Leśne skarby ukryte pod cytrynową kołderką i złotą posypką z płatków.
Muffiny jeżynowe na ostatnie dni lata. Wspaniałe w smaku, śliczne z wyglądu.
Muffiny jeżynowe na ostatnie dni lata. Wspaniałe w smaku, śliczne z wyglądu.
Przepis z często przeze mnie ostatnio wykorzystywanej gazety "Pyszne ciasta na powitanie lata" nr 17/2008
Składniki:
- 50 g płatków kukurydzianych
- 250 g jeżyn
- 125 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)
- 4 łyżki mleka
na lukier:
- 250 g cukru pudru
- 8-10 łyżek soku z cytryny
40 g płatków pokruszyć, resztę odłożyć do dekoracji. Owoce oczyścić i zostawić 12 sztuk do dekoracji.
Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na gładką masę. Wmieszać jajka i mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną mieszając łyżką. Wsypać jeżyny i płatki kukurydziane, wszystko wymieszać.
12 foremek na muffinki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wypełnić ciastem, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika.
Piec około 35 minut. Po ok. 10 minutach babeczki wyjąć z formy i zostawić je do ostygnięcia na kratce.
Przygotować lukier: cukier wymieszać z sokiem z cytryny, w razie potrzeby dolać więcej soku tak, żeby uzyskać gładki, niezbyt lejący lukier. Polać nim muffinki, każdą posypać płatkami i udekorować jeżyną. Zostawić do zastygnięcia.
Składniki:
- 50 g płatków kukurydzianych
- 250 g jeżyn
- 125 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)
- 4 łyżki mleka
na lukier:
- 250 g cukru pudru
- 8-10 łyżek soku z cytryny
40 g płatków pokruszyć, resztę odłożyć do dekoracji. Owoce oczyścić i zostawić 12 sztuk do dekoracji.
Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na gładką masę. Wmieszać jajka i mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną mieszając łyżką. Wsypać jeżyny i płatki kukurydziane, wszystko wymieszać.
12 foremek na muffinki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wypełnić ciastem, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika.
Piec około 35 minut. Po ok. 10 minutach babeczki wyjąć z formy i zostawić je do ostygnięcia na kratce.
Przygotować lukier: cukier wymieszać z sokiem z cytryny, w razie potrzeby dolać więcej soku tak, żeby uzyskać gładki, niezbyt lejący lukier. Polać nim muffinki, każdą posypać płatkami i udekorować jeżyną. Zostawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńviridianka
2009/09/11 09:57:44
jak jeżynowe to zdecydowanie dla mnie
upl
2009/09/11 09:59:40
przepis wyglada ciekawie a mufiny wyszly rewelacyjne :-) jesli sa tak smaczne jak wygladaja... mmmmmm
majanaboxing
2009/09/11 10:09:29
Jakie sliczniutkie są!
Edysiu, czy mogę wpaść na jedną?
malgorzata.dz
2009/09/11 10:27:32
Piękne, piękne, wręcz widowiskowe! Zaprosić gości i dać po oczach taką ładną kompozycją. :)
atina_bc
2009/09/11 10:50:34
Cudowne Edysiu - no poezja ! Myślę oczywiście i o zdjęciach i o muffinkach:)
margot11
2009/09/11 11:33:23
Edysia ,zostały jeszcze ? Niezwykle smacznie wyglądają, nawet ten lukier bym zjadła bez marudzenia
majazteca
2009/09/11 12:09:51
O, jakie sliczniutkie :) Pieknie udekorowane. I na pewno przepyszne :))
edysia79
2009/09/11 12:18:01
Viridianko jeśli dla Ciebie, to koniecznie zrób ;)
Upl są takie smaczne, są, a nawet jeszcze bardziej :)
Majanko dziękuję :)
Wpadaj, wpadaj, tylko się pospiesz bo już tylko dwie zostały ;)
Małgosiu zaprosiłam, teściów wczoraj ;) Byl;i zachwyceni.
Anitko dziękuję serdecznie! :)
Margot zostały dwie, akurat dla Ciebie i Majanki ;)
Nie lubisz lukru?
Maju dziękuję, pyszne są!
magdocentryczna
2009/09/11 12:43:53
Jakie piękne jeżyny:) Muffinki też wyglądają, a co więcej brzmią zachęcająco:)
gosiab_3
2009/09/11 13:54:25
alez one ci cudnie wyszly!!!!!
Pozdrawiam :)
evenka-arabeska
2009/09/11 15:33:34
Rzeczywiście ślicznie wyglądają :-)
agulka.73
2009/09/11 16:28:37
Edysiu piękne muffinki i piękne zdjęcia :)) jak Ty jesteś doskonale zorganizowana :) ja za Tobą nie nadążam :) Pozdrawiam ciepło :0)
poswiatka
2009/09/11 16:59:13
Huh, myślałm, że o tej porze roku już jezyn nie ma. Widać się pomyliłam... :-) Fajowo Ci wyszły. A ta jezynka na czubku.. Kojarza mi się z rosyjskimi cerkwiami te Twoje muffinki. :-)
margot11
2009/09/11 17:07:51
nie bardzo ,tzn czasami lubię ale częściej nie :DDD
bea.w.kuchni
2009/09/11 17:30:10
Mimo, ze nie przepadam za jezynami, to musze przyznac, ze te male cudenka naprawde slodko wygladaja :) I z checia bym jednego sprobowala ;)
Pozdrawiam serdecznie!
kasiaaaa24
2009/09/11 20:08:24
Po Twoich muffinkach wcale nie widać że kończy się lato :) Są bardzo, bardzo letnie :)
polinqa
2009/09/11 20:14:31
jako mufinkomaniaczka, mogę napisać jedno: wyglądają obłędnie! :D
iis111
2009/09/11 21:37:40
piekne!
ugotujmy
2009/09/12 08:55:52
lubię te leśne skarby
i bardzo podoba mi się posypka płatkowa(:
fellunia
2009/09/14 23:34:28
Śliczne te mufinki i urocze fotki :)
olciaky
2009/09/22 21:54:49
Śliczne czarne perełeczki ukryte w muffinowym cieście;)