawiam się dlaczego, ponieważ potrzymałam kurczaka nawet chwilę dłużej niż w przepisie... Ale smak jak najbardziej ok, następnym razem w wersji dla dorosłych, doprawię jogurt większą ilością przypraw ;)