W tym tygodniu 43 edycję Weekendowej Piekarni prowadzi Bea. Zaproponowała nam trzy
wspaniałe przepisy.Brioszka mnie kusiła, kusiła, ale jednak uległam
pysznym bochenkom z orzechami. Na brioszkę jeszcze przyjdzie pora, bo
widzę że wspaniałe wygląda u wszystkich którzy ją upiekli ;)
Chlebki smakują nam bardzo i na prawdę trudno im się oprzeć, tak że na jednej kromce przy jednym posiedzeniu przy stole się nie kończy. Chrupiąca skórka i wilgotny środek z prażonymi orzechami stanowią idealną całość.
Beatko dziękuję za wspaniały przepis :)
Chlebki smakują nam bardzo i na prawdę trudno im się oprzeć, tak że na jednej kromce przy jednym posiedzeniu przy stole się nie kończy. Chrupiąca skórka i wilgotny środek z prażonymi orzechami stanowią idealną całość.
Beatko dziękuję za wspaniały przepis :)
Ponieważ niczego w przepisie nie zmieniałam, kopiuję go więc z blogu Bei.
Składniki (na 2 keksówki ok. 24 cm długości)
Składniki (na 2 keksówki ok. 24 cm długości)
zaczyn :
- 550 g mąki T45 (tortowej)
- 250 g jasnej mąki orkiszowej
- 25 g drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 550 g mąki T45 (tortowej)
- 250 g jasnej mąki orkiszowej
- 25 g drożdży
- 200 ml letniego mleka
ciasto :
- 200 ml wody
- 50 g stopionego masła
- 2,5 łyżeczki soli
- 200 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej (w mundurkach)
- 150 g cukinii
- 150 g orzechów laskowych
- 200 ml wody
- 50 g stopionego masła
- 2,5 łyżeczki soli
- 200 g ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej (w mundurkach)
- 150 g cukinii
- 150 g orzechów laskowych
Zaczyn : drożdże rozdrobnić i
dobrze rozpuścić w mlekiem. Obydwie mąki wymieszać, zrobić wgłębienie i
wlać mleko z drożdżami. Zasypać odrobiną mąki i pozostawić na 25-30
minut, aż drożdże ruszą.
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach;
cukinię zetrzeć na mniejszych oczkach i lekko odcisnąć. Orzechy lekko
uprażyć na suchej patelni i wystudzić, rozdrobnić.
Wymieszać wszystkie składniki ciasta i
zaczynu i wyrobić na jednolitą masę (uwaga : ciasto jest bardzo
lepkie). Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Następnie podzielić ciasto na dwie
części i przełożyć je do wysmarowanych oliwą i wysypanych otrębami
keksówek, odstawić ponownie na 25-30 minut.
Piec chleby 10 minut w 220ºC, następnie
obniżyć temperaturę do 180ºC i piec je jeszcze 35-40 minut. Wyciągnąć
chleby z formy i studzić na kratce.
OdpowiedzUsuńmargot11
2009/09/20 13:17:20
Ele piękna niespodzianka mnie spotkała
Edysia ,ale mnie ucieszył twój chleb oj ucieszył
Bo pięknie się udał i tak mi jest milo,że się przyłączyłaś do WP
viridianka
2009/09/20 14:49:09
faktycznie sliczny, u Ciebie wyglada na wilgotny moj byl taki tyci i go chyba troche za dlugo przetrzymalam w piecu bo jednak byl suchszy, ale i tak mniamusny
aklat
2009/09/20 18:36:46
Ślicznie Ci wyszedł chlebek :) Tak bogato :)
malgorzata.dz
2009/09/20 18:55:51
No nie mogę! U wszystkich taki piękny i tutaj u Ciebie też! Widzę, że przyjdzie mi go upiec, albo przyjdzie mi się dalej skręcać z zazdrości. :D
iis111
2009/09/20 19:04:12
chlebek z orzechami laskowymi musi byc pyszny. Uwielbiam te orzechy
edysia79
2009/09/21 09:11:37
Margot nie mogłam się przecież oprzeć takim wspaniałym przepisom Bei ;)
Viridianko mój chleb też super wilgotny nie jest, ale za suchy też nie, taki w sam raz. I mam nadzieję że szybko się nie zestarzeje ;)
Aklat dziękuję, to rzeczywiście jest taki bogaty chlebek. Chyba jeszcze kiedyś ten wypiek powtórzę.
Małgosiu może lepiej go upiecz zamiast się skręcać? Ja tam mam zamiar brioszkę niedługo upiec, to Ty możesz chlebek ;)
Iwonko jest przepyszny! :)
bea.w.kuchni
2009/09/21 09:40:10
Piekny! Ciesze sie, ze smakowal :) I brioszke tez radze kiedys upiec, jest naprawde bardzo smaczna ;)
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w tym wydaniu WP!
:)
atina_bc
2009/09/21 10:55:01
Edysiu jak cudownie, że zdecydowałaś się na chlebek!! Pysznie wygląda i prosty był, prawda?:) A jakie cudowne zdjęcia mu zrobiłaś - superowo:) Buziaki:**
majanaboxing
2009/09/22 09:39:03
Edysiu, chlebek wygląda przepięknie i pyszniutko! Fajnie,ze piekłyśmy razem :))
Pozdrówki:**
olciaky
2009/09/22 21:42:01
Piękny chelbek!:D
blk21
2009/10/01 17:32:31
mniam :D