Przepyszne drożdżowe bułeczki
napakowane bakaliami, o lekko orzechowym smaku. Nie są zbyt słodkie,
więc jeśli ktoś ma ochotę, może sobie taką bułeczkę przekroić na pół i
posmarować ulubionym dżemem. Ja zjadam je jednak bez żadnych dodatków,
najlepiej z gorącą herbatą obowiązkowo z plasterkiem cytryny.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
- po 50 g rodzynek, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka, cukier i olej, zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić z opłukanymi i osuszonymi rodzynkami, posiekanymi orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Formować niewielkie kuleczki i układać ja na blasze w sporych odstępach. Przykryć ścierką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180stC piekarnika i piec około 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią.
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 g drożdży
- 50 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek oleju
- po 50 g rodzynek, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
Mleko lekko podgrzać, wkruszyć do niego drożdże, wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Rozczyn wlać do mąki, dodać jajka, cukier i olej, zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić z opłukanymi i osuszonymi rodzynkami, posiekanymi orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Formować niewielkie kuleczki i układać ja na blasze w sporych odstępach. Przykryć ścierką i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Wstawić do nagrzanego do 180stC piekarnika i piec około 20-25 minut, aż bułeczki się zarumienią.
OdpowiedzUsuńpolinqa
2009/09/14 22:55:02
śliczne bułeczki! Uwielbiam rodzynki jedynie w wypiekach, więc takie bułeczki zjadłabym z przyjemnością
zawszepolka
2009/09/14 23:23:07
Wcale nie za jasne! Piękne piękne Edytka cudne :)))))
:*
gosiab_3
2009/09/14 23:57:02
przeypsznie wygladaja,przypominaja mi moj dom rodzinny,jak Babcia podobne piekla,wlasnie z rodzynkami i jadlo sie je z maselkiem i kubkiem mleka lub kakao....
Pozdrawiam :)
majanaboxing
2009/09/15 00:06:33
Fajne te bułeczki Edysiu. I ja też bym tak chętnie zjadła jak Ty :))
abbra
2009/09/15 07:02:24
Do takich bułeczek w zupełności wystarczy kubek herbaty - smakują wtedy najlepiej ! :)
beataohar
2009/09/15 07:11:57
Cudne! już czuję jak pachną!
szarlotek
2009/09/15 08:05:27
W takiej scenerii, to chyba wszystkie bułeczki smakowały by wyśmienicie :) Piękne zdjęcia !
malgorzata.dz
2009/09/15 09:04:47
Ooo, piękne i rumiane. :) Wnętrze okraszone też samymi pysznościami. :) Ja bym je z kawą pochłonęła, ale to dlatego, że kawę bóstwię. :)
majazteca
2009/09/15 09:44:47
Sliczne babeczki :) I sliczne zdjecia :))
viridianka
2009/09/15 10:53:16
ja to bym musiala samych orzechow dodac lub dziubac za rodzynkami ktorych nie za bardzo lubie:)
iis111
2009/09/15 18:24:44
piekne... serwetka tez sliczna. domyslalm sie ze sama ja zrobilas:)
edysia79
2009/09/18 10:05:19
Dziękuję :))
Iwonko niestety nie sama, dostałam ją w prezencie. Na szydełku jeszcze nie robię, chociaż kiedyś robiłam i mam zamiar sobie przypomnieć ;)
ewa-r
2009/09/19 23:35:52
bardzo apetyczne bułeczki :), chętnie bym taką zjadła - świeżutką i pachnącą , mniaaam
olciaky
2009/09/22 21:43:13
Tak za mną chodzą te bułeczki,nawet mam przepis na nie:)!