Proste, sycące i kolorowe danie ze składników które prawie zawsze znajdę w mojej kuchni. No i do tego jeszcze smaczne :)
Przepis z gazety "naj poleca: 365 obiadów"
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 5 dag żółtego sera
- 3 jajka
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
- sól i pieprz
Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, wymieszać z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do żaroodpornej formy. Przykryć zmielonymi ziemniakami wymieszanymi z rozkłóconymi jajkami i startym na dużych oczkach serem. Posypać przyprawą do pizzy i zapiekanek.
Zapiekać około 35 minut w 180ºC.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory
- 5 dag żółtego sera
- 3 jajka
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
- sól i pieprz
Mięso podsmażyć na oleju z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, wymieszać z osączoną z zalewy kukurydzą i pokrojonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem i wyłożyć do żaroodpornej formy. Przykryć zmielonymi ziemniakami wymieszanymi z rozkłóconymi jajkami i startym na dużych oczkach serem. Posypać przyprawą do pizzy i zapiekanek.
Zapiekać około 35 minut w 180ºC.
OdpowiedzUsuńgranatowekorale
2009/09/07 20:50:05
proste i fajne:)
Gość: Kamila, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/07 23:35:25
Ojj, ale sobie ochoty narobiłam :D tylko nie mam naczynia żaroodponego :/ a na blaszce też da radę ?
majanaboxing
2009/09/08 08:18:48
Lubię takie zapiekanki tylko nie wiem, dlaczego tak rzadko je robię.
Wygląda bardzo pyszniutko!:))
edysia79
2009/09/08 08:33:16
Granatowekorale tak, takie proste potrawy są czasem najsmaczniejsze :)
Kamilo można na blaszce. Ja takie zapiekanki robię na blaszkach teflonowych.
Majanko ja też nie wiem dlaczego ;)
kasiaaaa24
2009/09/08 09:01:12
Jestem ogromną wielbicielką takich zapiekanek. Wygląda smakowicie.
ugotujmy
2009/09/08 10:02:27
ależ intensywnie żółta ta ziemniaczana warstwa na wierzchu
z tyloma kolorami musi byc pyszne
magdocentryczna
2009/09/08 10:44:40
Z wyglądu przypominała trochę moje 'jajka po gruzińsku' ale to zupełnie inny typ. Rzeczywiście mogłaby być bardzo sycąca, a przy tym wygląda na dość łatwą:)
szarlotek
2009/09/08 12:25:05
Właśnie rozmyślam nad zapiekanką:) tyle tylko,że jeszcze muszę się na chwilkę wstrzymać z gotowaniem, bo sama to nie pochłonę takiej ilości :)
iis111
2009/09/08 18:04:28
mam w domu wszystko oprocz kukurydzy;)
atina_bc
2009/09/09 10:29:32
Uwielbiam takie szybkie i proste obiady:) Bardzo mi się podoba pomysł:)
edysia79
2009/09/11 09:51:43
Kasiu ja też, chociaż ostatnimi czasy jakoś rzadziej je robię.
Asiejko górna warstwa jest taka żółta dzięki wiejskim jajkom, tak jak moje ciasta ;)
Magda ta zapiekanka jest bardzo łatwa, polecam :)
Szarlotku i co wyszło z Twojego myślenia? Zapiekanka może, czy jednak coś innego? ;)
Iwonko do sklepu masz daleko? ;)
Anitko może kiedyś wypróbujesz w takim razie?
olciaky
2009/09/22 21:55:14
Mam na nia przepis,bodajże z jakiejś gazetki:P