Pierwsze dwa podejścia do lodów
krówkowych mi się nie udały. Za pierwszym razem ze śmietany zamiast
piany wyszło mi masło (swoją drogą bardzo dobre), za drugim razem już po
dodaniu masy krówkowej zrobiłam nie chcący oczywiście, krówkowe masło.
Poddałam się. Za radą Cudawianki
zmieniłam przepis. Na nieco bardziej skomplikowany i wymagający więcej
czasu niż tylko ubicie i zmieszanie dwóch składników, jak w pierwszym
przepisie, ale w końcu się udało. W ostatni weekend wakacji mogliśmy
zjeść pyszne lody.
Moim chłopakom smakowały, dla mnie były odrobinę za słodkie, za to doskonale pasowały do brzoskwiń zapiekanych z ciasteczkowym farszem.
Kremowe, puszyste i nie zamarzają "na kamień", więc nie potrzebują
długiego czasu poza zamrażalnikiem, żeby dało się je nałożyć.
Przepis z blogu Brulion z przepisami.
Składniki (na ok. 1200 ml lodów):
- 525 g mleka
- 400 g masy krówkowej
- 130 g śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii - przepis na domowy znajdziecie tutaj
Mleko wlać do rondelka, dodać masę
krówkową i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa się rozpuści. Nie
dopuścić do zagotowania! Lekko przestudzić, dodać śmietankę i ekstrakt,
wymieszać dokładnie i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny płyn
wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzoną masę przelać do
włączonej maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji
obsługi. Moja kręciła lody przez 50 minut, a potem schłodziłam je
jeszcze w zamrażalniku, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania
odpowiedniej konsystencji.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2013/09/02 12:52:53
mniammm krówkowe toz to pyszności
milk_chocolate84
2013/09/02 20:44:47
no i nie zdążyłam zrobić w tym sezonie krówkowych.. ale w przyszłym im nie daruję ;)
majanaboxing
2013/09/02 23:01:11
Muszą być pyszne takie lody !:)
jolantaszyndlarewicz
2013/09/26 13:54:52
Ja nie mam maszynki, a o miksowaniu nie pamiętam ... wiem jednak jedno - takim krówkowym to bym nie odpuściła:) buziaki