środa, 4 września 2013

Ciasto z balsamicznym rabarbarem i migdałową kruszonką

Jeszcze trzymam się lata. Jeszcze piekę ciasta z rabarbarem.

Słodko-kwaśne.

Słodkie kruche ciasto i migdałowa kruszonka połączone z aromatycznym kwaskowym rabarbarem. Tak powinno smakować lato.

ciasto z balsamicznym rabarbarem i migdałową kruszonką 1

Przepis z blogu Kulinarne spotkania.

Rabarbar należy zamarynować kilka godzin, lub dzień wcześniej.

Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)
na marynowany rabarbar:
  • 800 g rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • 60 g cukru zwykłego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
na ciasto:
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na migdałową kruszonkę:
  • 100 g stopionego masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów (nie obierałam ich ze skórki)

Na dzień (lub kilka godzin) przed pieczeniem ciasta zamarynować rabarbar:
Łodygi rabarbaru pokroić w kawałki wielkości ok. 1,5 cm. Przełożyć do miski, wymieszać z ziarenkami z przekrojonej laski wanilii, pustą laską, cukrem i octem balsamicznym. Przykryć i odstawić, aby rabarbar się zamarynował.
Przygotować kruche ciasto:
masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Wykleić nim dno i boki natłuszczonej tortownicy.
Rabarbar odcedzić, zachowując marynatę i ułożyć na przygotowanym cieście.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać rabarbar.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 50-60 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Rabarbarową marynatę gotować, aby odparowała i zgęstniała. Powstanie sos, którym będzie można skropić ciasto (ja ten etap pominęłam).

ciasto z balsamicznym rabarbarem i migdałową kruszonką2

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/09/04 09:18:33
    A skąd masz rabarbar o tej porze? Zjadłabym z chęcią.
    edyta_rosner
    2013/09/04 09:23:05
    Karolina z ogrodu, ale i w sklepie jeszcze w poniedziałek widziałam.
    wiosenka27
    2013/09/04 10:45:08
    A ja mam zamrożony. Ciekawe czy się nada:)
    majanaboxing
    2013/09/04 17:57:37
    Robiłam podobne ciasto, było pyszne !:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/09/26 14:00:49
    Niby zwykle ciasto, ale dzięki balsamicznemu rabarbarowi niezwykłe:) .... no i patera

    OdpowiedzUsuń