W poprzednim przepisie na sok z aronii
napisałam, żeby nie wyrzucać owoców po odcedzeniu soku. Dzisiaj
napiszę, jak zrobić z nich przepyszną konfiturę. Jest bardzo dobra,
smakuje zarówno na chlebie czy bułce, ale doskonale sprawdzi się też
jako dodatek do ciast czy naleśników. Aronia jest miękka, a po goryczce
charakterystycznej dla surowych owoców nie pozostał żaden ślad.
Przepis z blogu Cukiernicze kreacje Charlotte.
Składniki:
- odcedzone owoce aronii pozostałe po gotowaniu soku
- 1 kg cukru
- skórka z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny drobno pokrojona
- 1 laska cynamonu
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
- 4 winne jabłka starte na tarce o dużych oczkach
- 2 kieliszki rumu (można pominąć)
Owoce aronii umieścić w dużym garnku, dodać pozostałe składniki poza rumem.
Doprowadzić do wrzenia,a potem gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostudzenia i na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia.
Nazajutrz znów zagotować i mieszając
gotować przez około 20 minut (ja gotowałam 40 minut). Kiedy masa
zgęstnieje dolać rum, dobrze wymieszać i gorącą nakładać do słoików.
Dobrze zakręcić wieczka, słoiki postawić do góry dnem i zostawić tak do
wystygnięcia.
OdpowiedzUsuńzawsze.oliwek
2013/09/20 17:41:11
bardzo lubię konfiturę z aronii do mięs :) ale w mojej nie ma rumu i jabłek ;) fajnie wykorzystałaś owoce po soku.
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/20 19:05:54
Aronia.. moja ukochana...
Pysznie to wygląda...
Pozdrawiam :)
majanaboxing
2013/09/20 19:19:48
Musi byc naprawdę smaczna. !:)
kabamaiga
2013/09/20 20:54:35
Czekam w takim razie aż nasze krzewy obrodzą bardziej w przyszłym roku i połączę wtedy aronię z jabłkami.
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2013/09/21 19:31:48
mam duzo aroni i twoja konfitura mnie kusi :)
asialc1
2013/09/22 12:20:44
Cudowna na śniadanko z pysznym chlebkiem :-)
jolantaszyndlarewicz
2013/10/03 11:16:19
Ja swoje niestety musiałam wyrzucić bo spady mi z sitka na podłogę ... prawie się rozpłakałam:). Cudny ten dżem .... uwielbiam taki kolor dżemów:)