wtorek, 24 września 2013

Nuggetsy pieczone w piekarniku bez tłuszczu

Od czasu do czasu starszy synek prosi o zrobienie "kurczaczków" i frytków. Tym razem zrobiłam nuggetsy pieczone w piekarniku, bez dodatku tłuszczu, bo prawdę mówiąc, zapomniałam je skropić oliwą przed pieczeniem. I też się udały, a panierka dobrze trzymała i za bardzo nie kruszyła. Ta wersja smakowała nam chyba najbardziej ze wszystkich, jakie do tej pory zrobiłam.
Mięso zamarynowane w jogurcie z sosem sojowym było miękkie i soczyste, a panierka chrupiąca. A całość nie była zbyt pikantna, więc spokojnie mogłam je podać także dzieciom.
Sos powstał z tego, co akurat miałam w lodówce. Też bardzo dobry, łagodny. Taki jak lubi starszak, ale i nam dorosłym bardzo smakował.



nuggetsy pieczone w piekarniku

Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka bułki tartej
na sos:
  • 1 czubata łyżka kremowego serka (Bieluch)
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli

Mięso pokroić w niezbyt cienkie paski.
W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę, majeranek, sól i biały pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub włożyć do woreczka, zamknąć i rozbić wałkiem lub tłuczkiem. Wymieszać z bułką tartą.
Kawałki mięsa wyciągać z marynaty przy pomocy dwóch widelców i obtaczać z każdej strony w panierce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można lekko skropić oliwą przed pieczeniem, ja tego nie zrobiłam.
Blachę z nuggetsami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut, do zezłocenia panierki.

Wszystkie składniki sosu wymieszać, podawać z nuggetsami.

1 komentarz:


  1. kbukowiecka
    2013/09/24 09:41:23
    Wyglądają smakowicie - na pewno wypróbuję :)
    mikimama
    2013/09/24 10:02:56
    Marynata z jogurtu jest obłędna, a mięso soczyste w środku...
    majanaboxing
    2013/09/24 12:18:43
    Bardzo ladnie wyglądają. Ja też czasami robię, bo synek lubi :)
    kabamaiga
    2013/09/24 18:53:58
    Edytko bo robienie zdrowych kurczaczków i frytków dla dzieci to jest to.
    milk_chocolate84
    2013/09/24 21:23:25
    Genialne! Będę miała w pamięci :)
    aeljot
    2013/09/25 08:31:30
    U nas takie danie to od długiego czasu przebój, dziewczyny uwielbiają. Zresztą i ja też ;)
    Gość: Kolizje Smaków, *.icpnet.pl
    2013/09/25 09:32:21
    Wygląda przepysznie!:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/10/03 12:26:39
    Bo domowe rybki, kurczaki, czy frytki to jest to:) Synek wie co dobre:)
    Gość: olimama, *.telpol.net.pl
    2013/10/20 17:15:08
    mam pytanie, Czy te nuggetsy piecze sie w termoobiegu , czy bez?
    edyta_rosner
    2013/10/22 10:35:35
    olimamo ja piekę bez termoobiegu, w piekarniku gazowym.
    Gość: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/02/09 23:49:14
    A ja piekłam w piekarniku elektrycznym za pierwszym razem połowę grzanie góra-dół i drugą połowę grzanie od dołu z przewracaniem w połowie pieczenia, za drugim z termoobiegiem. Z termoobiegiem upiekł się szybciej, ale był suchszy - polecam pieczenie z grzaniem góra-dół.
    PS. 12-letni bratanek strzelił przepisowi komplement: "ciociu, lepsze niż w McDonalds'sie" :)
    Gość: ewa, *.as13285.net
    2015/02/27 15:00:30
    Nuggetsy wyszły smaczne, ale panierka niestety nie wyglądała jak na zdjęciu - była niedopieczona/blada w kilku miejscach i nie była chrupiąca. Zastanawiam się dlaczego, ponieważ potrzymałam kurczaka nawet chwilę dłużej niż w przepisie... Ale smak jak najbardziej ok, następnym razem w wersji dla dorosłych, doprawię jogurt większą ilością przypraw ;)

    OdpowiedzUsuń