Wciągnęło mnie rolowanie. W piątek rolowałam bułeczki,
a wczoraj roladę ;) Nawet mi ta rolada wyszła, chociaż z tego typu
ciastami to my się za bardzo nie lubimy, a raczej ja je lubię, ale one
mnie nie za bardzo. Pierwszą roladę zrobiłam w tym roku z truskawkami i
zamiast ładnego zawijaska jaki był na zdjęciu przy przepisie, mi wyszła
piramidka i w przekroju miałam trójkąty. W tym tygodniu Ola prowadząca
kolejną, 12 edycję Weekendowej Cukierni
zaproponowała roladę z malinami, więc postanowiłam spróbować jeszcze
raz. Tym razem poszło mi lepiej, chociaż jeszcze nie tak jakbym chciała.
Nie poddaję się jednak, będę ćwiczyć dalej, może kiedyś w końcu uda mi
się zrobić ładny ślimaczek ;)
Warto było się skusić na zrobienie tej rolady z malinami, bo jest przepyszna. Słodkie ciasto, kremowe nadzienie i maliny stanowią idealną całość. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, czy roladę piec, niech się decyduje, dopóki są jeszcze świeże maliny, bo u mnie to już tylko resztki na krzaczkach zostały niestety.
Warto było się skusić na zrobienie tej rolady z malinami, bo jest przepyszna. Słodkie ciasto, kremowe nadzienie i maliny stanowią idealną całość. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, czy roladę piec, niech się decyduje, dopóki są jeszcze świeże maliny, bo u mnie to już tylko resztki na krzaczkach zostały niestety.
Przepis cytuję za Olą, moje uwagi są w nawiasach napisane kursywą:
Składniki:
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g mąki (dałam tortową)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- cukier waniliowy - 16 g
Białka
ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier,
ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy
przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą
czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę o
wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę,
wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. ( nie dłużej,
bo rolada pęknie podczas zwijania).Natychmiast po upieczeniu ciasto
przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a
roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do
całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada
jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50ml śmietany 18%
- 2 łyżki cukru pudru (ilość cukru możemy zmniejszyć w zależności od upodobań)
Składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 30 g masła
Dodatkowo:
- 250g malin lub wiśni.
Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć ręczniczek. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą (moją polewą nie polewałam rolady, ale ostudzoną posmarowałam ciasto tworząc "fale" )
OdpowiedzUsuńgosiab_3
2009/09/06 21:23:45
Wooooooooooooow!!!!!!!!!!!!! Edysiu-mam tylko jedno slowo......absolutnie fantastyczna!!!!!!!!!!!! no,dobrze-byly dwa slowa,ale wyszla ci cudna i niesamowicie apetycznie sfocona w dodatku :) :)
POzdrawiam :)
zawszepolka
2009/09/06 21:27:14
No mnie proszę Pani zatkało!!!!! Jest cudna. C U D N A :)
I mega mega kobieca :) Edytka Ty mistrz jesteś!
Pomimo że jestem obżarta bułkami to bym zjadła. Ze trzy kawałki! :DDDDD
:*
agnieszka.w
2009/09/06 21:32:53
wow jak ta rolada przepięknie wygląda, pewnie też tak samo smakuje ale jak ją pokroić? wygląda jak arcydzieło :) mhmm
anaman
2009/09/06 21:33:17
wygląda POWALAJĄCO!!! muszę się dokładniej zapoznać z przepisem i może sama też zrobię:)
mafilka
2009/09/06 21:38:42
Zwijas jest przepiękny!!!!!!!!!!!!! :-))))))))))))))
I tak jak miałam nie piec tej rolady, bo u mnie z rolowaniem na bakier, tak teraz to ja się musze zastanowić...
majanaboxing
2009/09/06 21:40:37
O Mamciu jest PRZEPIĘKNA ! Edysiu, no niesamowicie piękna CI wyszła! |
Powalająca!
:)))
szarlotek
2009/09/06 21:42:16
Obłędna ! Ty wiesz jak skusić człowieka na coś słodkiego :)
alinkawyka
2009/09/06 21:43:08
Kochana, tak pięknej rolady to w najlepszych magazynach kulinarnych nie widziałam:) Prawdziwe dzieło sztuki stworzyłaś:) Co do smaku, to się zgadzam: pyszna jest. Też piekłam, ale wpis umieszczę troszkę później. Pozdrawiam:)
fellunia
2009/09/06 21:47:16
Edysiu, jest przecudna, idealnie okrągła a zdjęcie - niesamowite. Też muszę zrobić tę roladkę.
Pozdrawiam :)
edysia79
2009/09/06 21:47:21
Gosiu to bardzo miłe dwa słowa :))) dziękuję serdecznie!
Poleczko wiesz, że gdybym mogła, to bym Ci te kawałki podesłała, ale może ze dwa, bo za dużo to jej już nie zostało ;)
Dziękuję :*
Agnieszko no kroić troszkę szkoda było, ale dałam radę ;) Dziękuję!
Anaman zrób, polecam, to wcale nie jest takie trudne, sama się o tym przekonałam ;)
Mafilko Dziękuję :)))
Zastanów się, zastanów, w końcu ja też z rolowaniem na bakier a proszę co mi wyszło ;)
Majanko Dziękuję :*
Szarlotku a staram się jak mogę, mówisz że mi się udaje? ;)
Alinko no teraz to mi zakomplementowałaś!!! Dziękuję pięknie :)
Czekam na Twoją wersję ;)
edysia79
2009/09/06 21:49:19
Felluniu Dziękuję :) Jak dla mnie to mogłaby być ładniejsza, ale skoro taka jaka jest potrafi zachęcić do jej zrobienia, to się cieszę :) Zrób, bo warto dla jej smaku przede wszystkim!
margot11
OdpowiedzUsuń2009/09/06 22:06:29
Edysia zabójczo wygląda ta rolada ,ja teraz spać nie będę i będę o niej marzyc
Coś pięknego
Gość: gania76, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/06 22:10:55
Prześliczna jest Twoja rolada - szkoda, że nie mogę spróbować...
viridianka
2009/09/06 22:15:12
Edysiu przepięknie ją udekorowałaś! jest niesamowita po prostu, wow...
sweet_spoon
2009/09/06 22:29:45
Edysiu Twoja rolada wyglada oblednie:) Gratuluje i bardzo sie ciesze, ze tak Ci smakowala:)
pozdrawiam cieplo!
cuda.wianki
2009/09/06 22:37:01
prosze mnie edysiu takimi pieknymi zdjeciami nie maltretowac o tej porze, bo glodna jestem, a na diecie!!... piekna piekna piekna! :-)
iis111
2009/09/06 22:38:10
Edytko powtorze sie, ale i tak Ci znowu powiem ze robisz przepiekne zdjecia:)
Gość: n_ina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/06 23:25:15
jest piękna! takj piękna jak z najlepszego magazynu o gotowaniu
wielkie gratulacje
a roladę piekę w kolejny weekend
kubako
2009/09/06 23:29:55
O kurcze... jak zobaczyłem tą roladę to oniemiałem. Jest świetna!!! Żałuję, że jej nie przygotowałem - może w przyszły weekend się skuszę. Pozdrawiam!
myniolinka
2009/09/07 08:26:17
o rany, nie powinnam o tej porze oglądać takich zdjęć bo będę marzyła przez resztę dnia o małym kawałeczku tego CUDA!
majazteca
2009/09/07 08:32:47
Przepiekna! Uwielbiam takie polaczenia i zaluje, ze nie wzielam udzialu w WC :(
malgorzata.dz
2009/09/07 08:51:17
O matko i córko! cudna! ślinkę przełykam na sam widok... I zdjęcia przepiękne! Cud - miód i malina! :D
kasiaaaa24
2009/09/07 08:57:13
Wow! Zjawiskowo piękna. Aż zapiera dech.
wedelka
2009/09/07 10:28:24
Edysiu, co za cudo :) Pięknie Ci wyszła ta rolada, po prostu pięknie. Ślicznie udekorowana. I zdjęcie takie, że tylko wyciągnać rękę po kawałek. A może nawet dwa? :) Gratuluję wypieku i pozdrawiam :)
beataohar
2009/09/07 10:49:00
Absolutnie doskonała!!!
edysia79
2009/09/07 11:52:58
Margot mam nadzieję że się jednak wyspałaś? ;)
Ganiu gdybym mogła, zrobiłabym degustację, ale przez internet się nie da.
Viridianko ostatnio maliny i listki mięty to moi najlepsi przyjaciele :)))
Olu dziękuję za wspaniały przepis i stworzenie okazji do ponownego zmierzenia się z roladą ;)
Cudawianko a to trzeba o takiej późnej porze na blogi zaglądać? ;)
Dziękuję :*
Iwonko powtarzaj, się powtarzaj, chętnie poczytam :D
N_ino po przeczytaniu Twoich słów miałam uśmiech dookoła głowy :))))
Czekam na Twoją roladę!
Kuba masz jeszcze tydzień na przygotowanie tej rolady, polecam!
Myniolinko marzenia są od tego, żeby je spełniać, więc może upieczesz?;)
Maju jak już pisałam, masz jeszcze tydzień czasu, bo każda edycja Weekendowej Cukierni trwa dwa tygodnie, więc nie załamuj rąk tylko bierz się do pieczenia ;)
Malgosiu i Kasiu dziękuję serdecznie :*
Wedelko proponuję dwa kawałki, na jednym trudno poprzestać ;)
Dzięki :)
Beataohar miło mi czytać takie komplementy, okazało się że nie jest tak xle jak myślałam i rolada wyszła mi całkiem, całkiem :)
grumko
OdpowiedzUsuń2009/09/07 12:08:34
Brawo, brawo i jeszcze raz brawo!!
przysmakikarolki
2009/09/07 16:02:06
Jestem pod wielkim wrazeniem. Rolada wyszla Ci przecudnie, jest absolutnie wspaniala.
skoraczek
2009/09/08 16:12:41
Ale przystojna ta roladka. Wygląda zupełnie tak jak francuska bożonarodzeniowa Yule, choć owoce jak najbardziej letnie. Musi być przepyszna.
dorotus76
2009/09/14 23:16:13
Zdecydowanie najpiękniejsza rolada, jaką widziałam!
olciaky
2009/09/22 21:55:40
Boże!
Jaka ona śliczna!:D
elvi.s
2010/01/13 22:23:10
Moi kochani cukiernicy, pamiętajcie o tym, żeby zrobić piękną świecącą polewę należy zastosować tłuszcz o wysokiej twardości np.frytura lub tłuszcz do polew.
temp. topnienia 38-42 stopni C .
Gość: Kasia.at, *.dyn.orange.at
2010/08/07 16:05:05
Pyszna,najpierw cieszyło oczy te zdjecie i skrecalo mnie ,żeby ją zrobic,ale mialam wielkiego stracha,że sie nie uda,a poza tym okazji nie było.Okazja sie pojawiła,zrobiłam i udała sie idealna-wszyscy sie zachwycali:) Jest wspaniała,zrobie ją z pewnościa jeszcze tego lata:)Dziekuje za natchnienie-juz kilka przepisow wyprobowalam i sie nie zawiodlam:)Pzdr.Kasia
edysia79
2010/08/08 20:55:15
Kasiu ja też się tej rolady bałam, ale się odważyłam i bardzo dobrze ;)
Cieszę się że skorzystałaś z tego przepisu i z innych też, a najbardziej cieszy mnie że smakowało, bo to w gotowaniu jest najważniejsze :)