niedziela, 27 września 2009

Drożdżowe ślimaczki z farszem szynkowo-serowym

Długo trwało zanim w końcu zabrałam się za zrobienie tych ślimaczków. Przepis wycięty z jakiejś gazety zdążył już pożółknąć. Wydawało mi się, że te 30 sztuk na które jest przepis to będzie dla nas za dużo, więc zrobiłam z połowy składników. Po spróbowaniu pierwszych sztuk jednogłośnie stwierdziliśmy z rodzinką że jednak trzeba było z całości zrobić. Pyszne są zarówno zaraz po upieczeniu na ciepło, jak i na zimno.


Składniki (na 30 sztuk)
ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g  świeżych drożdży
- 300 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli

farsz:
- 400 g szynki
- 400 g żółtego sera gouda
- 2 cebule
- mieszanka różnych ziół ( u mnie tymianek, majeranek, oregano i posiekana natka pietruszki)
- 3 jajka
- sól i pieprz

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i 2 łyżkami mąki. Wlać do wgłębienia zrobionego w pozostałej mące i przykryć. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać sól i z wszystkich składników wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, oprószyć mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Przygotować farsz: szynkę zemleć, ser zetrzeć na małych oczkach. Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce masła, ostudzić. Szynkę, ser i cebulę wymieszać z żółtkami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem (nie trzeba dużo solić, bo ser i szynka są słone).
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.

Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm.
Na prostokącie z ciasta rozsmarować masę szynkową, zostawiając wzdłuż dłuższego boku wolne miejsce, żeby ciasto mogło się zlepić. Zwinąć roladę. Ostrym nożem pokroić ją na plastry. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w  sporych odstępach i odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia.

Włożyć do nagrzanego do 190st C piekarnika i piec około 20 minut.

1 komentarz:


  1. malgorzata.dz
    2009/09/27 17:15:16
    Robiłam bardzo, bardzo podobne. Przepis znalazłam na Cin Cin. U mnie, podobnie jak u Ciebie - rodzina była zachwycona. :) A u CIebie dodatkowo jeszcze bardzo smacznie wyglądają. :)
    cuda.wianki
    2009/09/27 17:55:33
    edysiu, bardzo mi sie podobaja. przepis zapisuje i zrobie jak znow bede sie lubic z drozdzami :-)
    myniolinka
    2009/09/27 18:10:35
    zdecydowanie do zrobienia! i to z całości :)
    edysia79
    2009/09/27 19:09:28
    Małgosiu już takie z nich pyszne ślimaczki są :)

    Cudawianko to teraz się nie lubisz z drożdżami? A dlaczegóż to?

    Myniolinko następnym razem też zrobię z całości :D
    iis111
    2009/09/27 20:41:53
    zapisze sobie przepis na liste:)
    polinqa
    2009/09/27 22:15:37
    Och jakie fajne ślimaczki, najpierw skojarzyły mi się ze ślimaczkami chelsea, ale jak doczytałam to wiem, że smak inny ;-) Fajnie wyglądają.
    zawszepolka
    2009/09/28 00:55:53
    Oo fajne! Ja lubisz slimaczki to mam fajny przepis na takie z oliwkami. Może do WP zaproponuje? :)) To się wtedy przyłączysz co?
    Buźka :*
    abbra
    2009/09/28 06:44:41
    Podobają mi się , i to bardzo ! W tym koszyczku wyglądają wyjątkowo apetycznie !
    Świetny pomysł :)
    majanaboxing
    2009/09/28 08:50:30
    Jakie cudowne są! Prześliczne zdjęcie! :)))
    To musi smakować po prostu przepysznie!:)
    bea.w.kuchni
    2009/09/28 09:22:13
    Sliczne slimaczki :) Bardzo lubie takie wlasnie drozdzowe 'zawijasy', gdyz zmieniajac farsz za kazdym razem otrzymujemy cos innego, a rownie smacznego :)

    Pozdrawiam!
    ugotujmy
    2009/09/28 13:21:15
    piękne zawijańce :-)
    atina_bc
    2009/09/28 14:50:11
    Edysiu cudowności!!! Uwielbiam ślimaczki, a Twoje bardzo mi się podobają i chętnie wypróbuję przepis:) Już sobie zapisuję:)
    mietowka22
    2009/09/28 20:13:39
    wspaniale by się je jadlo na śniadanie :)
    gosiab_3
    2009/09/29 11:32:42
    przesliczne te slimaczki,a do tego bardzo apetyczne :)
    edysia79
    2009/09/30 11:39:50
    Cieszę się że ślimaczki tak się spodobały, mam nadzieję że niedługo zobaczę je u kogoś z Was ;)
    ewa-r
    2009/10/01 09:48:15
    Super wyglądają i na pewno były pyszne :-) , muszę wypróbować Twój przepis (robiłam ślimaczki z innego przepisu , ciasto było z jajkami i masłem)
    edysia79
    2009/10/01 12:50:24
    Ewo tak, pyszne były, szkoda że tak szybko się skończyły ;)
    Spróbuj koniecznie!
    blk21
    2009/10/01 17:39:13
    mniam :D

    OdpowiedzUsuń