sobota, 26 września 2009

Murzynek z szarlotką

Nazwa ciasta może trochę dziwna, ale skoro już taka jest, to zostanie, żebym potem przepisów nie pomyliła ;) Ciasto jest  na prawdę pełne jabłek i smakowało wszystkim którzy go spróbowali. Najlepsze jest w dniu pieczenia i dnia następnego, ale chyba wszystkie ciasta z mokrymi owocami już tak mają.

Przepis dołączam do dzisiejszego Dnia Jabłka zorganizowanego jak co roku przez Tatter.


Składniki:
- 1 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich

Jabłka umyć i obrać, miąższ pokroić w kostkę.
Jajka utrzeć z cukrem i nie przerywając mieszania wlewać powoli olej. Do gotowej masy wsypać przesianą mąkę, sodę oraz kakao i cynamon. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać umyte rodzynki i posiekane orzechy. Starannie wymieszać tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Na końcu wsypać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką.

Przełożyć ciasto do natłuszczonej prostokątnej formy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stC.
Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem i udekorować połówkami orzechów.


3 komentarze:


  1. gania76
    2009/09/26 09:23:53
    Ja robię podobne ciasto, tzw. amerykańskie :) Jest bardzo pyszne.
    szarlotek
    2009/09/26 10:34:39
    Wygląda bardzo apetycznie a połączenie ciemnego ciasta z jabłkami uważam za rewelacyjny pomysł :)
    kabamaiga
    2009/09/26 11:07:23
    Wygląda przepięknie. Muszę przyznać, że dotąd nie jadłam i nie słyszałam o murzynkowej szarlotce
    zawszepolka
    2009/09/26 12:28:28
    Cześć Edytka :)
    Fajne to Twoje ciasto. Podoba mi się bardzo że są kwałaki jabłek a nie jabłka starte n atarce :) Normalnie inna jakość smakowania :)))
    Kochana ściskam Cię ciepło i życzę Wam udanego weekendu :*
    cuda.wianki
    2009/09/26 16:33:54
    uwielbiam tego typu owocowe ciasta, wiec na pewno musi byc pyszne!
    iis111
    2009/09/26 16:40:52
    ojej, to dzisiaj ejst dzien jablka??? ide zjesc jabluszko;)
    myniolinka
    2009/09/26 19:45:25
    u mnie na blogu to samo :):):) ja mam przepis pod nazwą "amerykański placek" ale składniki prawie takie same :) pozdrawiam
    atina_bc
    2009/09/26 20:08:32
    Pysznie wygląda! Uwielbiam takie ciasta, a skład bardzo mi się podoba:) Moja mama robi czasami bardzo podobne, tylko nie wiem czy równie wypasione;) Cudowna propozycja:)
    majanaboxing
    2009/09/26 21:51:19
    Ojej, jak ślicznie wygląda ten szarlotkowy murzynek! Bardzo mi się podoba! :)))
    malgorzata.dz
    2009/09/27 10:02:18
    Ja się częstuję wszystkimi trzema kawałkami. :D
    edysia79
    2009/09/27 19:06:59
    Dziękuję za wszystkie miłe komentarze :)
    ninn17
    2009/09/30 23:14:26
    w jakiej blaszce pieklas szarlotkowego murzynka ? ;)
    chcialabym ukrasc przepisik, ale nie wiem cze mam odpowiednia blaszke, a jestem na tyle poczatkujaca ze nie umiem tego ocenic "na oko" hihi
    pozdrawiam serdecznie
    edysia79
    2009/10/01 11:21:24
    Ninn moja blacha to taka zwykła standardowa prostokątna, o wymiarach 22x37cm.
    Przymykam oko na kradzież i smacznego życzę ;)
    Daj znać jak ciasto się udało i czy smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  2. blk21
    2009/10/01 17:31:28
    mniam :D
    ninn17
    2009/10/02 17:27:12
    zrobilam z gruszkami bo akurat tesciowa siate przywiozla :)
    wyszlo puszyste, leciutkie ..... pycha :)
    zapisuje w moj "zeszyt potraw sprawdzonych" :P
    dziekuje ze moglam ukrasc przepisik....
    pozdrawiam Cie serdecznie
    edysia79
    2009/10/03 10:32:50
    Ninn jak ja lubię takie komentarze czytać :)))
    Pomysł z gruszkami świetny, cieszę się że ciasto trafiło do Twojego zeszytu!

    Pozdrawiam również i udanego weekendu życzę :)
    Gość: akasha83, *.ssp.dialog.net.pl
    2009/10/05 08:01:24
    Od wielu lat mam ten przepis i u mnie nazywa się Cynamonek :)
    Z gruszkami też jest pyszne.
    Pozdrawiam i gratuluję smakowitego bloga, którego mam zamiar śledzić codziennie :)
    ninn17
    2009/10/06 17:14:49
    weekend byl pracowity, poniewaz przejrzalam calego Twojego bloga... od samiuskiego poczatku.. i chyba 40 przepisow zanotowalam... wyglada na to ze przez najblizszy miesiac obiady beda wg Twojego pomyslu...
    na pierwszy ogien poszedl schab po kowalsku :P
    edysia79
    2009/10/07 11:00:04
    Akasha ja też mam przepis na inne podobne ciasto i nazywa się cynamonowiec.
    Widzę, że z gruszkami to ciasto też smakuje, więc będę musiała kiedyś spróbuję.

    Ninn no to rzeczywiście miałaś pracowity weekend :) Sporo przepisów wybrałaś, więc teraz czekam na relację z frontu kuchennego ;)
    Gość: jola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/10/18 19:01:47
    Robiłam to ciasto w dwóch wersjach; pierwsze dokładnie w/g przepisu-dobre, ale stanowczo za dużo cynamonu; drugie z gruszkami, bez cynamonu z dodatkową łyżeczką kakao- i to było jeszcze lepsze i na pewno do powtórzenia.
    edysia79
    2009/10/19 10:11:55
    Jolu dla mnie szarlotka bez cynamonu nie istnieje ;)
    Cieszę się że smak zachęcił Cię do kolejnej próby z gruszkami i skoro już druga osoba upiekła to ciasto z tymi owocami i smakowało, to chyba i ja spróbuję taką wersję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gość: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/04/14 15:36:52
    ciasto wyszło pycha! właśnie na takie miałam ochotę, wilgotne i miękkie :D

    czemu umyte rodzynki? szczerze powiedziawszy nie kojarzę żebym się wcześniej z tym spotkała:)
    Gość: Pyszna Pasja, 192.166.255.*
    2012/10/11 23:39:01
    Przepis super, lekko zmodyfikowałam i ciasto już zmajstrowane i częściowo zjedzone :) dziekuję :)
    Gość: ewa, *.devs.futuro.pl
    2013/08/07 20:09:15
    Ciasto jest przepyszne, robię je często i zawsze wszystkim smakuje :) dziękuję za wspaniały przepis :) pozdrawiam
    Gość: Minge, *.red-88-21-75.staticip.rima-tde.net
    2014/05/12 16:07:16
    Hej, przymierzam sie do przepisu, bo ciasto wydaje sie być przepyszne i mam kilka pytan:
    - a czy to jest przepis na mala blaszke (keksówke?)
    - czy na dużą blachę?
    - Czy można dać trochę oleju ?

    dziekuje :) i dam znac jak zrobię!
    edyta_rosner
    2014/05/12 16:36:14
    Minge to jest przepis na dużą blachę o wymiarach 40x25 cm.
    Olej już jest podany w składnikach, ma go być 1,5 szklanki.

    Mam nadzieję, że będzie smakować i czekam na wieści :)


    Gość: Minge, *.red-88-21-75.staticip.rima-tde.net
    2014/05/13 17:06:22
    A jak to zrobic na keksowke? Czy gdy wszystko podziele na poł (kazdy skladnik o polowe mniej), to daloby sie zrobic w malej blaszce? Czy z przepisami tak nie mozna zmniejszac porcji?
    dziekuje!
    Gość: Minge, *.red-88-21-75.staticip.rima-tde.net
    2014/05/13 17:09:14
    Mialam na mysli: czy mozna dodac troche MNIEJ oleju... ;)
    edyta_rosner
    2014/05/19 14:55:02
    Minge do keksówki 35x12 cm trzeba by zmniejszyć ilość składników o połowę i może troszkę dłużej piec. Oleju powinna wystarczyć 1 szklanka (na całość składników).
    Gość: Minge, *.red-88-21-75.staticip.rima-tde.net
    2014/05/19 15:45:23
    Hej, zrobilam z przepisu podanego przez Ciebie. Nie mialam takiej duzej blachy, wiec zrobilam w naczyniu żaroodpornym. Jablek dodalam troche mniej (moze z 70 dgr) bo mi sie w ciescie nie miescilo juz jak mieszalam. Ciasto wyszlo dobrze, domownikom smakowalo, ale ja chyba nie przepadam za takimi jablkami w kwaalkach ;). No i jakos przeszkadzal mi posmak sody...A co do zmniejszania proporcji, to gdy sie je zmniejsza, ilosc proszku, sody rowniez? Np WSZYSTKO o polowe, to sode i proszek tez?
    pozdrawiam! :)
    Gość: gość, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
    2014/11/05 18:44:15
    Buuuu Drugie podejście i znowu zakalec :( Uwielbiam to ciasto, moja rodzinka zje nawet z najlepszym zakalcem ale dalej to już obciach. Czy po zakończonym pieczeniu od razu wyciągacie z piekarnika czy czekacie żeby "odpoczęło" ?
    edyta_rosner
    2014/11/07 10:09:05
    Może za krótko się piecze? Każdy piekarnik jest inny.
    Podpowiem, że to, czy ciasto jest upieczone poznaję zawsze po tym, że jego wierzch na środku jest upieczony, a boki ciasta odstają od blachy. Ciasto zawsze wyjmuję zaraz po upieczeniu z piekarnika, chyba że jest to biszkopt albo sernik - one muszą studzić się powoli, żeby nie opadły.

    OdpowiedzUsuń