Jeszcze trzymam się lata. Jeszcze piekę ciasta z rabarbarem.
Słodko-kwaśne.
Słodkie kruche ciasto i migdałowa kruszonka połączone z aromatycznym kwaskowym rabarbarem. Tak powinno smakować lato.
Słodko-kwaśne.
Słodkie kruche ciasto i migdałowa kruszonka połączone z aromatycznym kwaskowym rabarbarem. Tak powinno smakować lato.
Przepis z blogu Kulinarne spotkania.
Rabarbar należy zamarynować kilka godzin, lub dzień wcześniej.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)
na marynowany rabarbar:
- 800 g rabarbaru
- 1 laska wanilii
- 60 g cukru zwykłego
- 3 łyżki octu balsamicznego
na ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 250 g mąki pszennej
- 7 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
na migdałową kruszonkę:
- 100 g stopionego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mielonych migdałów (nie obierałam ich ze skórki)
Na dzień (lub kilka godzin) przed pieczeniem ciasta zamarynować rabarbar:
Łodygi rabarbaru pokroić w kawałki wielkości ok. 1,5 cm. Przełożyć do miski, wymieszać z ziarenkami z przekrojonej laski wanilii, pustą laską, cukrem i octem balsamicznym. Przykryć i odstawić, aby rabarbar się zamarynował.
Łodygi rabarbaru pokroić w kawałki wielkości ok. 1,5 cm. Przełożyć do miski, wymieszać z ziarenkami z przekrojonej laski wanilii, pustą laską, cukrem i octem balsamicznym. Przykryć i odstawić, aby rabarbar się zamarynował.
Przygotować kruche ciasto:
masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Wykleić nim dno i boki natłuszczonej tortownicy.
masło posiekać z mąką wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia, uformować kopiec, na środku zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli i wyrobić na gładkie ciasto. Wykleić nim dno i boki natłuszczonej tortownicy.
Rabarbar odcedzić, zachowując marynatę i ułożyć na przygotowanym cieście.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać rabarbar.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę, posypać rabarbar.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 50-60 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Rabarbarową marynatę gotować, aby
odparowała i zgęstniała. Powstanie sos, którym będzie można skropić
ciasto (ja ten etap pominęłam).
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/09/04 09:18:33
A skąd masz rabarbar o tej porze? Zjadłabym z chęcią.
edyta_rosner
2013/09/04 09:23:05
Karolina z ogrodu, ale i w sklepie jeszcze w poniedziałek widziałam.
wiosenka27
2013/09/04 10:45:08
A ja mam zamrożony. Ciekawe czy się nada:)
majanaboxing
2013/09/04 17:57:37
Robiłam podobne ciasto, było pyszne !:)
jolantaszyndlarewicz
2013/09/26 14:00:49
Niby zwykle ciasto, ale dzięki balsamicznemu rabarbarowi niezwykłe:) .... no i patera